Ecologia incepe aici - SalvaEco.org  

Colinde de Crăciun
Despre noi
Echipa
Activitati
Proteste
! Sfaturi Ecologice
Sarbatori Ecologice
Galerie Foto
Awards
Legislatia Ecologica
Turism
Finantari
Programe de finantare
Galerie Foto
Ecotopia Photo
Plante rare
Plante Medicinale
Insecte rare
Promovare

Moldova e frumoasa in orice anotimp

Unul din cele mai frumoase lucruri pe care poti sa le vezi intr-o viata de om sunt peisajele de pe malul Nistrului. In zilele de sambata si duminica 21-22 octombrie organizatia obsteasca "SalvaEco" a desfasurat expeditia Rezina - Saharna - Tapova. Au fost parcursi pe jos in jur de 35 km si vizitate toate monumentele naturale, istorico - arhitecturale care sunt adevarate perle ale moldovenilor.

La Saharna e posibil de vazut asa locuri cum ar fi casuta de rugaciuni "Talpa Maicii Domnului". Din legenda se spune ca unul din calugarii ce au trait la manastire a construit aceasta casa de rugaciuni in urma visului in care a vazut-o pe Maica Domnului. Dupa acesta cu forte proprii a construit aceasta casuta. Se mai spune ca poti sa te gandesti la o dorinta care se va implini la intrarea in casuta. Astfel am procedat si noi. O alta perla este Manastirea Saharna. Ce se afla in rezervatia cu aceiasi denumire. Intre copaci se ridica o biserica ce poarta denumirea "Biserica de Vara". Ea se numeste astfel deoarece slujbele se fac doar vara. In nemijlocita apropiere se afla si manastirea in piatra (rupestra) Saharna. La aceasta manastire sunt cateva icoane din secolul trecut. Izvorul Sfant de pe langa manastirea Saharna acum se afla in reconstructie. Vara cu o apa atat de rece incat cu greu rezisti. In schimb acum apa mi s-a parut chiar calduta. Cele sase cascadele de pe rausorul Saharna sunt un adaos la toate peisajele. Cea mai mare dintre cascade se numeste Groapa Tiganului cu o inaltime de 8-9 metri si adancimea de 6-7. Monumentul Tracic din rezervatia Saharna din apropierea casei padurarului ne arunca inapoi in istorie. Greu e de observat acum digurile de protectie din jurul monumentului.

Nu mai putin importante sunt monumentele situate in satul Tapova. De necrezuta e privelistea ce se deschide langa manastirea Tapova. Acolo isi fac legamantul raul Nistru cu canionul Tapova. De asemeni un loc de necrezut este si manastirea rupestra. Cu greu iti vine sa crezi ca candva acolo au trait stramosi de ai nostri, doar pereti de piatra sapasi in stanca. E regretabil faptul ca in acest moment manastirea din piatra nu are un supraveghetor. Dezastrul care l-a creat omul cu mainile lui te inspaimanta, inscriptii pe pereti. E dificil de descris si frumusetea celor 9 cascade ce sunt situate in defileul Tapova cea mai mare are o inaltime de 18 metri. Am intalnit atat la Saharna cat si la Tapova grupe de turisti veniti pentru o zi care aduc un prejudiciu considerabil acelor locuri. Gunoiul a impanzit toate canioanele, copaci distrusi etc. Cu toate acestea fiecare dintre moldoveni poate sa se mandreasca cu bogatia pe care o are. Prin vizitarea acestor locuri se incepe adevarata dragoste de tara.

Dupa ce vizitam aceste locuri intr-adevar ne dam seama de frumusetea plaiului moldovenesc.

 








 
Orice în favoarea naturii
Articolele si stirile de pe acest site nu angajaza decat responsabilitatea autorilor lor, si nu reflecta in mod necesar opinia SalvaEco. Reproducerea integrala sau partiala a oricarui material fara acordul scris echipei SalvaEco sau a autorului este interzisa.

© 2002-2024 All rights reserved "SalvaEco"
Gazduire și Domeniu - vt9 – Agence Web
Version 1.5.5,706