Ecologia incepe aici - SalvaEco.org  

Colinde de Crăciun
Despre noi
Echipa
Activitati
Proteste
! Sfaturi Ecologice
Sarbatori Ecologice
Galerie Foto
Awards
Legislatia Ecologica
Turism
Finantari
Programe de finantare
Galerie Foto
Ecotopia Photo
Plante rare
Plante Medicinale
Insecte rare
Promovare

Legea fondului cinegetic si protectiei vinatului Capitolul V

Organizatiile Neguvernamentale din Republica Moldova sunt invitate sa studieze Proiectul de Lege "Legea fondului cinegetic si protectiei vinatului". Comentariile sunt binevenite la:

Or. Chisinau str. Cosmonautilor 9
etajul 6, bir. 618 tel/fax 21.30.62
e-mail: cim@moldova.md
web: www.cim.moldova.md

Persoane de contact: Maia Gutu, Elena Creanga

Articolul 32. Dreptul cetatenilor de folosire a vinatului.
(1)Dreptul de folosire a vinatului de catre cetateni se realizeaza prin intermediul vinatorii.
(2)Prin vinatoare, ca actiune, se intelege cautarea, stirnirea, urmarirea, haituirea, uciderea sau dobindirea vinatului .
(3)Vinatoarea este permisa la speciile de vinat, in locurile, perioadele si cu mijloacele stabilite conform prezentei legi.
(4)In situatii exeptionale, motivate de mentinerea diversitatii faunei si mentinerea echilibrului ecologic, autoritatea publica centrala care raspunde de gospodaria cinegetica de comun acord cu autoritatea publica centrala de mediu si Academia de Stiinte a Moldovei, poate stabili perioade temporare de restrictie sau de extindere a perioadei de vinatoare la unele specii de vinat.

Articolul 33. Categoriile de persoane care pot efectua vinatoarea.
(1)Vinatoarea se efectueaza numai de catre vinatori, posesori de permise de vinatoare vizate anual si de autorizatii eliberate de gestionarul fondului de vinatoare pentru cotele de recoltare conform reglementarilor privind organizarea si practicarea vinatorii.
(2)Ca exceptie de la prevederile punctului (1), pot efectua vinatoarea numai in baza autorizatiei de vinatoare, eliberate de gestionarul fondului de vanatoare, urmatoarele categorii de persoane:
a)elevii si studentii din unitatile de invatamint , in care se studiaza ca disciplina vinatul si vinatoarea, in cadrul programului de instruire si numai pe fondurile de vinatoare destinate acestui scop;
b)cetatenii straini, care fac dovada de vinator in tara de origine, contra cost si sub raspunderea directa a gestionarului fondului de vinatoare
c)persoanele care locuiesc pe teritoriul fondului de vinatoare arendat de o persoana juridica care au dreptul prioritar de a efectua vinatoarea pe acest fond.

Articolul 34. Permisul de vinatoare.
(1)Permisele de vinatoare de model unic pentru tara se elibereaza pe un termen de 5 ani de catre societatile vinatoresti solicitantilor cu cetatenia Republicii Moldova si rezidentilor Republicii Moldova, care au implinit virsta de 18 ani, au efectuat un an stagiune si sustin in fiecare an examenul de vinator in fata unei comisii de specialisti constituita la nivel national.
(2)Componenta si Regulamentul Comisiei de examinare se aproba de catre autoritatea publica centrala care raspunde de gospodaria cinegetica.
(3)Permisul de vinatoare nu poate fi obtinut de persoanele care sufera de boli psihice, condamnatii prin hotarari judecatoresti definitive pentru braconaj si amenintare cu violenta impotriva personalului imputernicit cu paza si protectia vinatului, precum si cele sanctionate contraventional pentru incalcarea reglementarilor privind protectia vinatului si efectuarea vinatorii.
(4)Permisul de vinatoare se va retrage si anula persoanelor pentru care, dupa obtinerea acestuia, se constata ca ele se incadreaza in una din categoriile prevazute in punctul (4), precum si persoanelor care refuza sa se legitimeze la cererea personalului cu atributii legale de constatare a contraventiilor si infractiunilor in domeniul cinegetic sau care nu se conformeaza cerintelor acestuia.

Articolul 35. Formularele autorizatiilor de vinatoare.
(1)Forma formularelor autorizatiilor de vinatoare individuale sau colective se aproba de catre autoritatea publica centrala care raspunde de gospodaria cinegetica.
(2)Autorizatiilor de vinatoare sint documente de stricta evidenta si se elibereaza in conditiile stabilite de reglementarile referitoare la organizarea si practicarea vinatorii.

