Ecologia incepe aici - SalvaEco.org  

Colinde de Crăciun
Despre noi
Echipa
Activitati
Proteste
! Sfaturi Ecologice
Sarbatori Ecologice
Galerie Foto
Awards
Legislatia Ecologica
Turism
Finantari
Programe de finantare
Galerie Foto
Ecotopia Photo
Plante rare
Plante Medicinale
Insecte rare
Promovare

Drumul viitorului
Inceputul procesului "Mediul inconjurator pentru Europa" - Conferinta de la Dobris (21-23 iunie 1991)
La aceasta conferinta, deschisa de catre Presedintele Cehoslovaciei Vatlav Havel si Presedintele Confederatiei Elvetiene dl Flavio Cotti, au participat ministrii mediului din 34 de state europene, precum si din alte state (Brazilia, Canada, Japonia si SUA), Comisarul de mediu al Comisiei Europene. Printre ei au fost si reprezentanti ai unor republici ale fostei URSS - Belarusiei, Estoniei, Lituaniei, Letoniei, Republicii Moldova si Ucrainei.
In Declaratia sa, Conferinta a salutat adoptarea in 1990 de catre OSCE a Cartei pentru o Noua Europa. S-a mentionat necesitatea de a intensifica cooperarea tarilor europene in ceea ce priveste prevenirea poluarii, utilizarea rationala a resurselor naturale, mai cu seama in regiunile transfrontiere.
Concomitent cu aceste principii generale, participantii la conferinta au dat aprecieri, au adoptat un sir de decizii si au recomandat masuri cu un caracter mai concret, specific, intre care mentionam urmatoarele:
1. Se da o inalta apreciere elaborarii si aplicarii de catre Institutiile Financiare Internationale (IFI) a procedurilor de evaluare ecologica preliminara a proiectelor, care permite de a preveni degradarea mediului la etapa de planificare a activitatilor economice.
2. S-a mentionat importanta participarii publicului si informarii lui corecte si suficiente in vederea adoptarii deciziilor in domeniul mediului si in cele ce au tangenta cu acesta sau il pot afecta.
3. Se aproba si se saluta atat dezvoltarea si realizarea programelor pentru bazinele subregionale, cat si acordurile bi- si multilaterale orientate spre protectia bazinelor europene maritime si fluviale.
4. Perfectionarea si integrarea sistemului de informatie ecologica din tarile europene, coordonator Agentia Europeana de Mediu (AEM) a UE, care urmeaza sa devina o agentie pentru toata Europa.
5. Intensificarea schimbului de informatie intre tarile europene privind legislatia ecologica si programele din domeniu.
6. Arile europene sunt chemate sa ratifice conventiile ecologice regionale, sa intreprinda masuri de realizare a acestora. Concomitent, Comisiei Economice Europene/ONU i se recomanda sa elaboreze si in continuare noi conventii si protocoale aditionale la Conventia privind poluarea bazinului aerian la mari distante care ar preveni poluarea transfrontaliera, se saluta activitatea de elaborare a Conventiilor cadru privind schimbarile climatice si Conservarea Diversitatii biologice.
Un compartiment aparte al Declaratiei de la Dobris a fost dedicat elementelor de baza ale cooperarii ecologice pan-europene. In mod special, s-a mentionat ca lipsa unor abordari strategice pan-europene in diferite domenii ale mediului constituie una dintre cauzele degradarii ecologice continue. In acest sens au fost formulate principiile de baza ale cooperarii europene in domenii.
Concomitent cu desfasurarea Conferintei oficiale a ministrilor mediului a avut loc si o intrunire a reprezentantilor ONG-urilor ecologice. In Declaratia adoptata ministrii au confirmat importanta participarii ONG-urilor la continuarea dialogului privind cooperarea ecologica europeana.

