Ecologia incepe aici - SalvaEco.org  

Colinde de Crăciun
Despre noi
Echipa
Activitati
Proteste
! Sfaturi Ecologice
Sarbatori Ecologice
Galerie Foto
Awards
Legislatia Ecologica
Turism
Finantari
Programe de finantare
Galerie Foto
Ecotopia Photo
Plante rare
Plante Medicinale
Insecte rare
Promovare

Sa salvam Padurea Condrita
 

Declaratia Comitetului Obstesc "Sa salvam padurea Condrita"
25 decembrie 2003, orasul Chisinau

In luna decembrie, la comanda Cancelariei de Stat a Guvernului Republicii Moldova, au inceput taieri masive de padure in sectorul din preajma satului Condrita.
Defrisarile au loc cu incalcarea legislatiei in vigoare, fara permisiunea autoritatilor de stat si fara acordul populatiei din zona. Pana in prezent au fost taiate 2,4 ha de padure, fiind obtinuta o cantitate de masa lemnoasa de 112 metri steri. Fasia de teren de padure cu latimea de 3 metri si lungimea de circa 10 km este destinata edificarii unui gard de protectie din beton si sarma in jurul complexului de odihna "Condrita" aflat in gestiunea Directiei Generale pentru administrarea cladirilor Cancelariei de Stat. Prin aceasta actiune este incalcata flagrant legislatia Republicii Moldova. Art. 78 si 80 al Codului Silvic al R.M. interzice categoric reducerea suprafetelor fondului forestier acoperita cu vegetatie forestiera, iar persoanele vinovate sunt trase la raspundere civila sau penala.

Cancelaria de Stat a interpretat gresit si a incalcat grav legislatia la executarea Hotararii nr. 666 din 27 mai 2002 cu amendamentele ulterioare care nu admit scoaterea terenurilor impadurite din fondul forestier si efectuarea oricaror constructii capitale. Cu atat mai mult nu este permisa defrisare necontrolata a arborilor.

Fragmentarea in doua parti a masivului de padure prin efectuarea lucrarilor de defrisare si instalarea gardului de sarma in inima padurii seculare va aduce prejudicii imense si irecuperabile acestei zone naturale spontane extrem de valoroase, se deterioreaza echilibrul ecologic, se distruge biodiversitatea.

In timp ce in Europa se pledeaza pentru crearea coridoarelor ecologice intre masivele de padure aflate departe unul de altul, guvernantii din Moldova creeaza hotare artificiale intre zonele naturale existente.

Ingradirea a mai mult de 500 ha de padure pentru nu se stie care scopuri (nici populatia si nici specialistii n-au vazut proiectul in cauza) readuce in tara noastra traditiile medievale de gestionare a bogatiilor naturale cand o familie sau un mic grup de oameni este stapan pe intreaga padure iar populatia nevoiasa din jur era privata de dreptul la acces pe teritoriul ei.

Comitetul obstesc "Sa salvam padurea Condrita" creat de un grup de organizatii neguvernamentale se exprima categoric impotriva defrisarii masive a arborilor din padurea Condrita si cere oprirea neconditionata a acestor lucrari.

Comitetul cere de la autoritatea centrala de mediu sa stopeze distrugerea padurii, sa cerceteze cazul si sa traga la raspundere persoanele vinovate in conformitate cu legislatia in vigoare. Daca autoritatile de stat nu vor intreprinde masurile de rigoare Comitetul obstesc va actiona Cancelaria de Stat in judecata.

Cerem anularea Hotararii Guvernului Republicii Moldova nr. 666 din 27 mai 2002 cu amendamentele ulterioare, precum i actul de transmitere in folosinta Cancelariei de Stat a 507 ha de padure ce apartin ocolului silvic Scoreni a Intreprinderii Silvice de Stat Straseni. Toate mijloacele destinate construirii gardului de protectie sa fie transmise organelor silvice pentru imbunatatirea protectiei padurii.

Ne adresam catre organizatiile neguvernamentale si cetatenii de buna credinta din tara si de peste hotare sa se solidarizeze cu protestele noastre si sa participe la alte actiuni menit sa zadarniceasca transformarea padurii Condrita intr-o zona naturala izolata si pregatita pentru distractia unui grup elitar de functionari de stat in detrimentul intereselor naturii si intregii societati.

Membrii Comitetului obstesc
"Sa salvam padurea Condrita"


Versiunea Romana | English Version | ???? ???

Semneaza si tu!

 

 




 
Orice în favoarea naturii
Articolele si stirile de pe acest site nu angajaza decat responsabilitatea autorilor lor, si nu reflecta in mod necesar opinia SalvaEco. Reproducerea integrala sau partiala a oricarui material fara acordul scris echipei SalvaEco sau a autorului este interzisa.

© 2002-2024 All rights reserved "SalvaEco"
Gazduire și Domeniu - vt9 – Agence Web
Version 1.5.5,706