Viitorul legumelor bio din oraşe

O societate suedeză a finalizat proiectul primei sere verticale, pentru a cultiva în centrul oraşului fructe şi legume fără chimicale. În seră se află o spirală care se învârteşte şi pe care încolţesc seminţele. Legumele şi fructele pot fi culese 30 de zile mai târziu.
Instalaţia constă, de fapt, într-o sferă uriaşă. „Pare din lumea fantastică, dar tehnologia e simplă“, a spus vicepreşedintele societăţii Plantagon, Hans Hassle.

El a mai adăugat că, în câţiva ani, potrivit estimărilor specialiştilor, 80% din populaţie va trăi la oraş şi va fi imperios necesară cultivarea legumelor în mediul urban, pentru că terenurile vor lipsi.

Ideea a apărut acum 20 de ani

Tot Hassel susţine că în acest gen de sere se vor produce în fiecare zi legume proaspete şi fără chimicale, pentru a fi vândute direct consumatorilor, pe loc.

„Noi vom economisi 70 la sută din costul acestor produse proaspete, pentru că acum 70 la sută din preţ reprezintă transportul şi depozitarea. Astfel, şi oameni cu venituri mai modeste vor acea acces la astfel de produse ecologice“, a mai precizat Hassle. O astfel de instalaţie costă 30 de milioane de dolari, adică mult mai mult decât o seră obişnuită, dar investiţia poate fi rapid recuperată.

Pentru o suprafaţă de sol de 10.000 de metri pătraţi, o seră verticală echivalează cu o suprafaţă cultivată de 100.000 de metri pătraţi, datorită sistemului de ridicare a culturilor.

Până în prezent, nu a fost construită nicio astfel de seră verticală, dar mai multe oraşe din Scandinavia şi China s-au arătat interesate.

„Această idee i-a venit unui inventator în urmă cu 20 de ani, dar nicio persoană căreia i-a prezentat-o nu a crezut în ea. Ea mi-a fost prezentată în urmă cu zece ani şi mi s-a părut o idee bună. Atunci a fost şi perioada în care am purtat discuţii cu o societate de inginerie din Suedia, care a acceptat să construiască serele verticale“, a mai spus Hassle.

Sursa: www.ecomagazin.ro