La 22 septembrie 2002 autoritatile publice locale ale municipiilor Chisinau si Balti, primariile unitatilor teritorial-administrative Orhei si Cahul au semnat Declaratia si Carta Comuna, aderand astfel la Initiativa Comisiei Europene pentru Ecologie cu genericul "In oras, fara automobilul meu". Scopul era de a constientiza populatia, agentii economici, responsabilii autoritatilor publice locale despre consecintele negative aduse mediului si calitatii vietii de substantele nocive emise de mijloacele de transport auto.
Ministru Gheorghe Duca si Primarul Chisinaului Serafim Urecheanu la o competitie de ciclism in centru capitalei
In acest an, in Saptamana Schimbarilor Europene, 15 - 21 septembrie Ministerul Ecologiei, Constructiilor si Dezvoltarii Teritoriului, conform Initiativei "In oras, fara automobilul meu" va organiza in comun cu organelor administratiei publice locale, agentiile ecologice, ONG-urile ecologice din teritoriu diverse actiuni, concursuri, intruniri, discutii privind reducerea poluarii mediului, inclusiv constientizarea publicului despre insemnatatea acestor procese pentru propria sanatate. Astfel, in acesta Saptamana se vor utiliza in mod redus mijloacele de transport auto, se va trece la un transport inofensiv si curat, cum ar fi transportul electric, folosirea bicicletelor, mersul pe jos. Aceasta va contribui la reducerea aglomeratiilor la trafic, poluarii aerului etc.
Mizam pe sustinerea automobilistilor care contribuie sa constientizeze impactul negativ a vehiculelor asupra mediului si sanatatii populatiei. In comun cu ei vom incerca sa organizam un sir de actiuni ce propaga stilul sanatos de viata.
Pentru prima data "In oras, fara automobilul meu" va deveni sarbatoare in municipiul Balti, in Orhei si Cahul, care au aderat anul trecut la Initiativa Uniunii Europene.
Credem ca ar fi binevenit ca orice putere administrativa locala sa semneze Carta Initiativei, document unic pentru toate orasele din Europa care au aderat la aceasta Initiativa, asumandu-si responsabilitatea de a contribui la schimbarile ce tin de utilizarea eficienta a vehiculelor in localitatile respective, la diminuarea poluarii aerului atmosferic cu substante toxice, la incurajarea proprietarilor de vehicule pentru a le utiliza numai cu ocazii speciale.
Se cunoaste ca in municipiul Chisinau traficul rutier este cel mai intensiv, iar in parcurile si scuarele capitalei sunt zilnic parcate mii de limuzine. In consecinta, poluarea aerului atmosferic este cea mai ridicata, suma emisiilor de poluanti la un locuitor constituie in mediu 110 - 115 kg/an. Si aceasta stare de lucruri nu este supusa analizei, nu se iau masuri de ameliorare a situatiei.
O problema deosebit de insemnata este procesul stratului protector de ozon, care ne face sa privim razele solare nu ca pe prietene si trebuie sa constientizam ca ozonul din stratul superior al atmosferei pamantului joaca un rol important in filtrarea razelor ultraviolete ale soarelui, care pot duce la aparitia cancerului de piele si a maladiilor cataracte. Anual, pe intregul pamant mor 49 de milioane de persoane. Potrivit unui raport intocmit de Organizatia Mondiala a Sanatatii, aproximativ 75 la suta din aceste decese sunt premature, fiind cauzate in parte de un mediu inconjurator poluat si un stil de viata degradat.
In prezent, in intreaga lume se poate vedea atentia organelor statale fata de problema diminuarii poluarii aerului atmosferic de la transportul auto. In tarile dezvoltate nu se admite ca emisiile de noxe in gazele de esapament sa depaseasca cerintele standardelor "Euro-2" sau "Euro-3", care prevad o poluare pana la 1 % CO, alti componenti toxici. Varsta medie a vehiculelor nu depaseste de regula 5-7 ani. Primul pas in imbunatatirea sanatatii planetei este educatia care ar trebui sa fie la baza succeselor pe care le dorim in problemele legate de revindecarea mediului. Majoritatea oamenilor sunt constienti in mare masura de faptul ca pamantul nostru este saracit si poluat, si ca trebuie sa se faca ceva in acest sens. E bine stiut ca nimic nu se realizeaza de la sine. Este nevoie de o lupta continua in vederea diminuarii poluarii aerului atmosferic de la sursele fixe si mobile.
Alexandru GOLIC,
Inspector superior de stat
pentru ecologie, sef de sectie a Inspectoratului Ecologic de Stat
Vivat biciclistilor!
Sunt incredintat ca multi traitori al capitalei tin minte ziua de duminica, 22 septembrie 2002, cand in oras au fost organizate competitii sportive a biciclistilor, alergatorilor selectati din liceele si gimnaziile orasului si un concert deosebit pe Piata Marii Adunari Nationale, unde zeci de mii de participanti au aflat despre importantta actiunii "In oras fara automobilul meu". Primaria preconizase atunci crearea pistelor destinate biciclistilor, interzicerea circulatiei rutiere pe unele strazi. Cu regret, aceste initiative au ramas doar pe hirtie. Ba mai mult ca atat, strazile orasului au ajuns arhipline cu microbuse, poluand si mai mult aerul in capitala. Cauzele neindeplinirii initiativelor sunt diverse, dar probabil una e esentiala - iresponsabilitatea. La 21 septembrie a.c. in municipiul Chisinau, pentru a doua oara vom fi martorii evenimentului, pe care-l dorim nu doar formalitate, precum a fost anul trecut. Am multi prieteni, care au autoturisme si in discutiile cu ei am distins cateva momente, pe care vreau sa le pun la dispozitia cititorului. In primul rand, ar trebui de reglementat folosirea microbuzelor pe strazile capitalei, de a le scoate de pe strazile aglomerate, inclusiv de pe bulevardul Stefan cel Mare. Aici ar trebui sa circule doar transport electric si autobusele performante. In centrul orasului si in sectoarele lui este necesar de a crea zone, in care s-ar interzice circulatia masinilor particulare, iar, la necesitati, de a se stabili o plata ecologica pentru intrarea in zona data.
Crearea pistelor pentru biciclisti pe unele strazi din capitala ar contribui simtitor la diminuarea poluarii aerului atmosferic. Ar trebui, de asemenea, in zilele de sambata si duminica, de sarbatori (sa zicem de la ora 12.00 si pina la 20.00) sa fie stopata circulatia in zona Pietii Marii Adunari Nationale, a preturilor etc, pentru a le transforma in locuri distractive pentru copii, cu organizarea jocurilor distractive, inclusiv a concursurilor pentru biciclistii de virsta prescolara.
Ion STOLERU,
sectia Sisteme Informationale,
Inspectoratul Ecologic de Stat |