Greenpeace blocheaza una dintre intrarile Palatului Victoria

Comunicat de presa/ Greenpeace 16 noiembrie 2004
Rosia Montana/Substante toxice/Romania

Bucuresti, 16 noiembrie 2004 – ? Astazi, 20 activisti Greenpeace din Romania, Ungaria, Germania si Austria au protestat impotriva planificatului proiect minier de exploatare a aurului si argintului din Rosia Montana.
Activistii au blocat una dintre intrarile Palatului Victoria unde isi are biroul prim-ministrul Adrian Nastase. Pe langa aceasta, au mai ridicat doua bannere cu textul ? Fapte, nu vorbe: Salvati Rosia Montana! ¬ in limbile romana si engleza. O cutie cu petitii prin care se cerea prim ministrului sa opreasca proiectul a fost adusa de activitati in fata cladirii. ? 350 000 de oameni au votat pentru salvarea Rosiei Montane ¬, era scris pe cutie, reprezentand numarul de semnaturi adunate de Greenpeace si Formula As in ultimul an. ? Aceste petitii arata cat de mare este rezistenta publicului impotriva acestui proiect. Aceasta este vocea opiniei publice, iar
primul ministru si autoritatile romane ar trebui sa o asculte. Din aceasta cauza ne aflam astazi aici, pentru a face aceasta voce auzita si a obtine un angajament clar ca licenta de exploatare a companiei va fi ridicata, a declarat Anamaria Bogdan, purtator de cuvant Greenpeace.

Compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) intentioneaza sa realizeze cea mai mare exploatare miniera de suprafata din Europa in localitatea Rosia Montana din Muntii Apuseni. Activitatile companiei implica utilizarea cianurii pentru extragerea aurului si argintului, relocarea a mai mult de 2000 de localnici din zona, precum si distrugerea unor importante peisaje naturale si situri arheologice. ? De asemenea, acest proiect minier va reprezenta un obstacol important in calea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana in 2007 deoarece nu indeplineste criteriile de dezvoltare durabila, o cerinta importanta din partea Uniunii Europene ¬, a mai declarat Anamaria Bogdan. Chiar dimpotriva, pune in pericol aderarea din cauza marimii, costurilor si consecintelor asupra mediului si vietii sociale.
Proiectul a fost aspru criticat de multe organizatii nonguvernamentale, corpuri stiintifice si grupuri nationale si internationale. Politicienii romani si-au exprimat opozitia fata de aceasta initiativa
de mai multe ori, prim ministrul Adrian Nastase fiind unul dintre ei. Dar nimic concret nu s-a facut pentru a opri proiectul. Dupa ce s-au trimis premierului roman aproximativ 25.000 semnaturi in timpul verii si o scrisoare deschisa acum o luna, prin ambele cerandu-se oprirea proiectului, Greenpeace crede ca este important ca Adrian Nastase sa ia masuri concrete pentru incetarea activitatilor companiei RMGC.

? Stim ca am ales o metoda provocativa de a atrage atentia primului ministru asupra acestei probleme, dar toate celelalte abordari, fie din partea noastra sau a altor ONG-uri, nu au dus la rezultatul asteptat. Din cauza problemelor pe care le presupune, acest proiect nu ar trebui realizat, noi cerandu-i primului ministru sa actioneze conform dorintei oamenilor pe care ii reprezinta si ale caror interese se presupune ca le apara ¬, a mai declarat Bogdan Bindea de la Greenpeace.

Semnaturi: [url=http://www.salvaeco.org/proteste/rosiamontana/]http://www.salvaeco.org/proteste/rosiamontana/[/url]