Ecologia incepe aici - SalvaEco.org  

Colinde de Crăciun
Despre noi
Echipa
Activitati
Proteste
! Sfaturi Ecologice
Sarbatori Ecologice
Galerie Foto
Awards
Legislatia Ecologica
Turism
Finantari
Programe de finantare
Galerie Foto
Ecotopia Photo
Plante rare
Plante Medicinale
Insecte rare
Promovare

Deseuri nucleare din Kozlodui in trecere pe la noi

In anul 1999 Guvernul Republicii Moldova in urma unei colaborari cu Guvernul Republicii Bulgaria, Guvernul Federatiei Ruse si cabinetul de ministri al Ucrainei si-a dat acordul pentru tranzitarea deseurilor radioactive de la centrala Atomo-electrica de la Kozlodui (Bulgaria) prin teritoriul Republicii Moldova in Federatia Rusa.

Aceasta hotarare contravinea articolului 77 din Legea privind protectia mediului inconjurator, adoptata la 16 iunie 1993, in care se se stabilea ca ?Republica Moldova nu va admite pe teritoriul ei construirea de termocentrale atomioce, amplasarea si tranzitul deseurilor nucleare de orice fel?. Parlamentul refuzase atunci sa ratifice Acordul, dar la insistenta guvernului, adoptase o hotarare prin care a permis, cu titlul de exceptie, transportarea unui singur esalon cu deseuri din Kozlodui spre Rusia. Bulgaria oferise in schimb, taxa de 70 000 USD.
La 3 octombrie 2002, Guvernul a inaintat Parlamentului un demers, in care se cere abrogarea articolelor din Legea privind protectia mediului inconjurator si Legea cu privire la controlul de marfuri strategice.
In cadrul sedintei de la 5 martie, anul curent, executivul a avizat pozitiv proiectul de lege pentru ratificarea Acordului cu privire la transportarea materialelor radioactive pe teritoriul Republicii Moldova pe o perioada de 20 de ani.

Centrala de la Kozlodui nu va intra in Uniunea Europeana
Statia atomica de la Kozlodui, Bulgaria a fost construita in anii ?60, fiind una dintre cele mai vechi din Europa. Chiar si Centrala de la Cernobal, a carei catastrofa din 1986 a zguduit o lume intreaga, este considerata mai moderna.
Kozloduiul sta ca o bomba in coastele Europei. De aceea, inchiderea primelor patru reactoare ale sale, fiecare cu o capacitate de 440 MW, a fost una din principalele conditii solicitate Sofiei de catreUniunea Europeana pentru inceperea negocierilor de aderare.

Ce-i de facut cu deseurile?
E salutabila decizia Uniunii Europene. Si Bulgaria a fost deacord. Dar trebuie de facut ceva cu deseurile radioactive.
S-a hotarat ca ?gunoiul? va pleca in Russia, caci acolo este loc mult. Dar ca sa ajunga din Bulgaria la destinatie, va trece si prin Moldova. E cea mai scurta cale.
Premierul Vasile Tarlev dupa sedinta Guvernului de la 5 martie a refuzat sa anunte sumele care vor fi achitate guvernului, dar a mentionat ca ?ele vor fi destul de mari?. Insa este cunoscuta cifra oficiala de 50 000 USD de la fiecare transport, pe care o va primi Directia cailor ferate a Republicii Moldova.
Se discuta cu Bulgaria si despre anumite scutiri in sistemul de viza pentru Moldova.