Conferinta europeana de mediu de la Lucerna (28-30 aprilie 1993)
La aceasta conferinta au participat reprezentanti ai tarilor din Regiunea CEE/ ONU, inclusiv ai unor state din fosta URSS, situate in Asia Mijlocie si in Caucaz.
La Conferinta pentru prima data au fost adoptate un sir de documente care au constituit baza actiunilor ecologice comune in Europa.
In Declaratia ministrilor adoptata la conferinta se mentioneaza inca o data necesitatea cooperarii si integrarii ecologice pe continentul european. Un prim pas in acest sens este aprobarea Programului de actiuni de protectie a mediului pentru tarile din ECE (PAPM). Se constata ca acest Program serveste drept baza pentru actiunile de protectie a mediului atat in plan national, cat si regional, pentru zona CEE/ONU, institutiile internationale si investitorii particulari care activeaza in regiune. Programul se bazeaza pe urmatoarele trei principii:
- Integrarea cerintelor protectiei mediului in procesul de reformare economica cu scopul de a asigura o dezvoltare durabila;
- Crearea cadrului organizational, care include mecanisme eficiente economice si legale, sistemul institutional de pregatire a cadrelor si de educatie;
- Elaborarea unor programe de acordare a asistentei spre o ameliorare rapida nemijlocit in raioanele in care situatia ecologica afecteaza sanatatea populatiei si functionarea ecosistemelor si cauzeaza aparitia unor probleme transfrontiere. In programe se propune ca pentru aceste raioane sa se elaboreze proiecte-pilot investitionale.
Conferinta de la Lucerna a aprobat si unele recomandari privind conservarea diversitatii biologice in Europa. Astfel, s-a aprobat raportul Consiliului Europei (CE) "Protectia mediului in Europa" - strategia pan-europeana generala (unele aspecte primordiale)" si s-a sustinut propunerea de a declara anul 1995 drept an al conservarii naturii europene. Concomitent, s-a recomandat ca Uniunea Internationala de Conservare a Naturii (UICN), in colaborare cu UNEP, Comisia Europeana si guvernele interesate, sa desfasoare actiuni de conservare a naturii, perfectionare a metodelor de utilizare rationala a resurselor naturale, dezvoltare a legislatiei ecologice, elaborare si realizare a proiectelor in domeniu.
Un prim pas in formularea unei strategii pan-europene in domeniul protectiei mediului a fost aprobarea la Conferinta de la Lucerna a raportului CEE/ONU "Elementele pentru Programul Ecologic European de lunga durata".
Printre deciziile importante aprobate la aceasta Conferinta a fost si cea cu privire la crearea unui Grup Special de lucru pentru planurile nationale de protectie a mediului ale tarilor din ECE (GSL), condus de catre reprezentantii CE si ai tarilor aflate la etapa de tranzitie, pe baza de rotatie. Cu participarea activa a guvernelor Statelor Europene, a IFI si a Secretariatului OCDE, Grupul de Lucru va facilita realizarea programului de actiuni aprobat, va acorda asistenta necesara tarilor din regiune la efectuarea reformelor si la perfectionarea politicii ecologice. In acelasi timp, GSL va colabora cu CPP in vederea facilitarii procesului de identificare a proiectelor ecologice investitionale, de depasire a obstacolelor politice, organizationale, economice ce stau in calea atragerii investitiilor in tarile aflate in tranzitie.

Conferinta de la Sofia (23-25 octombrie 1995)
Aceasta conferinta a constituit un pas extrem de important in adoptarea strategiilor de mediu pan-europene. La ea au participat activ atat reprezentanti ai CEE/ONU, cat si ai ONG-urilor. Pentru prima data au fost prezenti parlamentari si reprezentanti ai cercurilor de business s.a.
Una dintre problemele examinate la conferinta a fost finantarea protectiei mediului. Aproband raportul de baza, s-a confirmat ca sub aspect general finantarea cheltuielilor pentru ameliorarile ecologice trebuie sa se bazeze pe principiul "poluatorul plateste". Rezolvarea problemelor de mediu trebuie sa se bazeze pe finantarea interna, in timp ce finantarea externa trebuie sa joace un rol de catalizator al proiectelor investitionale in tarile aflate in tranzitie. S-a accentuat necesitatea de a finanta proiectele ecologice, aplicand pe larg analiza cost-beneficiu.
La Conferinta data a fost aprobata Strategia pan-europeana de conservare a diversitatii biologice si landsaftice.
Aproband strategia adecvata, conferinta a chemat tarile europene sa elaboreze pana in anul 1998 strategii, programe si planuri nationale in domeniul dat.
Un alt document major adoptat la aceasta Conferinta este Programul European de Mediu (PEM), care include problemele prioritare indicate la conferinta de catre Agentia Europeana de mediu in Raportul despre calitatea mediului european. Ministrii au aprobat de asemenea "Recomandarile-cheie" pentru Program, care au fost anexate la Declaratia Conferintei.
Ca si la Conferintele precedente, la Sofia a fost pusa in discutie si participarea publicului la protectia mediului, aspecte abordate mai pe larg la Conferinta paralela a ONG-urilor. La sedinta oficiala au fost aprobate "Principiile directorii privind accesul publicului la informatia ecologica si luarea de decizii privind mediul".
Pentru a asigura asistenta participarii publicului si ONG-urilor la actiunile de protectie a mediului, in Declaratie se confirma necesitatea de a crea in cadrul EECAM a Noi Centre Regionale de Mediu si de a incuraja donatorii sa gaseasca resurse financiare pentru sustinerea activitatii lor.

