Centrala de la Cernavoda, a treia cea mai periculoasa din lume

In contextul dezastrului de la Fukushima, Radio Europa Libera/ Radio Libertatea (RFE/RL) a realizat un top al primelor cinci potentiale pericole nucleare.

Centrala de la Cernavoda e pe locul 3, scrie Agerpres.

Accidentul la centrala nucleara Fukushima, in urma cutremurului si a tsunami-ului care au lovit saptamana trecuta Japonia, a lansat o dezbatere privind siguranta centralelor nucleare in general. O parte a problemei de la Fukushima pare a fi legata de proiectarea depasita a centralei si de lipsa unui plan in caz de cutremur si tsunami. Dupa catastrofele nucleare de la Three Mile Island, Cernobal si, acum, Fukushima, intrebarea este daca energia nucleara poate fi vreodata cu adevarat sigura, scrie Radio Europa Libera/ Radio Libertatea (RFE/RL).

1. Centrala de la Metsamor, Armenia
Centrala a fost construita in 1980, in Armenia sovietica. In 1988, zona a suferit un devastator cutremur, cu o magnitudine de 6,9 grade, al carui epicentru s-a situat la doar 75 de kilometri distanta de centrala, fortand oficialii sa ii intrerupa temporar activitatea.
Sapte ani mai tarziu, centrala a fost redeschisa, dupa ce tara a pierdut accesul la sursele de energie din Turcia si Azerbaidjan, in urma conflictului din perioada 1988-1994 cu Azerbaidjanul in privinta regiunii Nagorno-Karabah.
Din cauza locatiei si a vechimii sale, Metsamor este frecvent citata drept una dintre cele mai periculoase centrale nucleare din fosta Uniune Sovietica. Desi este prevazuta pentru inchidere in 2017, centrala continua sa furnizeze 40% din energia Armeniei, iar oficialii sustin ca se gandesc sa construiasca o alta centrala pentru a o inlocui.

2. Flota de submarine nucleare a Marii Britanii
O serie de incidente si rapoarte declasificate au atras atentia asupra starii reactoarelor aflate la bordul flotei de submarine nucleare a Marii Britanii. Potrivit unui document clasificat care a intrat in posesia Daily Telegraph anul trecut, submarinelor nucleare britanice li s-a permis sa paraseasca portul, desi aveau dezactivate valvele de siguranta care ar fi ajutat la racirea reactorului in caz de urgenta. De asemenea, in 2009, un submarin nuclear britanic, clasa Vanguard, echipat cu rachete nucleare, s-a ciocnit de un alt submarin de acelasi fel, apartinand francezilor, in timp ce se afla in patrulare. Ambele guverne au negat ca incidentul a fost grav.

3. Centrala nucleara de la Cernavoda, Romania
Centrala, singura din Romania, a fost proiectata in anii ’80 de catre o companie canadiana si data in folosinta in 1996. Cele doua reactoare asigura aproximativ o cincime din nevoile energetice ale Romaniei, insa ambele reactoare au intampinat probleme in trecut. Recent, in luna ianuarie, unul dintre reactoare a trebuit sa fie inchis pentru intretinere. In aprilie 2009, cel de-al doilea reactor a fost inchis la randul sau, pentru scurt timp, din cauza unor probleme electrice.
Chiar daca activitatea seismica nu este ca in Japonia, in 1977, un cutremur cu magnitudinea de 7,2 de grade a ucis peste 1.000 de oameni in Romania si Bulgaria si a distrus 35.000 de cladiri.

Cu doua reactoare operationale la Cernavoda, care asigura circa 18% din necesarul intern de electricitate, dar si cu alte doua grupuri noi in plan, autoritatile vor trebui sa reevalueze standardele de securitate de la centrala nucleara.
De altfel, Comisia Europeana, care in decembrie 2010 si-a dat avizul pentru construirea reactoarelor 3 si 4, a cerut atunci Romaniei inasprirea indicatorilor de siguranta, inclusiv a celui de rezistenta la cutremure, conform noilor prevederi europene.

Sursa: stiri.rol

dorin

Dupa terminarea Razboiului Rece si caderea lagarului comunist se pare ca Radio Europa Libera a ramas fara subiect! Credeam ca nici nu mai exista, dar iata ca s-au clonat in mari experti nucleari. Prostie mai mare decat asta cu Cernavoda, la care intamplator stiu mai bine despre ce este vorba, nu exista. Mai sunt si alte tampenii in articol original, greu de inghitit.

Rodica Negura

Eu stiu un singur lucru, energia nucleara pe de parte nu este cea mai prietenoasa energie… atat timp cat exista alternative este bine sa ne orientam la ele.