Ecologia incepe aici - SalvaEco.org  

Colinde de Crăciun
Despre noi
Echipa
Activitati
Proteste
! Sfaturi Ecologice
Sarbatori Ecologice
Galerie Foto
Awards
Legislatia Ecologica
Turism
Finantari
Programe de finantare
Galerie Foto
Ecotopia Photo
Plante rare
Plante Medicinale
Insecte rare
Promovare

Implementarea Conventiei de la Arhus: organismele modificate genetic

Recent, Centrul Regional de Mediu, REC-Moldova, a organizat un seminar cu genericul: "Implementarea Conventiei de la Arhus: organismele modificate genetic".
Aceasta este prima întrunire cu asa tematica din republica, iar prezenta specialistilor din diverse domenii, a reprezentantilor ONG-urilor demonstreaza interesul fata de problema abordata. Andrei Conisescu, presedintele Comisiei Parlamentare pentru Ecologie si Dezvoltare a Teritoriului a comunicat ca în curând va intra în vigoare Legea Republicii Moldova privind securitatea biologica.
Legea reglamenteaza activitatile legate de obtinerea, testarea, producerea, utilizarea si comercializarea organismelor modificate genetic prin biotehnologii moderne. Documentul are menirea sa asigure conditiile de securitate biologica în care pot fi prevenite, eliminate sau reduse riscurile de producere a unor efecte negative generate de organismele modificate genetic asupra sanatatii umane, diversitatii biologice, echilibrului ecologic si calitatii mediului.
Nicolae Stratan, vice - ministru MECDT, a mentionat ca pentru asigurarea punerii în aplicare a dispozitiilor legii privind securitatea biologica, la nivel national se va organiza un cadru institutional format din Comisia nationala, organizatiile stiintifice competente, specialisti care activeaza în cadrul autoritatilor centrale pentru mediu, agricultura si industria alimentara, sanatate, protectia drepturilor consumatorilor, structuri guvernamentale care au responsabilitati în domeniile reglementate de prezenta lege.
Victor Cotruta, director executiv al REC Moldova, a spus ca în conformitate cu deciziile Conventiei de la Arhus, publicul va avea acces la informatia despre organismele modificate genetic si va putea participa la luarea deciziilor cu privire la autorizarea activitatilor reglamentate de lege.
O informatie ampla despre cadrul legislativ international în domeniul reglementarii organismelor modificate genetic (OMG), a prezentat Ilia Trombitkii, presedintele Societatatii Ecologice "Biotica".
Nicolae Opopol, primvicedirector al Centrului National Stiintifico - Practic de Medicina Preventiva a mentionat ca OMG prezinta si efecte scontate, si efecte nedorite. Studiul inofensivitatii lor este costisitor si de lunga durata, nefiind excluse unele riscuri pentru sanatate: toxicitate, reactii alergice, posibilitatea transferului de gene în celulele organismului uman.
Anume de aceea, este necesara o supraveghere sporita, cu folosirea actelor normative recomandate de organizatiile internationale.
Principiul preventiv, a spus Nicolae Opopol, trebuie sa fie prioritar atunci când este vorba de organismele genetic modificate, folosite în alimentatie.
Anatol Iacota, directorul Institutului de Genetica, sustine ca viitorul apartine organismelor genetic modificate. În SUA, bunaoara, de cultivarea OMG se ocupa mai bine de 2000 de firme. Savantii lucreaza zeci de ani pâna obtin calitatile dorite pentru plante, microorganisme.
Academicianul Vasile Micu, director la Institutul de Cercetari Stiintifice pentru Porumb si Sorg, a opinat ca poate aparea o noua problema - repulsia fata de OMG. Tot el spune ca nu exista nici un argument convingator contra OMG. Tehnologiile moderne vor asigura omenirea cu hrana calitativa si vor rationaliza munca în agricultura.
Alexandru Teleuta, manager la Oficiul Biodiversitate a MECDT, a mentionat ca este necesar de elaborat un program de perfectionare a cadrelor ce vor fi implicate în realizarea Legii privind securitatea biologica.
Totodata, pentru informarea populatiei despre OMG se cere editarea literaturii de popularizare a cunostintelor, însa acestea necesita surse financiare suplimentare.

  Sursa: Revista Natura
   
Ultimul numar al Revistei Natura

Publicatie de Ecologie, Turism si Cultura

Suntem datori, cat mai urgent, sa rezolvam problema poluantilor organici persistenti. detaliidetalii

"Spaima moliilor", imbatatoarea floare de levantica este totodata un remediu de sanatate, prea putin cunoscut detaliidetalii

Nedumerirea muzicantului Odata am fost intrebat de un muzicant: - Cum crezi, paianjenilor le place muzica? - N-am avut prilejul sa-i vad in calitate de melomani... detaliidetalii

Oamenii de cultura sunt alesii Celui de Sus pentru a lumina sufletele oamenilor detaliidetalii

Vezi arhiva Revistei Natura

 





 
Orice în favoarea naturii
Articolele si stirile de pe acest site nu angajaza decat responsabilitatea autorilor lor, si nu reflecta in mod necesar opinia SalvaEco. Reproducerea integrala sau partiala a oricarui material fara acordul scris echipei SalvaEco sau a autorului este interzisa.

© 2002-2025 All rights reserved "SalvaEco"
Gazduire și Domeniu - vt9 – Agence Web
Version 1.5.5,