Calea ferata este uzata
Problema e ca acest Acord nu contravine doar Constitutiei si incalca drepturile omului, dar si pune in pericol viata a sute de mii de oameni. In cazul unei catastrofe, impactul va fi distrugator.
Cantitatea de deseuri transportata de un singur esalon ar fi suficienta pentru a polua cu substante radioactive apa si solul nu doar in Moldova, dar si in afara hotarelor ei, ajungand pana in Cehoslovacia.
In 1993, adaptarea legii-cadru de protectie a mediului inconjurator, i-a determinat pe responsabili sa recunoasca in public faptul ca timp de 25 de ani pe teritoriul republicii au circulat in taina esaloane cu deseuri din Bulgaria spre Russia.
Datorita acestui secret, nu s-a efectuat nici un studiu stiintific despre impactul tranzitarii deseurilor radioactive asupra sanatatii populatiei si a mediului inconjurator din localitatile aflate in apropierea caii ferate. Cert este faptul ca numarul bolilor de cancer s-a marit atat de mult, incat sunt puse in lista primelor boli care au cauzat scaderea longevitatii vietii moldovenilor de la 69 la 63 de ani.
Conform art 8 din Acord, ?lichidarea consecintelor avariei, care nu a dus sau a dus la incidentul nuclear, se efectueaza de tara pe teritoriul careia s-a produs acest eveniment?.
Culmea este ca nu au fost reparate caile ferate din Moldova mai mult de 30 de ani si ca ele se afla intr-o stare tehnica deplorabila. Pentru a le adapta la conditiile adecvate, este nevoie de foarte mari investitii.


Esaloanele vor trece si prin Transnistria
Mai exista si riscul ca deseurile radioactive sa ajunga in mainile gruparilor teroriste de la Tirasol.
Republica Moldova este obligata sa asigure pe intreg teritoriul sau integritatea si securitatea materialului nuclear si al deseurilor radioactive. E cunoscut faptul ca nu putem controla si cele peste o suta de km de cale ferata de pe teritoriul Transnistriei.

Exista si alte solutii
Paradoxal e ca nici Bulgariei nu-i prea place aceasta situatie si nici Russia nu este foarte incantata sa primeasca deseurile, chiar daca i se vor oferi cate 620 USD pentru fiecare kg de deseu.
Anul trecut, in urma unei investigatii, expertii din Bulgaria au determinat caile de administrare a deseurilor radioactive. Cele mai optime sant prelucrarea lor in Russia, utilizarea directa, sau pastrarea permanenta.
A fost calculata si suma aproximativa a cheltuielilor pentru fiecare operatie. S-a constatat ca utilizarea directa este mai ieftina decat prelucrarea in Russia, cu 10-20 %.


Leac impotriva panicii
?Partile asigura confidentialitatea informatiei legate de transportarea incarcaturilor speciale si iau masurile corespunzatoare ce ar exclude divulgarea ei.?, prevede Art.9 din Acordul de transportare a deseurilor radioactive.
Desi Art.37 din Constitutie stabileste ca ?tainurea si falsificaea informatiilor despre factorii ce sunt in detrimental sanatatii oamenilor se interzice prin lege?, sub pretextul ca informatia despre tranzitarea deseurilor nucleare ar putea provoca panica in randul populatiei, va fi interzisa publicarea acesteia de catre mass-media.

Ramane sa hotarasca si mai departe statul daca are dreptul sa faca abuz si trafic de influenta.
Ramane doar sa privim cum isi va asuma dreptul de a pune in pericol viata intregii populatii.

Semneaza si tu  Solidari cu noi

Pentru detalii referitoare la acest protest va rugam sa contactati Organizatia Ecologica de Tineret "SalvaEco" la:

92 Sarmisegetuza street,
of. 305 "SalvaEco",
or. Chisinau, MD 2032,
Republic of Moldova
http://www.salvaeco.org/
mail:salvaeco@salvaeco.org
Data: 25.03.2003 Cechina Mariana SalvaEco,
membru al Comitetului National Antitranzit Nuclear
   

 




 
Orice în favoarea naturii
Articolele si stirile de pe acest site nu angajaza decat responsabilitatea autorilor lor, si nu reflecta in mod necesar opinia SalvaEco. Reproducerea integrala sau partiala a oricarui material fara acordul scris echipei SalvaEco sau a autorului este interzisa.

© 2002-2024 All rights reserved "SalvaEco"
Gazduire și Domeniu - vt9 – Agence Web
Version 1.5.5,477