Seminarele regionale de consultare publică a proiectului Strategiei Naţionale de Mediu pentru perioada anilor 2012-2022

Ministerul Mediului, în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor şi Centrul Naţional de Mediu, organizează în perioada 25-27 iulie 2011 Seminare Regionale de consultare publică a proiectului Strategiei Naţionale de Mediu aRepublicii Moldova pentru perioada anilor 2012-2022. Proiectul Strategiei se elaborează de Ministerul Mediului cu suportul PNUD Moldova şi se preconizează definitivarea şi aprobarea lui pînă la finele anului 2011, în conformitate cu Planul de Activitate a Guvernului pentru perioada anilor 2011-2014. Obiectivele de bază a Strategiei de mediu vor fi ca parte componentă a Strategiei Naţionale de Dezvoltare pentru anii 2012-2020.

Scopul Seminarelor constă în discutarea proiectului structurii Strategiei, obiectivelor generale de promovare a principiilor dezvoltării durabile şi creşterii economice verzi, discutarea integrării cerinţelor de mediu în dezvoltarea social-economică a ţării la nivel naţional şi local,  stabilirea obiectivelor sectoriale şi indicatorilor în domeniul mediului, determinarea rolului APL şi a partenerilor locali, a asociaţiilor obşteşti, în elaborarea, promovarea şi implementarea strategiei. Vor fi discutate priorităţile locale în domeniul protecţiei mediului, acţiunile necesare, atragerea mijloacelor financiare necesare etc..

La Seminar sînt invitaţi reprezentanţii autorităţilor administraţiei publice locale, membrii Consiliilor Regionale (Preşedinţi de Raioane), Primari, şefii subdiviziunilor Ministerului Mediului, reprezentanţii organelor teritoriale de ocrotire a sănătăţii, reprezentanţii asociaţiilor obşteşti din teritoriu. În total pe fiecare regiune se aşeaptă participarea a circa 50 de persoane.

Seminarele vor fi deschise şi conduse de Dl Gheorghe Şalaru, Ministru al Mediului.

Proiectul structurii Strategiei Naţionale de Mediu a Republicii Moldova şi principiile care stau la baza elaborării strategiei sînt disponibile la adresa: http://www.mediu.gov.md/md/elaborare/.

Datele desfăşurării seminarelor pe fiecare regiune (Sud, Centru şi Nord) sînt fixate: 25 iulie – Chişinău (Regiunea Centru), 26 iulie – Cimişlia (Regiunea Sud), 27 iulie – Bălţi (Regiunea Nord).

Seminarul Regional pentru Regiunea Centru va avea loc pe data de 25 iulie la Chişinău, în incinta Ministerului Mediului, str. Cosmonautilor, 9, cu începere la orele 13.00.

 

Sursa: mediu.gov.md