Ecologia incepe aici - SalvaEco.org  

Colinde de Crăciun
Despre noi
Echipa
Activitati
Proteste
! Sfaturi Ecologice
Sarbatori Ecologice
Galerie Foto
Awards
Legislatia Ecologica
Turism
Finantari
Programe de finantare
Galerie Foto
Ecotopia Photo
Plante rare
Plante Medicinale
Insecte rare
Promovare

Ora ecologica cu tema "Dezvoltarea durabila".

Pe data de 19 septembrie 2002 Agentia Ecologica Chisinau a organizat in scolile si liceele municipiului o ora ecologica cu tema "Dezvoltarea durabila".
La desfasurarea orei ecologice au participat 17 inspectori ai Agentiei Ecologice si membri ai organizatiilor neguvernamentale de mediu.
Membrii si voluntarii organizatiei obstesti "SalvaEco" au citit lectii in scoala "Alecsandri", liceul "Prometeu", liceul Teoretic Agrar si Liceul Real. In total au ascultat ora ecologica "Dezvoltarea durabila" circa 450 de elevi.
"SalvaEco" si-a propus sa organizeze aceasta ora ecologica si pe Internet.
Mai jos va prezentam materialul.

Un mediu curat pentru dezvoltarea durabila

Dezvoltarea durabila este un proces de imbunatatire a calitatii vietii pentru toata populatia globului fara de a majora utilizarea resurselor naturale mai mult de limitele de suportabilitate a pamantului, adica inseamna asigurarea cresterii economice a tarii, echitatea sociala, protectia mediului si conservarea resurselor naturale.

Anul acesta se implinesc 10 ani de la Forumul Natiunilor Unite pentru Mediu si Dezvoltare de la Rio de Janeiro, forum care a influentat in mare masura destinele umanitatii, a determinat aparitia mai multor strategii si conceptii globale de conservare si protejare a Planetei Pamant. Republica Moldova s-a dovedit a fi un stat activ in elaborarea unor documente esentiale pentru refacerea si conservarea ecosistemului moldav.
Pentru prima data ideea dezvoltarii durabile a fost lansata in anul 1995 in Programul National Strategic de Actiuni in domeniul protectiei mediului inconjurator in Planul National de Actiuni in domeniul protectiei mediului.

Republica Moldova pentru participarea sa alaturi de delegatiile a peste 140 de state a lumii si diverse organizatii internationale interguvernamentale la Conferinta Natiunilor Unite pentru Mediu si Dezvoltare, care a avut loc la Rio de Janeiro in iunie 1992 si semnand Declaratia Natiunilor Unite pentru Mediu si Dezvoltare, s-a angajat sa se includa nemijlocit in procesul de tranzitie la modelul de dezvoltare durabila, de elaborare si implementare a strategiilor si planurilor de actiuni proprii corespunzatoare a acestei optiuni.

Dezvoltarea ecologico-socio-economica presupune o dezvoltare impusa de situatia ecologica creata, in procesul desfasurarii careia mediul ambiant n-ar fi supus unei presiuni umane distrugatoare, iar omul n-ar avea de suferit in urma schimbarilor produse de mediu. Aceasta dezvoltare ar favoriza procesul de pastrare si restabilire a resurselor naturale, mentinerea echilibrului normal intre om si natura, mentinerea potentialului si diversitatii de resurse, necesare pentru populatia actuala si cea de maine, care va fi mult mai numeroasa. Dezvoltarea ecologico-socio-economica are drept scop reducerea maxima a daunelor aduse de catre om naturii in procesul de productie si in dezvoltarea vietii sociale creand concomitent o securitate ecologica sigura pentru el. Masurile de redresare substantiala a situatiei ecologice in scopul unei dezvoltari durabile pe un teritoriu grav afectat de maladiile poluarii mediului ambiant, prevad diferite lucrari de ordin ameliorativ care influenteaza asupra dezvoltarii lui economice. Cheltuielile in ameliorarea situatiei ecologice pe un anumit spatiu seamana mult cu rezultatele investirii in instruirea si ocrotirea populatiei din perimetrul lui. De regula, investitiile in protectia mediului atrag dupa sine efecte economice indelungate, care adesea se prelungesc cu mult de termenul de recuperare a investitiilor globale. Neefectuarea la timp a cheltuielilor pentru protectia mediului atrag dupa sine pagube mult mai mari decat a cheltuielilor.

Dezvoltarea ecologico-socio-economica, in primul rand, presupune inlaturarea cauzelor principale, care au contribuit si contribuie in mod substantial la agravarea situatiei ecologice. Se are in vedere renuntarea, uneori la concentrarea anormala a fondurilor fixe in agricultura pe o unitate de spatiu, la marirea si crearea infrastructurii economice si sociale, la modelele de gospodarire extensiva, orientate numai spre marirea de productie, fara a tine cont de calitatea ei. Se cere o imagine clara despre consecintele negative exercitate asupra mediului ambiant in procesul de productie.

