Ziua Internaţională a Biodiversităţii

În fiecare an, în data de 22 mai, se celebrează la nivel mondial Ziua Diversităţii Biologice, în concordanţă cu hotărârea Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) care, la 20 decembrie 2000, a proclamat data adoptării Convenţiei pentru Diversitate Biologică – 22 mai.

Această zi reprezintă o ocazie de a reflecta la responsabilităţile pe care le avem în conservarea preţioasei moşteniri a diversităţii biologice şi transmiterea ei generaţiilor viitoare.

Evenimentul marchează semnarea la Rio de Janeiro (1992) a Convenţiei privind diversitatea biologică, elaborată sub egida “Programului Natiunilor Unite pentru mediu”.

Biodiversitatea semnifică varietatea formelor de viaţă din ecosistemele terestre şi acvatice şi dintre complexele ecologice din care fac parte.

Transformarea profundă a mediului înconjurator şi acumularea în timp a unor stări de degradare a acestuia au condus la eroziunea şi sărăcirea biodiversităţii, cu efect pe termen lung pentru natură: distrugerea multor păduri, reducerea efectivelor populaţiilor sălbatice şi a genofondului lor, creşterea ratei, vitezei de extincţie a speciilor, care a depăşit cu mult rata procesului natural de formare a noi specii. În acelaşi timp, s-a exercitat o presiune selectivă asupra speciilor, fiind favorizate cele utile direct populaţiei umane, ceea ce a determinat modificarea structurii ecosistemelor şi le-a influenţat evoluţia.

Eroziunea biodiversităţii este un fenomen global, care nu poate fi mascat. Ea este influenţată de creşterea exponenţială demografică şi de formele şi ritmul dezvoltării sistemelor socio-economice. Abordarea ei la nivel global este însă subminată de decalajele şi inechităţile economice şi sociale existente în lume, care împiedică implementarea Convenţiei asupra biodiversităţii.

Eficienţa măsurilor de conservare este periclitată de unele procese şi fenomene globale, practic iesite de sub control: ploile acide, efectul de sera, diminuarea startului de ozon, eutrofizarea apelor, nitrificarea si acidifierea solurilor, desertificarea. Biodiversitatea joaca un rol esential in sustinerea vietii si a mijloacelor de existenta, a dezvoltarii economice si sociale si a bunastarii oamenilor.

Ştiaţi că….

* În intervalul 1970-2008, Pământul a pierdut 28% din resursele sale.

* Noi consumăm cu 50% mai multe resurse decât poate produce la loc Pământul.

* În ultimele patru decenii, cantitatea de gunoaie din Oceanul Pacific a crescut de o sută de ori.

* California- aproximativ 10% din peştii prinşi în această regiune au fragmente de plastic în stomac.

Dacă aceste date sunt corecte, rezultă că o mai bună coordonare la nivel naţional ar putea însemna un pas important, cu beneficii pentru cei care se implică în creionarea ideilor şi în organizarea evenimentelor, cât şi pentru oameni în general, ca şi pentru biodiversitatea atât de valoroasă a peisajului în care trăim. La noi se vorbeşte de vreo două decenii despre conservarea biodiversităţii şi importanţa existenţei susţinerii publice pentru a păstra naturaleţea peisajului. Au existat şi există variate acţiuni de “conştientizare publică” dar evident că ele nu au produs rezultatele sperate, mai concret să producă în societate o creştere a ponderii oamenilor care se simt atraşi de valorile naturale, se implică în cunoaşterea şi protejarea acestora. Este evidentă nevoia de schimbare şi creştere a performanţelor. În contextul resurselor limitate, coordonarea mai bună ar putea însemna o astfel de catalizare.

Peste tot în lume, regatul plantelor şi al animalelor este bogat în diversitate, extrem de interesant şi merită sa fie protejat. Scopul zilei de 22 mai este de a sublinia importanţa pe care biodiversitatea o are în viata oamenilor. Mai mult decat protejarea unei plante sau a unei specii de animale, protejarea biodiversităţii înseamnă să înţelegem cum functionează ecosistemele, ce servicii oferă oamenilor şi ce trebuie să facem pentru a nu le strica echilibrul.

Articol şi foto realizat de:

Dorina BLÎNDESCU
22 Mai 2012