Servicii pentru folosirea resurselor energetice netraditionale

cajba-balotDomnul Ion Vasilos din satul Cajba, raionul Glodeni, este gospodarul pe cere îl cunoaşte toată comunitatea. SRL-ul lui de mulţi ani prestează servicii de mecanizare la micii fermieri din comună. Ca şi orice antreprenor d-l Ion avea un vis neînplinit, să-şi procure o maşina de balotat paie dar vorba ceea: visul este dar nu şi bani de ajuns.

Din cauza secetei în Republica Moldova din ultimii ani şi neexistenţei programelor de subvenţie la produsele cerialiere din partea statului, au avut de suferit toţi antreprenorii din domeniu. La fel şi gospodaria d-lui Ion, care din an în an amîna procurarea maşinei de balotat paie. Pînă la urmă s-a împlinit şi acest lucru, în iarna anului 2009, antreprenorul a aflat de existenţa AO „Pro Cooperare Regională” cu derularea proiectul SMEDRA, care vine cu un sprigin intreprinderilor mici şi mijlocii din localităţile rurale.

Fiind acceptat de membrii comisiei de evaluare a business planurilor, d-l Ion a implimentat proiectul “Procurare unei maşini de balotare a paielor” finanţat de către Fundaţia HEKS, Moldova suma grantului constituind 36000,00 lei iar costul total al proiectului fiind de 72000 lei.

Ca rezultat al suportului financiar gospodarul Ion a obţinut un venit adăugăt la un hectar de păioase pe urma balotării şi comercializării paielor de griu, orz și soia.

SRL „Cajbianca”, director Ion Vasilos, a semnat un contract de lungă durată pentru comercilalizarea balotilor de paie primăriei din s.Cajba. Balotii de paie sunt folositi la încălzirea gimnaziului din localitate, paiele fiind o sursă de energie termică mult mai accsesibilă, mai ieftină si nepoluanta.

Recent la gimnaziul din localitate a fost instalata o sistema de incalzire, nepoluanta si ieftina, avind ca sursa de energie lemnul, paiele si alte resturi de la culturile agricole. Cea mai la indemina si ieftina sursa o constituie balotii de paie. In sat nu exista nici un producator agricol care sa dispuna de utilajul necesar pentru balotarea paielor. In aceste conditii primaria imreuna cu administratia scolii erau nevoiti sa procure baloti de paie din localitatile invecinate sau alte raioane. Nu intotdeauna se reusea aprovizionarea cu cantitatea necesara de baloti pentru incalzirea scolii.
APL in colaborare cu NG-ul din localitatea au aplicat la proiectul RIS 4, astfel ca la gimnaziul din localitate au fost schimbate geamurile. La realizarea acestui obiectiv a adus un aport si beneficiarul de grant(SRL „Cajbianca”) care a contribuit la proiectul RIS cu suma de 5000 lei. In acest fel ProCoRe/ Heks prin proiectul RIS si SMEDRA au contribuit la:
• renovarea gimnaziului
• conservarea energiei termice pe timp de iarna
• asigurarea unei surse de energie ieftina si stabila pentru gimnaziu
• crearea de noi locuri de munca
• stabilirea unui parteneriat intre APL-ONG-agentii economici din localitate.

cajba-balot

În afară de aceasta întreprinterea a comercializat baloti populaţiei, micii fermieri au benificiat şi vor avea acces la servicii mecanizate de balotare a paielor ce vor fi folosite pentru furajarea animalelor.
Pe perioada balotării și depozitării paielor au fost create noi locuri de muncă: au fost angajate 8 persoane in perioada sezonului de recoltare a culturilor paioase.

Nu mai important este protecţia solului de pe urma colectării şi balotării paielor. Acestea nu au fost arse in cimp cum se face la majoritate întreprinderilor agricole, astfel avind loc distrugerea solului.

D-l Ion vine cu sincere mulţumiri adresate finantatorilor ProCoRe/HEKS atît din partea sa cît şi a comunităţii, deoarece comunitatea este beneficiarul indirect al grantului.

Autor: HEKS Moldova
Sursa: www.comunicate.md