Ecologia incepe aici - SalvaEco.org  

Colinde de Crăciun
Despre noi
Echipa
Activitati
Proteste
! Sfaturi Ecologice
Sarbatori Ecologice
Galerie Foto
Awards
Legislatia Ecologica
Turism
Finantari
Programe de finantare
Galerie Foto
Ecotopia Photo
Plante rare
Plante Medicinale
Insecte rare
Promovare

LEGE privind ocrotirea monumentelor

Vezi alte legi, hotarari...

LEGE LM1530/1993 privind ocrotirea monumentelor
nr. 1530 adoptat: 22.06.93 promulgat: 22.06.93 in vigoare: 31.10.2001 la data:31.10.01 publicat in M.Of. nr. 001 din: 30.01.94 articolul
Cod de clasificare:
Modificat
Nota: Vezi Hot. Parl. nr.1531-XII din 22.06.93 "Pentru punerea in aplicare a Legii privind ocrotirea monumentelor"
Parlamentul Republicii Moldova adopta prezenta lege.

 

Capitolul I DISPOZITII GENERALE
Capitolul II OCROTIREA MONUMENTELOR
Capitolul III EVIDENTA, STUDIEREA SI PUNERA IN VALOARE A MONUMENTELOR
Capitolul IV CONSERVAREA SI RESTAURAREA MONUMENTELOR
Capitolul V FINANTAREA ACTIVITATII DE OCROTIRE A MONUMENTELOR
Capitolul VI SCOATEREA SI ADUCEREA MONUMENTELOR
Capitolul VII ACTIVITATEA FUNDATIILOR OBSTESTI

Capitolul VIII RASPUNDEREA PENTRU INCALCAREA PREZENTEI LEGI

Capitolul II OCROTIREA MONUMENTELOR

Art. 10. - (1) Ocrotirea monumentelor de c a tre stat cuprinde prevederea s i asigurarea lucr a rilor de eviden ta , studiere, punere in valoare, salvare, protejare, conservare s i restaurare; extinderea bazei materiale; folosin t a s i accesibilitatea monumentelor pentru diverse investiga t ii, in procesul de instruire s i propagare. Ocrotirea de c a tre stat este exercitat a de Parlament, de Guvern, de consiliile jude t ene, municipale, or as ene s ti s i comunale s i de organele lor executive - prefecturile s i prim a riile.
(2) Ocrotirea monumentelor documentare se face in baza Legii privind Fondul Arhivistic al Republicii Moldova.

Art. 11. - (1) De competen t a Parlamentului t in: politica de stat in domeniul eviden t ei, studierii, punerii in valoare, salv a rii, protej a rii, conserv a rii s i restaur a rii monumentelor ce constitue patrimoniul cultural s i natural; aprobarea Registrului monumentelor; aprobarea programului de stat privind ocrotirea, conservarea s i restaurarea monumentelor; finan t area acestui program s i acordarea de subven t ii nerambursabile de la bugetul de stat.
(2) de competen t a Guvernului t in: intocmirea Registrului monumentelor; intocmirea programului de stat privind ocrotirea, conservarea s i restaurarea monumentelor; finan t area acestui program de la bugetul stat.
(3) De competen t a consiliilor jude t ene, municipale, or as ene s ti s i comunale t in: intocmirea Registrului monumentelor de importan ta local a ; intocmirea programelor privind ocrotirea, conservarea s i restaurarea monumentelor de importan ta local a , finan t area acestor programe s i acordarea de subven t ii nerambursabile de la bugtele locale.

Art.12. - (1) In scopul de a preveni deteriorarea monumentelor indicate la alineatul (3) al articolului 2 organele de stat pentru ocrotirea monumentelor, de comun acord cu Ministerul Arhitecturii s i Construc t iilor, Academia de S tiin t e intocmesc lista zonelor de protec t ie ale monumentelor s i o propun spre confirmare Guvernului.
(2) Ministerul Culturii s i Cultelor elaboreaz a Regulamentul privind interven t ia in zonele de protec t ie ale monumentelor s i folosin t a lor.
(3) Zonele de protec t ie se stabilesc pebaza unor investiga t ii s i avize concludente s i amplu documentate, confirmate de organele de stat pentru ocrotirea monumentelor.
(4) Avizele asupra zonelor de protec t ie ale monumentelor sint luate in mod obligatoriu in considerare la intocmirea planului general de construc t ii urbane s i rurale.

Art. 13. - In vederea men t inerii integrit at ii monumentelor, de t in a torii lor cu orice titlu juridic sint obliga t i: s a ia m a suri ce asigur a protec t ia s i paza monumentelor prin punere in ad a post s i supraveghere a lor, s a respecte contractele de folosin ta s i Regulamenmtul privind interven t ia in zonele de protec t ie ale monumentelor privind interven t ia in zonele de protec t ie ale monumntelor s i folosin t a lor. R a spunderea pentru protec t ia monumentelor care n-au fost transmise in posesiune, folosin ta ori pentru autoadministrare local a .

Art.14. - De t in a torii cu orice titlu juridic ce posed a folosesc sau p a streaz a monumente cu valoare istoric a , artistic a sau s tiin t ific a luate la eviden ta sau inscrise in registrul monumentelor sint obliga t i s a respecte prevederile prezentei legi, condi t ie ce se include in actele de proprietate, de cump a rare-vinzare sau de inchiriere.

Art.15. - Controlul asupra m a surilor de protec t ie a monumentelor, solu t ionarea problemelor ce t in de m a surile respective revine Guvernului, prefecturilor s i prim a riilor.

Art.16. - In scopul eviden t ei, studierii, punerii in valoare, salv a rii, protej a rii, conserv a rii s i restaur a rii monumentelor pe principii s tiin t ifice, organele de stat pentru ocrotirea monumentelor sint obligate s a infiin t eze consilii s tiin t ifice s i restauratori), luind in considerare la intocmirea Reghistrului monumentelor, precum s i la inscrierea monumentelor in acest registru, avizele corespunz a toare.


Rubrica intretinuta de: Rodica Negura



 
Orice în favoarea naturii
Articolele si stirile de pe acest site nu angajaza decat responsabilitatea autorilor lor, si nu reflecta in mod necesar opinia SalvaEco. Reproducerea integrala sau partiala a oricarui material fara acordul scris echipei SalvaEco sau a autorului este interzisa.

© 2002-2025 All rights reserved "SalvaEco"
Gazduire și Domeniu - vt9 – Agence Web
Version 1.5.5,