Ecologia incepe aici - SalvaEco.org  

Colinde de Crăciun
Despre noi
Echipa
Activitati
Proteste
! Sfaturi Ecologice
Sarbatori Ecologice
Galerie Foto
Awards
Legislatia Ecologica
Turism
Finantari
Programe de finantare
Galerie Foto
Ecotopia Photo
Plante rare
Plante Medicinale
Insecte rare
Promovare

Vezi alte legi, hotarari...

DIVERSE DPMI17/1997

DEPARTAMENTUL PROTECTIEI MEDIULUI INCONJURATOR
privind pescuitul sportiv si de amatori, dobindirea altor organisme acvatice in bazinele din Republica Moldova
nr. 17 adoptat: 17.07.97 promulgat: 17.07.97 in vigoare: la data:
publicat in M.Of. nr. 046 din: 17.07.97 articolul
Cod de clasificare:

Pescuitul sportiv si de amatori I
Pescuitul sportiv si de amatori II
Taxe

Art. 15. Pescuitul sportiv si amator, dobindirea altor organisme acvatice pentru consumare personala (fara dreptul de comercializare) se permite:
15.1. In bazinele piscicole si pe sectoarele bazinelor, unde pescuitul sportiv si de amatori in conformitate cu contractele incheiate cu Serviciul Piscicol este organizat de asociatiile pescarilor, alte persoane juridice, membrilor acestor asociatii sau organizatii se permite pescuitul din barca numai in cursul zilei (de la rasaritul si pina la asfintitul soarelui).
15.2. Inspectorii obstesti si cei de stat se folosesc de dreptul la pescuitul amator gratuit in toate bazinele piscicole, inclusiv bazinele si sectoarele din bazinele intarite, conform contractului, dupa intreprinderi piscicole, asociatii de pescari, alte persoane fizice si juridice cu respectarea obligatorie a "Regulamentului cu privire la protectia resurselor piscicole..." si Regulilor prezente.
15.3. Se permite pescuitul gratuit invalizilor si participantilor la razboiul al doilea mondial, invalizilor de munca degr. I-II, pensionarilor de la 60 de ani, membrilor de onoare ai asociatiei vinatorilor si pescarilor din Moldova.
Art. 16. Pescuitul sportiv si de amatori, dobindirea altor vietuitoare acvatice se permite pe tot parcursul anului (cu exceptia perioadei de prohibitie) cu urmatoarele unelte de pescuit:
16.1. Undite de toate sistemele si denumirile;
16.2. Lansete;
16.3. Undita de iarna inzestrata cu un vircolac cu greutatea pina la 20 gr.
Art. 17. Numarul de cirlige pentru un pescar amator nu trebuie sa depaseasca 10 bucati la toate uneltele folosite in acelasi timp.
Art. 18. In timpul pescuitului de pe mal o persoana poate sa ocupe o sectiune de mal nu mai lunga de 10 m.
Art. 19. Vircolacul de vara si iarna, momeala artificiala se permite sa fie inzestrate cu un cirlig nu mai mare de nr. 10 sau nu mai mare de nr. 7 daca se foloseste cirligul "dublu", "triplu".
Art. 20. Se permite de a pescui nu mai mult de 5 kg de peste pe zi (cu exceptia cazurilor cind greutatea unui peste pescuit depaseste norma stabilita) fara dreptul de vinzare.
Art. 21. In calitate de momeala naturala se folosesc urmatoarele specii de pesti: porcusorul, boarta, plevusca, obletul, ghibortul, bibanul, tiparul, guvide.
Unei persoane i se permite sa prinda timp de o zi pina la 50 exemplare de pesti folositi pentru momeala.
Pescuitul momelei se permite cu un minciog ori voloc cu marimea 1x1 m, marimea ochiului 6 mm.
Ca momeli naturale si pentru necesitatile intretinerii pestelui in acvamarin se permite pescuitul nevertebratelor acvatice (hamarus, dafnii, hironomide, ciclopi) in locuri speciale cu permisul Serviciului Piscicol intr-o cantitate nu mai mare de 100,0 gr. pe zi.
Pescuitul nevertebratelor acvatice se permite prin metoda de filtrare cu plasa metalica ori de capron cu o suprafata nu mai mare de 0,25 m.p.
Art. 22. Persoanele fizice si juridice ce se ocupa cu colectarea si realizarea nevertebratelor acvatice indicate in articolul nr. 21 din Regulile prezente, sint datoare sa procure permise respective si sa incheie contract cu Serviciul Piscicol privind dobindirea acestor organisme.
Art. 23. Se interzice pescuitul urmatoarelor specii si familii de pesti si raci:

- Chiscar de riu
- Lostrita
- Tiganus
- Ochiana mare
- Clean mic
- Vaduvita
- Mreana de Nipru
- Mreana vinata
- Raci - Mihalt
- Fusar - Pietrar
- Morun - Nisetru
- Pastruga - Pastrav
- Anghila - Morunas
- Cega

Art. 24. Se interzice pescuitul sportiv si de amatori, pastrarea, prelucrarea si comercializarea pestelui, altor organisme acvatice, sub dimensiunile stabilite in cm.

