Ecologia incepe aici - SalvaEco.org  

Colinde de Crăciun
Despre noi
Echipa
Activitati
Proteste
! Sfaturi Ecologice
Sarbatori Ecologice
Galerie Foto
Awards
Legislatia Ecologica
Turism
Finantari
Programe de finantare
Galerie Foto
Ecotopia Photo
Plante rare
Plante Medicinale
Insecte rare
Promovare

O secure de 18 lei, distruge paduri de milioane

Vreau de la bun inceput sa spun, ca analiza activitatii inspectorilor din centru si teritoriu lasa o linie vizibila de reinnoire, influentata de actiuni mai ponderative in ramura controlului ecologic de stat. In comun cu specialistii din alte ministere si departamente s-au depus eforturi de conservare a mediului, de gospodarire juridica a resurselor naturale, de cooperare ecologica internationala. S-au obtinut unele rezultate in monitorizarea proceselor desfasurate in scopul combaterii braconajului si taierilor ilicite a padurilor, utilizarii bogatiei subterane, a preparatelor chimice fitosanitare si altele. In acest sens as pune la dispozitia cititorilor cateva cifre privind activitatea de control ecologic in teritoriu. Au fost cuprinse in aceasta activitate peste 217 mii de intreprinderi si organizatii, intocmite si expediate judecatoriilor 12,4 mii procese verbale in baza carora s-au aplicat sanctiuni administrative sub forma de amenzi si recuperari de prejudicii cauzate factorilor de mediu in suma de 2 mln. lei. Tot la acest compartiment as mai adauga pe cei 2,6 mii infractori prinsi in delict, care au ridicat toporul si armele de foc asupra arborilor si animalelor ce populeaza campurile si padurile acestui pamant. Tot mai vizibile si simtitoare sunt masurile de renovare ale plaiului natal. De exemplu, suprafetele acoperite cu vegetatie forestiera s-au extins in anul 2002 cu 7,3 mii ha, pe cand din 1997 si pana in 2001 astfel de paduri s-au sadit doar 10 hectare. Mai pronuntat se intreprind masuri de regenerare a padurilor, fiind efectuate pe o suprafata de 3,3 mii hectare, se reincep unele lucrari de combatere a bolilor si vatamatorilor vegetatiei forestiere, s-au oprit taierile excesive de alta data din padurile fondului silvic, care in timpul de fata se fac doar sub supravegherea agentiilor teritoriale ecologice.
Se amelioreaza terenurile impadurite gestionate de primarii, chiar, daca in acestea, pe alocuri, cei cu securea in mana actioneaza inca obraznic. Se intreprind actiuni de redresare a situatiei in rezervatii, in raza monumentelor naturii, unele si pana acum, pe alocuri, servesc ca depozite stihiinice de deseuri ori pe teritoriul lor continua pasunatul, nu sunt marcate cu borne de hotare (recifele Branzeni, defileul Buzlanesti, judetul Edinet). Si s-o spunem fara sa ezitam, ca cele mai mari suferinte cad pe monumentele de arhitectura peisagera (inclusiv parcurile Taul, Mandac, Pavlovca, Ivancea, Harbovat, etc.). De exemplu, parcul Harbovat din Anenii Noi este un parc dendrariu de o importanta stiintifica deosebita, insa el azi seamana cu o padure parasita, in care pe parcursul ultimilor 7 ? 8 ani nu s-au efectuat lucrari de ingrijire si el si-a pierdut valorile stiintifica, estetica si ecologica.

O pondere deosebita s-a semnalat la protectia resurselor piscicole. De catre inspectorii piscicoli a fost populat lacul Dubasari cu puiet de fitofagi in numar de 120 mii de exemplare, la un pret de peste 60 mii lei, iar in Costesti ? Stanca au fost instalate 1500 de cuibare artificiale pentru depunerea icrelor. Se lucreaza in directia acordarii cu Romania si Ucraina a problemelor de amortire vremelnica a pescuitului industrial si amatoresc in apele r. Nistru si Prut, s-a intensificat controlul de stat asupra pestelui adus ilicit la pietile republicii din Ucraina. La acest compartiment as mai trage atentia asupra unui moment. Celui uman. Multi cetateni inca sunt indiferenti de soarta naturii, de bogatiile florii si faunei lasate noua de stramosi si intreprind actiuni barbare fata de acestea. Cum altfel se poate de inteles actiunile maistrului silvic, Ion Bucatari, din ocolul silvic Floresti, care a taiat ilicit 297 de arbori de stejar, artar si salcam, aducand padurilor un prejudiciu de peste 48 mii lei, sau responsabililor SA ?Drumuri Soroca?, care n-au asigurat paza perdelelor forestiere a drumului auto ?Holosnita-Grigorauca? si din care s-au taiat ilicit 300 de arbori de nuc, pagubele fiind calculate la o suma de peste 70 mii lei. Cu regret, astfel de cazuri nu sunt unice.

