Ecologia incepe aici - SalvaEco.org  

Colinde de Crăciun
Despre noi
Echipa
Activitati
Proteste
! Sfaturi Ecologice
Sarbatori Ecologice
Galerie Foto
Awards
Legislatia Ecologica
Turism
Finantari
Programe de finantare
Galerie Foto
Ecotopia Photo
Plante rare
Plante Medicinale
Insecte rare
Promovare

Expeditia ecologica "Bac - 2002"
Participantii la expeditia ecologica nu au constatat o imbunatatire a starii mediului inconjurator in bazinul raului Bac.

Organizatia Teritoriala Chisinau a Miscarii Ecologiste din Moldova, cu sustinerea Inspectoratului Ecologic de Stat, a desfasurat in zilele 6-13 septembrie 2002 expeditia ecologica "Bac - 2002". Scopul ei a fost de a monitoriza starea mediului in bazinul acestui rau, a scoate in evidenta cazurile de abatere de la legislatia ecologica in vigoare, informa si constientiza populatia si atentiona factorii de decizie referitor la problemele actuale de mediu in zona respectiva si Republica Moldova in intregime.

La expeditie au luat parte reprezentantii Serviciului de Stat "Hidrometeo", Institutului National de Ecologie, Centrului National Stiintifico-Practic de Medicina Preventiva, institutiilor de mediu din sectoare, inspectori voluntari de mediu, medicii igienisti, jurnalisti, reprezentanti ai organizatiilor neguvenamentale de mediu, alte persoane.

Au fost vizitate si examinata situatia ecologica in 60 localitati din 4 sectoare ale judetelor Ungheni si Chisinau, mun. Chisinau. Numarul obiectivelor care au fost supuse controlului constituie 166 unitati.

Participantii la expeditie nu au constatat o imbunatatire a situatiei ecologice fata de perioada respectiva din anul 2000 cand a avut loc o actiune similara. Doar pe alocuri suprafetele arabile s-au transformat in teren cu vegetatie de lunca, restabilindu-se treptat landsaftul tipic de zona umeda.

In majoritatea localitatilor si in afara lor nu se respecta dimensiunile fasiei riverane de protectie, pamantul este arat pana la malul raului si afluentilor lui. Cu exceptia catorva localitati vizitate (Calarasi, Chisinau, Bulboaca), statiile de epurare biologica a apelor si retelele de canalizare sunt distruse, apele reziduale menajere si individuale se deverseaza direct in Bac si afluentii lui, se infiltreaza in stratul freatic, contribuind la cresterea gradului de poluare a apelor in fantani si izvoare. Majoritatea localitatilor sunt impanzite de gunoisti neautorizate. Doar in localitatile mun. Chisinau au fost inregistrate 28 de astfel de surse de poluare.

Este incalcat regimul de protectie a rezervatiei stiintifice "Plaiul Fagului" din preajma satului Temeleuti de unde izvoraste r. Bac. Aici este admis pasunatul intens al animalelor domestice, alte activitati economice.

O stare alarmanta a fost depistata la depozitul de pesticide uzate si inutilizabile din or. Calarasi, acoperisul caruia este avariat. De aici au disparut in directie necunoscuta cateva zeci de tone de aceste substante extrem de toxice.

Situatie exceptionala s-a creat in or. Straseni unde de cateva luni nu functioneaza dispozitivele de pompare a apelor reziduale menajere si industriale, acestea scurgandu-se direct in subsoluri, pe strazile orasului, in paraiele si afluentii raului Bac.

Membrii expeditiei au depistat arderea nestingherita a melanjului pe teritoriul Unitatii militare din s. Danceni, sectorul Ialoveni. Compania "John Brown" n-a putut pune la dispozitia participantilor la expeditie documentatia de evaluare a impactului asupra mediului inconjurator si concluzia expertizei ecologice de stat.

In municipiul Chisinau a crescut pericolul poluarii microbiologice a mediului inconjurator, mai cu seama a apelor de suprafata in legatura cu transferarea a circa 400 de detinuti bolnavi de tuberculoza la Penetenciarul nr. 9 din Pruncul. Institutia in cauza nu dispune de instalatii de purificare, reteaua de canalizare nu este conectata la colectorul orasenesc, au loc scurgeri directe in lunca raului Bac.

Persista pericol poluarii cu deseuri solide si lichide a teritoriului limitrof rampei municipale de deseuri menajere de langa s. Cretoaia, sectorul Anenii Noi. Conform calculelor specialistilor, gunoistea va putea primi deseuri doar inca 4-5 ani, dupa care va fi nevoie de un alt teren.

Intalnirile membrilor expeditiei cu populatia, elevii si pedagogii din scoli au demonstrat un interes mare fata de situatia ecologica din regiune si tara. Concomitent s-a atestat o insuficienta acuta de informatie despre starea mediului, lipseste literatura de specialitate, materialul ilustrativ necesar instruirii elevilor.

Pe baza rezultatelor obtinute in urma expeditiei ecologice va fi redactata si expediata institutiilor de mediu o nota informativa cu propuneri de redresare a situatiei ecologice. Una din ele este de a elabora si implementa planul complex de ameliorare a starii mediului in bazinul raului Bac cu obtinerea suportului local si international pentru realizarea actiunilor din acest program.

Tel. pentru informatii: 221516, 222771

Data: 19.09.2002 Sursa: O.T.Chisinau a M.E.M.
   







 
Orice în favoarea naturii
Articolele si stirile de pe acest site nu angajaza decat responsabilitatea autorilor lor, si nu reflecta in mod necesar opinia SalvaEco. Reproducerea integrala sau partiala a oricarui material fara acordul scris echipei SalvaEco sau a autorului este interzisa.

© 2002-2024 All rights reserved "SalvaEco"
Gazduire și Domeniu - vt9 – Agence Web
Version 1.5.5,477