Ecologia incepe aici - SalvaEco.org  

Colinde de Crăciun
Despre noi
Echipa
Activitati
Proteste
! Sfaturi Ecologice
Sarbatori Ecologice
Galerie Foto
Awards
Legislatia Ecologica
Turism
Finantari
Programe de finantare
Galerie Foto
Ecotopia Photo
Plante rare
Plante Medicinale
Insecte rare
Promovare

Potectia mediului - se ignoreaza

26 august 2002 or. Chisinau Comunicat de presa

Ecologistii din Moldova au adresat un apel catre Secretariatul Summit-ului Mondial de la Iohannesburg

Astazi, 26 august 2002, la Iohannesburg, capitala Africii de Sud, are loc deschiderea oficiala a Summit-ului Mondial, la care vor participa conducatori de state, guverne, alte persoane de conducere din mai mult de 180 de tari ale lumii. La aceasta reuniune se va pune in discutie cea mai actuala problema a contemporaneitatii - dezvoltarea durabila. Unul din componentii de baza ai dezvoltarii durabile este protectia mediului inconjurator si utilizarea rationala a resurselor naturale. Organizatiile neguvernamentale de mediu din Republica Moldova, fiind ingrijorate de ultimele evenimente care au avut loc in tara, au adresat un apel catre Secretariatul Summit-ului si institutiile internationale de mediu cu urmatorul continut:

Stimati Doamne si Domni,
Comunitatea organizatiilor ecologiste din Republica Moldova va aduce la cunostinta ca, in ajunul Summit-ului mondial de la Iohannesburg, Guvernul Republicii Moldova a intreprins un sir de actiuni care nu se inscriu in fagasul dezvoltarii durabile. In primul rand este vorba de adoptarea unor hotarari care contribuie la reducerea suprafetelor de paduri si aparitia pericolului real de distrugere a rezervatiilor naturale stiintifice (detalii). Una dupa alta, timp de doua luni, au fost adoptate urmatoarele decizii: hotararea Guvernului cu privire la atribuirea a 138 ha de padure Cancelariei de Stat pentru largirea pensiunii acesteia; hotararea Parlamentului cu privire la admiterea extragerii de petrol si gaze in teritoriile rezervatiilor naturale stiintifice; hotararea Guvernului cu privire la crearea intreprinderii cinegetice in zona primului parc national in constituire. In momentul cand Republica Moldova are doar circa 7% de teritorii acoperite cu padure, ocupand la acest indice penultimul loc in Europa, cand suprafata ariilor verzi protejate constituie doar 1,5 % din teritoriul tarii, este inacceptabil de a schimba destinatia lor si de a admite activitati economice intense cu impact negativ asupra naturii. Mentionam faptul ca toate deciziile enumerate au fost luate fara a fi consultat publicul larg, cetatenii din localitatile invecinate zonelor verzi respective, expertii independenti, organizatiile neguvernamentale, ceea ce contravine prevederilor Conventiei de la Aarhus.
Consideram ca Guvernul Republicii Moldova, prin aceste decizii, s-a detasat de la principiile dezvoltarii durabile si ele trebuie sa fie cunoscute de catre institutiile internationale, din care Republica Moldova face parte, pentru a lua atitudinile corespunzatoare. Speram ca pozitia organizatiilor neguvernamentale de mediu din Republica Moldova va fi inteleasa si vom obtine sprijin moral de la intreaga comunitate ecologista internationala.


Consiliul de cooperare a ONG-urilor de mediu din Moldova
Telefon pentru informatii: 22-62-27; 22-15-16; 8-291-10644.
Vladimir Garaba.

Data: 26.08.2002 Sursa: Consiliul de Cooperare al NGO de mediu
   







 
Orice în favoarea naturii
Articolele si stirile de pe acest site nu angajaza decat responsabilitatea autorilor lor, si nu reflecta in mod necesar opinia SalvaEco. Reproducerea integrala sau partiala a oricarui material fara acordul scris echipei SalvaEco sau a autorului este interzisa.

© 2002-2024 All rights reserved "SalvaEco"
Gazduire și Domeniu - vt9 – Agence Web
Version 1.5.5,477