Ecologia incepe aici - SalvaEco.org  

Colinde de Crăciun
Despre noi
Echipa
Activitati
Proteste
! Sfaturi Ecologice
Sarbatori Ecologice
Galerie Foto
Awards
Legislatia Ecologica
Turism
Finantari
Programe de finantare
Galerie Foto
Ecotopia Photo
Plante rare
Plante Medicinale
Insecte rare
Promovare

Rosia Montana

Semnaturi
Mai multe detalii le puteti afla vizitand site-ul

SalvaEco protesteaza impotriva proiectului de exploatare a aurului cu cianura Rosia Montana.

Exploatarea miniera deschisa cu cianura va fi cea mai mare din Europa. 500 grame de cianura vor fi folosite pentru obtinerea unui gram de aur. O parte din cianura va ajunge intr-un iaz deschis, creandu-se astfel un nou loc cu potential de accidente ecologice foarte ridicat. Iazul va fi de 10 ori mai mare decat cel din Baia Mare. Accidentul din ianuarie 2000 din Baia Mare a provocat moartea pestilor din rau pe o distanta mai mare de 500 km. ?Doar 0,03 mg cianura per litru de apa reprezinta doza letala pentru pesti, care sunt foarte sensibili. La o concentratie mai mare de 3 mg per litru, un rau este mort?, explica Schuster. concentratia din iaz va fi de pana la 50 mg per litru. Un pahar de apa cu cianura din iaz este suficient pentru a omori un copil, dat fiind faptul ca doza letala pentru oameni este de doar 1 mg cianura per kilogram de greutate corporala.

Acum cateva zile, compania a anuntat programul consultarilor publice care vor incepe la inceputul lunii noiembrie. Greenpeace crede ca aceasta consultare publica nu se va desfasura conform legislatiei UE. In jur de 2000 de oameni vor fi stramutati din cauza proiectului. Grupul local ?Alburnus Maior?, care reprezinta deja mai mult de 300 de familii din Rosia Montana, se opune stramutarii oamenilor, exploatarii deschise cu cianura si distrugerii unor importante monumente arheologice si istorice. Grupul a inceput o campanie prin care cere un referendum regional referitor la acest proiect. In Uniunea Europeana, un asemenea proiect ar fi posibil doar cu acordul populatiei. Stramutarea involuntara ar fi posibila doar in interes public, cum ar fi pentru constructia de cai ferate sau sosele, dar nu in interes privat. Intr-un interviu recent, Margot Wallstroem, comisarul european pentru mediu,a confirmat ca o consultare publica, prin care comunitatea ca un intreg decide, precum si analiza impactului asupra mediului, ar fi de o importanta deosebita.

Semneaza si tu

 

 




 
Orice în favoarea naturii
Articolele si stirile de pe acest site nu angajaza decat responsabilitatea autorilor lor, si nu reflecta in mod necesar opinia SalvaEco. Reproducerea integrala sau partiala a oricarui material fara acordul scris echipei SalvaEco sau a autorului este interzisa.

© 2002-2024 All rights reserved "SalvaEco"
Gazduire și Domeniu - vt9 – Agence Web
Version 1.5.5,758