Continua procesele de dehumificare a solului, iar ingrasamintele organice in loc sa fie incorporate in sol se arunca la intamplare pe margine de drumuri, rape, in fasii forestiere de protectie. In multe gospodarii agricole se practica arderea miristii, procedeu ce contribuie la degradarea a solurilor si asa degradate. Investigatiile de laborator ale terenurilor aferente depozitelor de chimicale, care in cea mai mare parte sunt demolate arata o poluare excesiva a solurilor (com.Boscana, Ustia, Copaceni, Prepelita, Braniste si a.) si constituie o depasire a normativelor de 7-35 ori (carbofos), preparatele organoclorice 1,5 ? 9 ori.

O problema nerezolvata pana la capat este utilizarea pesticidelor si reutilizarea deseurilor menajere si a celor nocive. Aici as spune, ca trebuie de inasprit masurile de tragere la raspundere a agentilor economici si a persoanelor fizice, care se poarta fata de acestea cu iresponsabilitate.

Ca un conducator nou al Inspectoratului Ecologic de Stat voi face totul ca masurile intreprinse de colectivul nostru sa fie efective. Voi pune accentul pe rezolvarea problemelor practice de contracarare a braconajului, taierilor ilicite, de instaurare a unei discipline de munca la efectuarea controlului ecologic de stat, intocmirii proceselor verbale si examinarii lor in instantele de judecata. Vom tine sub control drastic activitatea inspectorilor ecologisti din sistemul nostru, si daca vom observa parghii slabe le vom schimba cu altele noi pentru a tine la nivelul curent puritatea mediului ambiant. O deosebita atentie ce cere a da conlucrarii, mai ales, cu judecatoriile sectoriale. Nu este normal cand inspectorii depisteaza infractiuni nu din cele mai usoare, indeplinesc procese-verbale, le expediaza organelor de drept, iar acestea le examineaza si aplica prin decizii, amenzi simbolice a cate 18 lei, iar amenzile puse nu se achita conform legislatiei in vigoare. De exemplu in perioada anului 2002 s-au aplicat amenzi si recuperari a prejudiciului cauzat mediului in suma de 2 mln.lei, dar incasati au fost doar 0,7 mln.lei. Vom organiza in comun cu organele de drept niste seminare ori intalniri de lucru privind majorarea eficientei activitatii contracararii legislative a actiunilor distructive a infractorilor. Vom ridica problema subordonarii gestionarii mediului in interesele dezvoltarii durabile a tarii. Trebuie sa constientizam cu totii ca problemele de mediu sunt prioritare in politica promovarii de stat si ca aceste probleme sunt imposibil de rezolvat fara eradicarea saraciei.

Constantin GOLAN,
Seful Inspectoratului Ecologic de Stat

Data: 02.04.2003 Sursa: Revista Natura
   
Revista Natura nr. 03

Publicatie de Ecologie, Turism si Cultura

O secure de 18 lei, distruge paduri de milioane. detaliidetalii

Pe paginile ziarelor ”Natura” si ”Moldova Suverana“ nu odata au fost publicate informatii privind taierile ilicite a arborilor detaliidetalii

Peregrin cu casa in spate. Exista un animal terestru care e un peregrin permanent in miscare. detaliidetalii

Iata ca, macar din punct de vedere calendaristic, a sosit si mult iubita primavara, iar natura se intoarce incet, dar sigur, la viata. detaliidetalii

 



 
Orice în favoarea naturii
Articolele si stirile de pe acest site nu angajaza decat responsabilitatea autorilor lor, si nu reflecta in mod necesar opinia SalvaEco. Reproducerea integrala sau partiala a oricarui material fara acordul scris echipei SalvaEco sau a autorului este interzisa.

© 2002-2024 All rights reserved "SalvaEco"
Gazduire și Domeniu - vt9 – Agence Web
Version 1.5.5,758