Banca Mondială va contribui la construirea unui parc de energie eoliană în Moldova

Corporaţia Financiară Internaţională (CFI), membră a grupului Băncii Mondiale, investeşte în producerea energiei regenerabile în Moldova, în particular, cea eoliană. Potrivit informaţiilor oferite NOI.md de către reprezentanţi ai Ministerului Economiei, intenţia a fost anunţată în cadrul întrevederii reprezentanţilor Corporaţiei Financiare Internaţionale cu viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, ministrul Economiei.

Potrivit şefei misiunii CFI pentru România şi Republica Moldova, Ana Maria Mihăiescu, IFC intenţionează să participe în calitate de acţionar într-un proiect dezvoltat în Republica Moldova de compania internaţională “Renovatio”. Este primul proiect de acest gen în regiune, iar corporaţia va finanţa investiţia prin intermediul Fondului global pentru dezvoltarea proiectelor de infrastructură „IFC-InfraVentures”.

Fondul, cu un buget de 100 mil. dolari, a fost creat în 2009 pentru susţinerea cu capital de risc şi atragerea capitalului privat în proiecte de dezvoltare a infrastructurii, atît publice, cît şi în parteneriat public-privat.

Reprezentanţii IFC au apreciat climatul investiţional în domeniul resurselor regenerabile în Republica Moldova şi condiţiile naturale favorabile pentru producerea energiei electrice eoliene. Aceştia şi-au exprimat disponibilitatea de a acorda asistenţă tehnică în domeniul resurselor regenerabile.

La rîndul său, Valeriu Lazăr a salutat intenţia companiilor de a lansa un parc eolian în Republica Moldova şi a promis întregul sprijin politic şi administrativ pentru realizarea proiectului. Şeful Ministerului Economiei a accentuat că Moldova a introdus noi stimulente fiscale pentru producerea energiei regenerabile. Astfel, începînd cu anul 2012, au fost anulate taxele pentru importul generatoarelor electrice cu o capacitate mai mare de un megawatt. „Renovatio” este un grup internaţional de companii ce îşi desfăşoară activitatea în domeniul energiei regenerabile (eoliene şi solare).

Compania este prezentă în România, Polonia, Grecia, Bulgaria, Italia şi Portugalia. Pe teritoriul României aceasta asigură producerea a 228 MW de energie electrică în baza energiei solare şi eoliene. În plus, datorită proiectelor implementate de producere a energiei solare şi eoliene, aceasta asigură cantitatea de peste 100 MW de energie pe pieţele unde este prezentă.

 

Sursa: ecology.md