In perioada 19-24 mai la Kiev (Ucraina) a avut loc a 5-a Conferinta Europeana a ministrilor de Mediu, la care au participat Ministri din 52 state. Concomitent a avut loc si Conferinta Internationala ECO-Forum ce uneste peste 200 ONG-uri. Delegatiile celor 52 de state au sosit in capitala Ucrainei pentru a-si spune ce trebuie de intreprins in Europa pentru a avea o calitate inalta a mediului. Conferinta a pus in discutie mai multe probleme legate de mediul inconjurator insa la final au fost semnate trei Protocoale si Conventia "Protectia si dezvoltarea durabila a muntilor Carpati". Primele zile ale Ecoforumului au fost consacrate discutiilor in problema adoptarii Strategiei Ecologice pentru tarile din Europa de Est, Caucaz si Asia Centrala (EECAM). Dupa cum era si de asteptat, majoritatea ONG-urilor din Ucraina, R.Moldova, Caucaz si alte tari au criticat dur strategia, propunand ca problema protectiei mediului sa fie problema prioritara in cadrul tarilor CSI, sa se intensifice cooperarea transfrontaliera intre tari. Vorbitorii prin argumente concrete au demonstrat ca si la prima etapa de colaborare intre tarile occidentale si cele din ECE si NSI in cadrul procesului "Mediul inconjurator pentru Europa" au existat multe dificultati, in deosebi in relatiile dintre donatori si recipienti. Asistenta acordata era orientata mai mult spre prioritatile donatorilor si nu a tarilor recipiente, cu o participare masiva a expertilor occidentali. In unele cazuri doleantele ONG-lor tarilor din ECE si NSI de a primi asistenta tehnica pentru intarirea institutionala, precum si unele investitii pentru infrastructura au fost pur si simplu ignorate.
Sustinand ideia intensificarii cooperarii transfrontaliere, delegatia ONG-lor din R.Moidova a semnat proiectul Declaratiei privind cooperarea bi- si trilaterala neguvernamentala cu Romania si Ucraina. Reprezentantii delegatiilor au convenit sa finalizeze documentul respectiv la o intalnire speciala care se preconizeaza in luna septembrie curent.
In contextul aprobarii strategiei EECAM a fost inaintata programa de actiune privind aprovizionarea cu apa potabila, inceputul careia a fost pus la summitul dezvoltarii durabile de la lohannesburg, propusa de Danemarca. Consiliul Europei a ajuns la un acord cu tarile EECAM si a promis sustinerea acestei initiative din partea tarilor Uniunii Europene. Programa prevede imbunatatirea managementului apelor si resurselor acvatice, imbunatatirea mecanismelor de finantare printr-o mai buna coordonare a activitatilor, intarirea colaborarii dintre guverne, societatea civila si sectorul particular, imbunatatirea accesului la apa si a masurilor privind ridicarea calitatii apei va fi o actiune concreta in eradicarea saraciei, marirea mijloacelor de existenta, asigurarea sanatatii, calitatii vietii si de protectie a mediului.
Interesante discutii la Eco-forum au avut loc in cadrul intalnirilor cu tema "Invatamantul pentru dezvoltarea durabila". Numarul de materiale publicate consacrate instruirii si educatiei ecologice au fost peste asteptarilor participantilor. Putem, si pe buna dreptate, sa constatam ca in aceasta directie in intreaga Europa se publica multa literatura ecologica si la un nivel destul de inalt. "Pachetul Verde" privind educatia ecologica propus de Polonia, care dupa noi ar fi una dintre cele mai reusite si informative surse din Europa, in curand va fi tradus si in limbile romana si rusa. Speram ca aceasta valoroasa lucrare va fi o carte de capatai pentru profesorii de biologie si de un mare si real folos in educatia tinerei generatii din Republica Moldova.
Cele cinci REC-uri din CSI, organizate dupa Conferinta Ministeriala de la Aarhus (1998) au organizat o masa rotunda, la sedinta careia REC-urile au informat publicul despre activitatea lor, succesele si problemele cu care se confrunta in prezent. Problemele principale ridicate de REC-uri tin de imbunatatirea schimbului de informatii, intensificarea si intarirea colaborarii dintre tari si sectoare. S-a accentuat ca REC - Moldova are o contributie semnificativa in dezvoltarea comunitatii neguvernamentale din R.Moldova.
In perioada aflarii la Kiev am fost prezenti si la alte seminare, mese rotunde, training-uri, unde s-au discutat diverse teme ecologice. Am reusit sa contactam parteneri din unele tari, sa punem inceputul unei colaborari mai stranse pe viitor cu ONG-urile din statele vecine si din Europa. Nu s-a reusit din punctul nostru de vedere organizarea Eco-Forumului la nivelul dorit, programele de lucru si agendele zilnice erau supraincarcate, nu tot timpul a fost asigurata traducerea.
Ameliorarea calitatii mediului in Europa, la modul general, trebuie sa se bazeze pe o abordare politica complexa, care ar imbina si sustine reformele si ar perfectiona politicile ecologice pe intarirea capacitatilor institutionale, pe o colaborare stransa dintre Guverne si societatea civila etc. Dar realitatea lasa inca mult de dorit. Nu intamplator, Guvernele multor tari participante nu au semnat cele trei protocoale adoptate de Conferinta, ceea ce confirma existenta inca a multor divergente si neantelegeri intre state, intre ONG-uri si Guverne in problemele de mediu.
Cum vor evolua lucrurile pana la urmatoarea Conferinta Europeana a Ministrilor de Mediu si care in general va fi viitorul procesului "Mediul inconjurator pentru Europa" este greu de spus. Un lucru este regretabil: Conferinta Ministrilor si Eco-forumul nu pe deplin si-au atins scopurile, iar problema protectiei mediului in Europa va ramane si in continuare o problema dificila.
Zaharia NECULISEANU,
Director al Asociatiei Zoologilor din R.Moldova
|