- bufalo - 32
- broaste - 30 gr. bucata
- crap - 32
- cosas, scoicar - 40
- platica - 30
- scobar - 25
- avat - 40
- lin - 20
- somn american - 30
- salau - 38
- singer - 30
- clean - 28
- (in lacul de acumulare- Cuciurgan - 50)
- caras, caracuda - 17
- oblet mare - 15
- novac - 30
- cosac cu bot turtit - 18
- (in lacul de acumulare Cuciurgan - 50)
- sabita - 24
- taranca - 18
- stiuca - 32
- scrumbie - 20
- somn - 60

Masurarea pestelui de specie se face de la virful cavitatii bucale inchise pina la baza inotatoare codala.
Racul se masoara de la mijlocul ochiului pina la sfirsitul cozii.
Pestele pescuit sub dimensiunile admise, precum si pestele, alte organisme acvatice, pescuitul carora este interzis, trebuie introduse in apa in stare vie.
Se permite pescuitul puietului de peste sub dimensiunile admise in proportie de pina la 10 % din cantitatea totala (in bucati) a pestelui pescuit cu toate sculele intr-o zi.
Art. 25. Este interzis orice pescuit in cursul anului:
25.1. Pe o distanta de 500 m in amonte si aval de podurile de peste riurile Nistru si Prut;
25.2. La gura de varsare in riul Prut a riurilor Larga, Vilia, Lopatnic, Racovet, Ciuhur, Camenca, Girla Mare, Draghiste, Nirnova, Lapusna, Sarata; in riul Nistru a riurilor Camenca, Ciorna, Raut, Suhaia Ribnita, Ichel, Bic, Botna, pe o distanta de 1 km de ambele parti ale gurilor si pe cursul acestor riuri pe o distanta de 5 km de la confluenta; in bratul Turunciuc pe cursul apei pe o distanta de 5 km;
25.3. In golful Goenei;
25.4. In lacul Beleu;
25.5. In riul Nistru pe o distanta de 10 km in aval des. Naslavcea si pe sectorul de la barajul hidrocentralei Dubasari pina la podul Chisinau-Poltava;
25.6. In lunca riului Raut "Ohrincea";
25.7. In canalul de evacuare al Termocentralei Electrice din Moldova, in lacul de acumulare Cuciurgan la o distanta de 500 m spre nord si sud de la confluenta si 300 m in largul lacului;
25.8. In albia veche a riului Prut de la barajul Costesti- Stinca pina la confluienta cu albia principala;
25.9. In riul Prut de la barajul Costesti-Stinca in aval pe o distanta de 3 km;
25.10. Pe spatiul de 500 m amonte de barajul Dubasari de pe riul Nistru si Costesti-Stinca de pe riul Prut;
25.11. In riurile Prut si Nistru pe o distanta de 100 m in amonte si aval de la varsarea in ele a canalelor si girlelor care unesc baltile si lacurile cu aceste riuri.
Art. 26. Se interzice orice pescuit in perioada de prohibitie in urmatoarele sectiuni:
- in riul Prut pe sectoarele de la frontiera de stat a Republicii Moldova pina la s. Tetcani in perioada de la15 aprilie pina la 15 iunie;
- in lacul de acumulare Costesti-Stinca in perioada de la 15 aprilie pina la 15 iunie;
- in riul Prut de la barajul Costesti-Stinca pina las. Giurgiulesti si in baltile Manta in perioada de la 15 aprilie pina la 15 iunie;
- in riul Nistru pe sectorul de la s. Naslavcea pina laor. Camenca in perioada de la 15 aprilie pina la 15 iunie;
- in lacul de acumulare Dubasari in perioada de la15 aprilie pina la 15 iunie;
- in riul Nistru pe sectorul de la barajul Dubasari pina la s. Palanca si in bratul Turunciuc in perioada de la 15 aprilie pina la 15 iunie;
- in lacul de acumulare Cuciurgan in perioada de la25 martie pina la 31 mai;
- in celelalte bazine piscicole neenumerate in prezentele Reguli (riulete, iazuri, helestee, lacuri de acumulare, canale) in perioada de la 1 aprilie pina la 30 iunie, cu exceptia masurilor tehnologice piscicole.



Rubrica intretinuta de: Rodica Negura



 
Orice în favoarea naturii
Articolele si stirile de pe acest site nu angajaza decat responsabilitatea autorilor lor, si nu reflecta in mod necesar opinia SalvaEco. Reproducerea integrala sau partiala a oricarui material fara acordul scris echipei SalvaEco sau a autorului este interzisa.

© 2002-2024 All rights reserved "SalvaEco"
Gazduire și Domeniu - vt9 – Agence Web
Version 1.5.5,1538