Ecologia incepe aici - SalvaEco.org  

Colinde de Crăciun
Despre noi
Echipa
Activitati
Proteste
! Sfaturi Ecologice
Sarbatori Ecologice
Galerie Foto
Awards
Legislatia Ecologica
Turism
Finantari
Programe de finantare
Galerie Foto
Ecotopia Photo
Plante rare
Plante Medicinale
Insecte rare
Promovare

O FEREASTRA AURIE SPRE TRECUT

Nu odata vi s-a intimplat sa vedeti cum pling copacii cind li se rupe un ram, cum varsa lacrimi vita-de-vie cind este tunsa de pletele ce i-au incilcit capul peste vara, cind impletind coronite din papadii primavara, ramineati cu miinie lipicioase de laptele alb-amarui care se scurge alene din trupusorul frint al florii.

Uite exact asa, acum 3000 de ani in urma a existat un copac tropical, cu frunza lata care la fel plingea cind era ranit sau cind isi pierdea vreo frunza din falnica-I coroana.

Asa numitul Chihlimbar, originar din Republica Dominicana, plingea cu lacrimi de aur, care mai apoi se transformau in pietre pretioase atit de cautate de om.

Inca din timpuri stravechi chihlimbarul era foarte mult apreciat datorita frumusetii sale si detinerea presupusa a puteri magice ocrotitoare, era la fel utilizat si pentru prepararea anumitor unguiente si medicamente. La fel trezeau mare interes si curiozitate originea misterioasa a pietrei cit si puterea ei de a atrage penele sau paie dupa ce este frecata cu o cirpa. Despre pretul chihlimbarului va puteti da seama di comparatia urmatoare: pretul unei sculpturi efectuate in aceasta piatra era mai mare de cit al unui sclav sanatos.

Mult timp sursa acestei comori a ramas neclara, fiidca rezultatul final, adica piatra, era gasita in sol si roci, pina cind n-a fost descoperit in estul Africii producatorul de lacrimi aurii.

Cum se formeaza chihlimbarul? In rezultatul fracturarii unui ram, sau distrugerea scoartei copacului, la suprafata se iveste suvita de seva elaborata sau rasina pentru a acoperi si cicatriza rana. Rasina spre deosebire de seva elaborata a altor copaci nu contine apa, dar numai esteri alcooli si compusi de terpena care au capacitatea de a se pastra sute si mii de ani intacti si fara asi schimba compozitia.

Se intimpla ca unele insecte sa fie atrase de mirosul rasinii, unde odata asezate pe aceasta suprafaata ramin pe veci lipite, iar lacrima le infasoara cu blindetein galbenul ei si le plinge pe fundul mlastinilor, in adincul solurilor, transformindu-le in adevarate exponate ale trecutului.


Data: 02.12.2002 Autoarea: Tatiana Marcu
   







 
Orice în favoarea naturii
Articolele si stirile de pe acest site nu angajaza decat responsabilitatea autorilor lor, si nu reflecta in mod necesar opinia SalvaEco. Reproducerea integrala sau partiala a oricarui material fara acordul scris echipei SalvaEco sau a autorului este interzisa.

© 2002-2025 All rights reserved "SalvaEco"
Gazduire și Domeniu - vt9 – Agence Web
Version 1.5.5,