Articolul 36. Speciile de vinat, perioadele de vinatoare si cuantumul despagubilor.
(1)Speciile la care este permisa vinatoarea, perioadele de vinatoare, precum si speciile la care vinatoarea este interzisa sint urmatoarele:
a)specii la care vinatoarea este permisa in perioade limitate:

Ciinele enot (Nyctereutes procyonoides)
Mamifere: Mascul Femela
Cerbul comun (Cervus elaphis) 1.IX?15.XII 1.IX?15.XII
Cerbul cu pete (Cervus nippon) 1.IX?15.XII 1.IX?15.XII
Capriorul (Capreolus capreolus) 1.VI?15.X 1.IX?31.XII
Mistretul (Sus scrofa) 1.VIII-31.XII  
Iepurele de cimp (Lepus europaeus) 1.IX?15.I  
Vulpea (Vulpes vulpes) 15IX?01.III  
  15.IX?01.III  
Pasari:    
Giste, rate, lisite, gainuse de balta 15.VIII?15.I  
Culici, sitari, fugaci, fluierari, becatine 1.IX?31.XII  
Porumbei 15.VIII?15.XI  
Fazani (Phasianus colchicus 1.X?31.XII  
Potirnichea (Perdix perdix) 15.X?31.XII  
Prepelita (Coturnix coturnix) 15.VIII?15.XI  

(2)Listele speciilor la care vinatoarea este interzisa sint conform anexelor 3 si 4 la Legea regnului animal.

Articolul 37. Transportarea vinatului impuscat.
(1)Vinatul impuscat se transporta numai insotit de documentele legale de provenienta si de alte documente prevazute de legislatia in vigoare.
(2)In afara perioadei legale de vinatoare, vinzarea, cumpararea si transportul vinatului aflat sub protectie sunt interzise.
(3)Face exceptie de la prevederile punctului 2 vinatul congelat in sezonul de vinatoare.

Articolul 38. Codul de etica vinatoreasca.
In scopul efectuarii vinatorii in conditii de etica vinatoreasca si de protectie a vinatului sint interzise:
a)depasirea cotei de recoltare aprobate fara motive justificate;
b)vinatoarea pe alte fonduri de vinatoare decit cel pe care vinatorul este autorizat sa vineze;
c)urmarirea vinatului ranit pe alt fond de vinatoare, fara acordul gestionarului acestuia;
d)utilizarea steguletelor si gardurilor pentru dirijarea vinatul, precum si a detectoarelor de animale;
e)vinatoarea practicata individual la speciile de vinat la care vinatoarea este permisa numai in grup;
f)vinarea cerbilor, capriorilor si mistretilor prin utilizarea altor cartuse decit a cele cu proiectile unice a caror marime este prevazuta de reglementarile emise de catre autoritatea publica centrala care raspunde de gospodaria cinegetica;
g)vinarea cerbilor si capriorilor la hranitori, la sararii, la goana sau cu ciini gonitori;
h)vinarea pasarilor de balta in apropierea ochiurilor de apa pe timp de acoperire a acvatoriei cu gheata, precum si vinarea puilor nezburatori ai acestora;
j)vinarea iepurilor, fazanilor sau potirnichilor la hranitori ori in timpul de la apusul soarelui pina la rasarit;
i)vinarea cu alti ciini decit din rasele admise de catre autoritatea publica centrala care raspunde de gospodaria cinegetica si autorizati de gestionarul fondului de vinatoare;
k)folosirea la vinatoare a armelor automate, a armelor semiautomate cu mai mult de doua cartuse in magazie, a celor care nu produc zgomot, a celor cu percutie pe rama, precum si a altor arme si munitii care nu sint omologate si autorizate pentru vinatoare in Republica Moldova de catre autoritatea publica centrala care raspunde de gospodaria cinegetica;
l)utilizarea surselor luminoase artificiale, a dispozitivelor pentru iluminarea tintelor, a dispozitivelor de ochire cuprinzand convertizoare sau amplificatoare electronice de imagine pentru tirul de noapte, a oglinzilor si a altor obiecte orbitoare;
m)urmarirea vinatului si efectuarea vinatorii din autovehicule;
n)gazarea si afumarea vizuinilor fara aprobarea autoritatii publice centrale care raspunde de gospodaria cinegetica.

Capitolul I
Dispozitii generale

Capitolul II
Administrarea si gestionarea fondului cinegetic

Capitolul III
Bazele organizarii gospodariei cinegetice

Capitolul IV
Protectia vinatului si mediului lor de viata

Capitolul V
Efectuarea vinatorii

Capitolul VI
Raspunderea pentru incalcarea legislatiei privind fondul cinegetic si protectia vinatului

Capitolul VII
Dispozitii finale si tranzitorii

 

Data: 21.03.2003 Sursa:
   







 
Orice în favoarea naturii
Articolele si stirile de pe acest site nu angajaza decat responsabilitatea autorilor lor, si nu reflecta in mod necesar opinia SalvaEco. Reproducerea integrala sau partiala a oricarui material fara acordul scris echipei SalvaEco sau a autorului este interzisa.

© 2002-2025 All rights reserved "SalvaEco"
Gazduire și Domeniu - vt9 – Agence Web
Version 1.5.5,