Principalele scopuri a dezvoltarii durabile in contextul factorilor ecologici sunt:
- lichidarea crizei ecologice, diminuarea substantiala a presiunii antropogene asupra mediului;
- pastrarea patrimoniului natural din punct de vedere cantitativ, structural, calitativ si pentru necesitatile generatiilor viitoare;
- sporirea eficientei economice si sociale in folosirea resurselor naturale;
- ridicarea nivelului de trai a populatiei pentru crearea noilor locuri de munca bine remunerate, datorita folosirii resurselor locale si prin crearea unui mediu sanatos de viata;
- restabilirea calitatii etno-genetice a populatiei, a potentialului ei demografic de reproducere.

Realizarea conceptiilor ecologico-socio-economice de dezvoltare durabila in Republica Moldova este un lucru extrem de important pentru a incepe o atare dezvoltare, mai intai de toate este necesar ca societatea sa constientizeze rolul ei, dezvaluind pe larg caile, mijloacele, posibilitatile la care se poate recurge pentru realizarea scopului.

Discutarea conceptiilor ecologico-socio-economice de dezvoltare a Republicii Moldova, probabil, trebuie inceputa cu diviziunea principalelor probleme de constituire si perfectionare a sistemelor stabilizatoare de mediu si restructurare a economiei, tinand cont si de aspectul social al acestora, avand in vedere specificul teritoriului republicii din mai multe puncte de vedere: geografic, istoric, politic, social, cultural. In realizarea conceptiilor ecologico-socio-economice ar putea contribui nemijlocit urmatoarele masuri, conventional cuprinse in patru compartimente:
1. Elaborarea unei legislatii ecologice definitivate, care fiind aplicata in practica, ar contribui real la ocrotirea, folosirea rationala a resurselor naturale si promovarea unei politici ecologico-socio-economice eficiente, orientate spre rezolvarea problemelor de ordin ecologic.
2. Crearea si perfectionarea unor sisteme eficiente de organizare si dirijare a intregii activitati in domeniul protectiei mediului ambiant si in domeniul asigurarii garantiei de mentinere a unui echilibru normal intre activitatea umana si mediu.
3. Restructurarea economiei nationale a Republicii Moldova in conformitate cu conceptiile ecologico-socio-economice in conditiile independentei statale si tranzitiei spre relatiile de piata.
4. Extinderea si perfectionarea relatiilor de colaborare a institutiilor de profil ecologic din Republica Moldova cu organismele mondiale, regionale, interstatale in domeniul ocrotirii mediului ambiant, folosirii rationale a resurselor naturale, pastrarii unui potential suficient al acestor resurse necesare pentru generatiile actuale si cele viitoare.

Pentru Republica Moldova acceptarea doctrinei de dezvoltare durabila nu este doar una din multele optiuni posibile, care reprezinta singura cale responsabila de planificare strategica a dezvoltarii pe termen mediu si lung in concordanta cu interesul national si cu imperativele colaborari internationale. Aceasta noua conceptie de dezvoltare presupune armonizarea obligatorie a cresterii economice cu alti factori de importanta majora, cum ar fi cresterea nivelului vietii populatiei, asigurarea securitatii ecologice, alimentarea energetica a tarii, protectia mediului si valorificarea rationala a resurselor naturale.

Tinand cont de orientarea sociala a economiei, politica statului va fi indreptata prioritar spre formarea unor premise favorabile pentru cresterea calitatii vietii, protectiei sociale a celor mai vulnerabile categorii ce cetateni, spre dezvoltarea sistemului de garantii sociale, crearea noilor locuri de munca, asigurarea accesibilitatii serviciilor medicale calitative, pastrarea si sporirea mostenirii culturale, constituirea pentru dezvoltarea stiintei si invatamantului unui capital uman de performanta.

Promovarea principiilor dezvoltarii durabile va necesita conjugarea programatica a eforturilor autoritatilor administratiei publice centrale si locale, reprezentantilor antreprenoriatului, agentilor economici, sferei educationale si de cercetare-dezvoltare, implicarea tuturor fortelor constructive ale societatii in aceasta activitate tuturor subiectelor si conlucrarea pe plan intern si cu organismele internationale.

 

Data: 15.09.2002 Sursa: SalvaEco & Agentia Ecologica Chisinau
   







 
Orice în favoarea naturii
Articolele si stirile de pe acest site nu angajaza decat responsabilitatea autorilor lor, si nu reflecta in mod necesar opinia SalvaEco. Reproducerea integrala sau partiala a oricarui material fara acordul scris echipei SalvaEco sau a autorului este interzisa.

© 2002-2024 All rights reserved "SalvaEco"
Gazduire și Domeniu - vt9 – Agence Web
Version 1.5.5,477