Ecologia incepe aici - SalvaEco.org  

Colinde de Crăciun
Despre noi
Echipa
Activitati
Proteste
! Sfaturi Ecologice
Sarbatori Ecologice
Galerie Foto
Awards
Legislatia Ecologica
Turism
Finantari
Programe de finantare
Galerie Foto
Ecotopia Photo
Plante rare
Plante Medicinale
Insecte rare
Promovare

Programului de Granturi Nationale pentru ONG-urile de protectie a mediului

Lansarea Programului de Granturi Nationale pentru ONG-urile de protectie a mediului
REC Moldova in numele UNDP/ GEF - Proiectul Regional pentru Dunare (DRP), anunta o noua runda de finantare pentru proiecte la nivel national ce-si propune reducerea poluarii cu nutrienti si substante toxice in Bazinul Dunarii. ONG-urile de mediu din Republica Moldova sunt invitate sa-si prezinte propunerile de proiect (suma care poate fi obtinuta de un ONG este de 5000 ? 10000 USD pe o perioada de 12 luni. Suma totala disponibila pentru program este de 40000 USD)

Poluarea este o problema destul de serioasa in Regiunea Dunarii. Cantitatea de nutrienti provenite in special din ingrasamintele chimice si deseuri de origine animala, ape menajere urbane, care se arunca sau deverseaza in bazinul fluviului Dunarea este foarte ridicata.
Fenomenul este un factor de risc atat pentru sursele locale de apa potabila cat si pentru Marea Neagra. Situatia s-a agravat din cauza accidentelor industriale care duc la scurgerea toxinelor direct in apele curgatoare. Inundatiile care s-au abatut asupra Europei Centrale si a bazinului Dunarii in august 2000, sunt rezultatul deciziilor economice din trecut potrivit caror au fost defrisate si distruse luncile inundabile naturale din acest bazin, precum si rezultatul incalzirii globale si scaderea capacitatii zonelor inundabile naturale de autoepurare si absorbtie a nutrientilor.

In anul 1998, dupa ratificarea de catre opt state Dunarene si Comisia Europeana, a intrat in vigoare Conventia de Protectie a Dunarii (CPD). Astfel a fost creata Comisia Internationala de Protectie a Dunarii (CIPD) pentru coordonarea si implementarea acestei Conventii. Din momentul crearii, CIPD a fost eficienta prin gasirea consensului intre tarile din bazinul referitor la prioritatile si strategiile de rezolvare a problemelor Dunarii si implementarea CPD. Succesele depind de imbunatatirea metodelor de administrare a bazinului, cum ar fi Sistemul de Avertizare Urgenta a Accidentelor, Reteaua de Monitorizare Transnationala pentru calitatea apei si sistemul informational despre Dunare.
Scopurile CIPD, in perioada 2001-2005, in cadrul Programului de Parteneriat Comun pentru Bazinul Fluviului Dunarea sunt:
? Imbunatatirea calitatii ecologice si chimice a apei;
? Prevenirea poluarii accidentale;
? Minimizarea impactului inundatiilor.

Scopul programului de granturi nationale este de a facilita cooperarea intrasectoriala in vederea reducerii poluarii cu nutriensi si cu substante toxice provenite din sursele punctiforme si cele difuze, la nivel regional in bazinul Dunarii.

Granturile vor fi acordate pentru realizarea proiectelor ce vor aborda prevenirea poluarii din urmatoarele aspecte:

Prevenirea deversarilor cauzate de activitatile agricole:
? Introducerea si aplicarea celor mai bune practici agricole ce privesc evitarea, minimizarea si/sau controlul surselor difuze de poluare a apelor freatice si de suprafata;
? Contributia la nivel politic (Directivele Uniunii Europene, SAPARD, Politica Agricola Comuna);
? Promovarea metodelor agriculturii ecologice si dezvoltarea rurala.

Prevenirea deversarilor industriale
? Promovarea celor mai bune tehnologii disponibile, cerintelor de raportare din Registrul de Eliberare si Transfer al Poluantilor si sistemelor de management de mediu;
? Asistenta pentru reducerea riscului de emanari accidentale a poluantilor din diverse ramuri industriale;
? Abordarea poluarii cauzate de substantele toxice;
? Promovarea productiei si utilizarii detergentilor fara fosfati;
? Aplicarea metodelor (alternative) de tratare si / sau practicilor ce asigura indepartarea eficienta a nutrientilor si substantelor toxice.

Prevenirea deversarilor municipale
? Aplicarea managementului deseurilor menajere, cum este de ex. reducerea utilizarii detergentilor conventionali;
? Aplicarea colectarii si epurarii apelor uzate la nivel urban.

Aspecte legate de managementul apei
? Aplicarea managementului inundatiilor, sistemului de irigatii si drenare punand accentul pe prevenirea poluarii;
? Salvarea si protejarea luncilor inundabile naturale (prin fasii de teren cu functie de tampon);
? Asigurarea bazei pentru conservarea si restaurarea habitatului luncilor inundabile si zonelor umede.

Cine poate aplica?
Organizatiile neguvernamentale inregistrate din tarile bazinului Dunarii: Bosnia&Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Ungaria, Republica Moldova, Romania, Slovacia, Slovenia, Ucraina, Serbia si Montenegro, care activeaza in domeniul protectiei mediului, pot solicita obtinerea unui grant.
Solicitantul grantului trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
? sa se angajeze in cooperarea cu diferite grupuri de interes;
? sa aiba experienta demonstrata in management de proiecte;
? sa aiba experienta in domeniile: apa, agricultura, nutrienti (de preferat); si
? sa aiba acces la echipament de birou si logistica necesara asigurarii unei bune comunicari.

Care este scopul Proiectului?
Scopul principal al proiectelor nationale din Bazinul Dunarii este de a facilita cooperarea dintre mai multe grupuri de interes in vederea reducerii surselor de poluare cu nutrienti si substante si toxice, la nivel national.
ONG-rile sunt indemnate sa atraga diferite grupuri de interes, cum ar fi autoritatile publice locale (ecologice), organizatiile cu profil hidrotehnic, agricol si industrial la realizarea proiectului.

Procedura de aplicare.
Procedura de aplicare consta din doua parti: prezentarea conceptiei proiectului si prezentarea de proiect. Ea prevede:
1. Alegerea partenerilor
2. Elaborarea Conceptiei proiectului / concept paper ( a se folosi Formularul pentru conceptia proiectului). Termenul de prezentare - 16 mai 2003 ora 1700 (in biroul REC Moldova). Perioada de evaluare a Conceptiilor proiectelor: 23- 30 iunie, 2003
3. Elaborarea Proiectului / full application (va rugam sa consultati Ghidul pentru pregatirea proiectului). Termenul de prezentare - 12 septembrie 2003, ora 1700.

CONTACTE
Informatii suplimentare puteti obtine la oficiul REC-Moldova:
str. B.Bodoni, 57/1, of.111, MD-2005, mun. Chisinau,
tel. 238685,
e-mail: info@rec.md,
web: www.rec.md

Persoana de contact:
Ina Coseru, ina@rec.md

 

Data: 16.04.2003 Sursa: REC Moldova
   







 
Orice în favoarea naturii
Articolele si stirile de pe acest site nu angajaza decat responsabilitatea autorilor lor, si nu reflecta in mod necesar opinia SalvaEco. Reproducerea integrala sau partiala a oricarui material fara acordul scris echipei SalvaEco sau a autorului este interzisa.

© 2002-2025 All rights reserved "SalvaEco"
Gazduire și Domeniu - vt9 – Agence Web
Version 1.5.5,