Conferinta de la Aarhus (23-25 iunie 1998)
Conferinta a patra a ministrilor mediului a avut loc la Aarhus (Danemarca) la 23-25 iunie 1998. La ea au fost prezenti reprezentanti ai 52 de state membre ale CEE/ONU
Problematica conferintei a fost conturata in documentul "Mediul inconjurator european: evaluarea a doua", in care sunt definite realizarile si problemele legate de calitatea mediului pe continentul european. Pe baza acestui document ministrii mediului au decis ca in cadrul procesului "ME" sa fie pus un accent deosebit pe asistenta tarilor din EECAM, precum si a celor din ECE care nu au aderat la UE.
La conferinta a fost adoptata si semnata Conventia privind accesul publicului la informatie, participarea lui la luarea de decizii si accesul la justitia de mediu. Ea a fost semnata de catre 35 de state si UE. Ministrii au adoptat, de asemenea, Rezolutia privind aplicarea acestei Conventii. In cadrul Conferintei s-a desfasurat o sedinta separata a ONG-urilor ecologice cu tema "Consolidarea democratiei si a participarii directe pentru o Dezvoltare Durabila".
33 de tari au semnat doua protocoale de reducere a poluarii bazinului aerian cu metale grele si substante organice persistente.
Unul dintre documentele importante discutate si aprobate la Conferinta a fost Strategia pan-europeana de reducere treptata a utilizarii benzinei etilate in Europa, care, impreuna cu Declaratia speciala, a fost semnata de 32 de state europene. In domeniul conservarii diversitatii biologice si landsaftice a fost adoptata o rezolutie, care orienteaza si incurajeaza statele sa includa cerintele respective in politica sectoriala.
In cadrul discutiilor s-a constatat ca una dintre cele mai acute probleme ramane a fi finantarea protectiei mediului. Ministrii au decis sa faciliteze atragerea investitiilor in acest sector, sa sustina managementul eficient la intreprinderi, precum si sa intretina un dialog permanent cu cercurile de business. Ministrii au aprobat, de asemenea, Declaratia privind politica in domeniul eficientei energetice si au salutat Directiile principale de conservare a energiei in Europa.

Arcadie CAPCELEA,
reprezentant al Bancii Mondiale

Data: 27.05.2003 Sursa: Revista Natura
   
Ultimul numar al Revistei Natura

Publicatie de Ecologie, Turism si Cultura

Suntem datori, cat mai urgent, sa rezolvam problema poluantilor organici persistenti. detaliidetalii

"Spaima moliilor", imbatatoarea floare de levantica este totodata un remediu de sanatate, prea putin cunoscut detaliidetalii

Nedumerirea muzicantului Odata am fost intrebat de un muzicant: - Cum crezi, paianjenilor le place muzica? - N-am avut prilejul sa-i vad in calitate de melomani... detaliidetalii

Oamenii de cultura sunt alesii Celui de Sus pentru a lumina sufletele oamenilor detaliidetalii

Vezi arhiva Revistei Natura

 



 
Orice în favoarea naturii
Articolele si stirile de pe acest site nu angajaza decat responsabilitatea autorilor lor, si nu reflecta in mod necesar opinia SalvaEco. Reproducerea integrala sau partiala a oricarui material fara acordul scris echipei SalvaEco sau a autorului este interzisa.

© 2002-2024 All rights reserved "SalvaEco"
Gazduire și Domeniu - vt9 – Agence Web
Version 1.5.5,578