>
  Ecologia incepe aici - SalvaEco.org  

Colinde de Crăciun
Despre noi
Echipa
Activitati
Proteste
! Sfaturi Ecologice
Sarbatori Ecologice
Galerie Foto
Awards
Legislatia Ecologica
Turism
Finantari
Programe de finantare
Galerie Foto
Ecotopia Photo
Plante rare
Plante Medicinale
Insecte rare
Promovare

Delta Dunarii e pusa in pericol

Pentru protectia complexelor naturale a Deltei Dunarii, unul din cel mai mare riu European, a fost creata rezervatia Biosferica a Dunarii. Flora acestei rezervatii contine circa 1500 specii, iar fauna 3600. Din ele 16 specii au fost introduse in Lista Rosie Europeana, iar mai mult de 70 in Cartea Rosie a Ukrainei. Printre ele - morunul si somonul care in Ukraina in afara hotarelor rezervatiei practic lipsesc. In rezervatia Deltei Dunarii se gasesc cele mai mari colonii a pelicanului roz si cretos din Ukraina precum si multe alte pasari importante faunei deltei Dunarii.

Deci, nu intimplator ca aceste teritorii aqua-mlastinoase ale Deltei Dunarii sint incluse in componenta celor mai de pret si a celor mai bogate biodiversitati din lume. Prin hotarirea UNESCO de la 02.02.1999, rezervatia Deltei Dunarii a primit certificatul
international de Rezervatie Biosferica.

Dar toate aceste realizari in timpul apropiat vor putea avea doar o valoare istorica.

Problema este ca, de la sfirsitul anului 2001, in pofida parerii Academiei de Stiinte a Ukrainei, Ministerul Transportului "croeste" proectul construirii unui canal naval e teritoriul zonei Rezervatiei Biosferice a Dunarii.

Constructia canalului prevede adancirea uneia din minicile Dunarii, pentru ca pe ea sa poata trece navele maritime. Daca se vor efectua lucrari de adincire a fundului riului in zona rezervatiei si apoi de a pune in miscare corabiile - mentinerea in acest areal a complexelor naturale e putin probabila.

Dar insusi faptul "sectionarii" va fi un precedent periculos.

Legea Ukrainei "Despre fondul ariilor protejate de stat"

Articolul 18: Structura teritoriului si particularitatile conducerii rezervatiei biosferice Pentru Rezervatiile Biosferice se stabileste printr-un regim diferentiat de paza, reproducere si folosire a complexelor naturale in concordanta cu zonalitatea functionala: zona rezervatiei include teritorii, menite pastrarii si restabilirii complexelor naturale celor mai valoroase si minimal atinse de factorii antropogeni, a genofondului lumii animale si vegetale; regimul lui se stabileste in conformitate cu exigentele instituite rezervatiilor
naturale;

Articolul 16: Cerintele cu privire la protectia complexelor naturale si a obiectelor rezervatiilor naturale Pe teritoriul rezervatiilor naturale se interzice orice activitate gospodareasca si alta activitate ce contrazice menirea rezervatiei, ce incalca dezvoltarea fireasca a proceselor si fenomenelor, sau care creaza amenintare cu influenta negativa asupra complexelor naturale si a obiectelor, si anume:
Constructia edificiilor, cailor ferate si a altor obiecte de transport si comunicare, neimbinate cu activitatea rezervatiilor naturale.

Deci, constructia canalului navigabil printr-o zona absolut protejata in conformitate cu legislatia in vigoare este absolut imposibila. Pentru asta e necesara scoaterea viitorului canal din rezervatie, ceea ce e posibil numai prin decretul presedintelui. Deaceea noi ii rugam pe toti cui nu-i este indiferenta soarta Rezervatiei Biosferice a Dunarii, sa se adreseze cu scrisori corespunzatoare la Presedintele Ukrainei, iar copia a o indrepta nemijlocit la Ministerul Transportului - Prim-ministrului Ukrainei. Va propunem sa adunati semnaturi sub asemenea scrisoare:

Presedintelui Ukrainei, d-lui L.D.Cucima
Copia: Prim-ministrului Ukrainei, d-lui A.C.Kinahu.

Stimate Leonid Danilovici!

Complexele naturale a Rezervatiei Biosferice a Dunarii constituie nu numai un patrimoniu national a poporului Ukrainei, dar si a intregii Europe. Functionarea Rezervatiei e posibila doar prin pastrarea integritatii ei. Deaceea:

NOI CONSIDERAM imposibila functionarea normala a rezervatiei prin construirea canalului navigabil Dunarea - Marea Neagra.
VA RUGAM sa nu ingaduiti constructia acestui canal in zona protejata a Rezervatiei Biosferice a Dunarii.

VA RUGAM sa nu admiteti scoaterea oricarei parti protejate din componenta rezervatiei Biosferice a Dunarii. Raspuns la acest apel va rugam sa-l dati in conformitate cu conditiile Conventiei la accesul la informatie, la participarea societatii in procesul luarii deciziilor si la accesul la justitie in intrebarile ce se refera la mediul inconjurator (Orhus, 1998).

Semnaturi

Pentru detalii referitoare la acest protest va rugam sa contactati Organizatia Ecologica de Tineret "SalvaEco" la:

92 Sarmisegetuza street,
of. 305 "SalvaEco",
or. Chisinau, MD 2032,
Republic of Moldova
http://www.salvaeco.org/
mail:salvaeco@salvaeco.org
 

 




 
Orice în favoarea naturii
Articolele si stirile de pe acest site nu angajaza decat responsabilitatea autorilor lor, si nu reflecta in mod necesar opinia SalvaEco. Reproducerea integrala sau partiala a oricarui material fara acordul scris echipei SalvaEco sau a autorului este interzisa.

© 2002-2024 All rights reserved "SalvaEco"
Gazduire și Domeniu - vt9 – Agence Web
Version 1.5.5,1538