Ecologia incepe aici - SalvaEco.org  

Colinde de Crăciun
Despre noi
Echipa
Activitati
Proteste
! Sfaturi Ecologice
Sarbatori Ecologice
Galerie Foto
Awards
Legislatia Ecologica
Turism
Finantari
Programe de finantare
Galerie Foto
Ecotopia Photo
Plante rare
Plante Medicinale
Insecte rare
Promovare

Hai sa nu mai facem fum ?!

In fiece toamna suntem martorii unui proces natural de cadere a frunzelor. Locuitorii oraselor deja s-au deprins sa vada oameni de diferite institutii de stat care "amenajeaza teritoriul" prin stringerea frunzelor. Uneori pe strazile orasului mai circula si vehicule de mare tonaj incarcate pina peste margini cu frunze si deseuri stocate in scuaruri si parcuri pe parcursul toamnei.

Insa acest fapt are si alta parte a monedei. Ma refer la procesele ce au loc in urma colectarii frunzelor. Unul din ele este arderea frunzelor. Fum in toate parcurile, dar acest fum nu e o simpla incomoditate dar si o dauna directa locuitorilor urbei. Fumul patrunde in locuinte, in urma lui apare starea de nervozitate care involuntar capata un efect de masa. Substantele negative stocate si absorbite de catre plante si copaci sunt cu negindire arse si aruncate in atmosfera orasului. Mai mult ca atit sunt arse si deseurile aruncate de cate cetatenii netrebnici. Ce poate fi mai daunator organismului uman decit inhalarea gazelor in urma arderii sacoselor de plastic, hirtiei de tipar, paharelor de plastic sau a sticlelor de imbuteliat bauturile de tip Coca Cola.

Conform studiilor specialistilor in urma arderii unei tone de resturi vegetale se creeaza circa 9 kilograme de microparticule de fum. Din ele fac parte praful, gazul de cahla, acizi azotici si multe alte substante organice cancerogene. Din rindul substantelor cancerose se elimina benzoperena nemaivorbind de plumb, mercur si alte metale grele. In timpul arderii frunzelor impreuna cu deseurile se formeaza circa 70 de substante daunatoare.

Buburuzele nimeresc adesea in foc arzind dar ele sunt un element immportant pentru fauna urbana din cauza ca ele se hranesc cu daunatori mici. Acesti daunatori revin din hibernare primavara fiind necesara lupta chimica.

Frunzele necolectate chiar la inceputul primaverii sunt deja descompuse servind ca hrana pentru microorganisme. De veacuri frunzele sunt folosite ca ingrasamint organic de cate tarani.

In unele tari exista practica importarii solului in parcuri, scuaruri si alte zone verzi ale orasului. Ecologii sustin ca acest lucru este datorat in cea mai mare masura evacuarii frunzelor spunind ca procesul poate fi preintimpinat. Daca vor fi sustinute cerintele minime apropiate sistemelor naturale atunci nu va fi nevoie de plantat iarba, tufisuri si copaci, astfel cheltuind bani din bugetele locale.

Dar cite surse financiare sunt folosite pentru curatirea acestor frunze din bugetul local. Nu cred ca vom afla cu precizie dar va asigur ca sursele sunt mari.

Data: 03.11.2002 Autor: Radu Bajureanu
   







 
Orice în favoarea naturii
Articolele si stirile de pe acest site nu angajaza decat responsabilitatea autorilor lor, si nu reflecta in mod necesar opinia SalvaEco. Reproducerea integrala sau partiala a oricarui material fara acordul scris echipei SalvaEco sau a autorului este interzisa.

© 2002-2025 All rights reserved "SalvaEco"
Gazduire și Domeniu - vt9 – Agence Web
Version 1.5.5,