Ecologia incepe aici - SalvaEco.org  

Colinde de Crăciun
Despre noi
Echipa
Activitati
Proteste
! Sfaturi Ecologice
Sarbatori Ecologice
Galerie Foto
Awards
Legislatia Ecologica
Turism
Finantari
Programe de finantare
Galerie Foto
Ecotopia Photo
Plante rare
Plante Medicinale
Insecte rare
Promovare

Ecoturismul, un obiectiv major al Miscarii Ecologiste din Moldova

La peste un deceniu de la primele expeditii ecologice organizate de catre Miscarea Ecologista din Moldova, in anul 1999, reinnodand firul traditiei, MEM a organizat prima expeditie ecoturistica sub genericul "Perlele Moldovei", de aceasta data in bazinul Prutului de Mijloc pe traseul Stanca-Costesti - rezervatia "Padurea Domneasca", actiune sprijinita de PNUD-Moldova. Apoi, au urmat inca patru expeditii in bazinele raurilor Nistru si Prut, sprijinite de REC-Moldova. Obiectivele acestor expeditii ecoturistice pot fi rezumate la: constientizarea populatiei locale si in special a tinerei generatii cu privire la valorile pe care le reprezinta monumentele naturii si ariile protejate din bazinul Nistrului si Prutului; educarea tinerei generatii in spiritul dragostei fata de natura si fata de meleagul natal; inventarierea starii actuale a monumentelor naturii si a ariilor protejate; promovarea obiectivelor ecoturistice la nivel national, regional si european pentru a fi incluse in marile circuite ecoturistice de pe mapamond; lansarea unui set de propuneri catre autoritatile centrale si locale de conservare si reabilitare a acestor monumente.
Traseele ecoturistice identificate de Miscarea Ecologista din Moldova pot servi drept o adevarata scoala de ecologie pentru elevi, adolescenti, studenti, dar si o retea de itinerare ecoturistice pentru turistii din Moldova si, mai ales, pentru cei de peste hotare.
Iata-ne ajunsi la capatul a celei de a cincia expeditie ecoturistica cu genericul "Perlele Moldovei".
Cu rucsacul in spinare si cu sufletul incarcat de emotiile mult asteptatelor intalniri cu natura, peste 200 de copii intre 13 si 20 ani, sub indrumarea activistilor Miscarii Ecologiste din Moldova, au invatat sa se bucure de darurile cu care Dumnezeu a binecuvantat meleagurile noastre, au invatat sa iubeasca si sa respecte in acelasi timp tot ce inseamna viata si mediu inconjurator. Au invatat sa se bucure de tot ce este frumos in jurul nostru, lasand aceasta sansa si celor care vor veni dupa ei.

Participantii la expediatia Perlele Prutului in rezervatia Padurea Domneasca

Plecam in fiecare expeditie entuziasti, manati de o energie ascunsa care izvora din setea de a cunoaste, de a sti, de a simti natura la ea acasa. Plecam cu speranta ca ceea ce vom gasi acolo va corespunde asteptarilor noastre alimentate de lectura cartilor ce vorbeau la superlativ de minunile naturii aflate in bazinul Nistrului si Prutului. Insa, veneam inapoi cu sufletul mai frumos, mai buni, dar si mai tristi. Caci nu gaseam totul asa cum ar fi trebuit sa fie.
In cele peste zece saptamani de drumetie, grupul de participanti insotiti de organizatori, au reusit sa cunoasca cele mai valoroase obiective turistice din bazinul Prutului de Mijloc: pestera "Emil Racovita", recifii coralieri de la Caracusenii Vechi si Corjauti, Trinca, Fetesti, Defileele Buzdujeni, Branzeni, Burlanesti, lacul Costesti, recifii si grota Duruitoarea, Varatic, Horodiste, Druta, complexul "Suta de Movile", recifii si grota Butesti, stancile de la Cobani, "Stanca Mare", lacul "La Fontal", "Tara Batlanilor", Stejarii Seculari si multe altele.
Si bazinul Nistrului cu: incepand de la Naslavcea, manastirea Calaraseuca, rezervatia Rudi - Arionesti, cu "Farfuria Turceasca" si manastirea de la Rudi, Cosauti, "Cetatea Sorocii", "Rapa lui Bechir", manastirea Japca, monumentele naturale "Valea Adanca", Vadul lui Rascu, Socola, rezervatia peisagistica si manastirea Saharna, defileul si manastirea rupestra de la Tapova, apoi au urmat monumentele de la sud, incepand cu Biserica "Adormirea Maicii Domnului", de la Causeni, Copanca cu "Nistrul Chior" si "Gradina Turceasca", parcul de la Leuntea, Cioburciu cu monumentele naturale "Adana" si "Turunciuc", Rascaieti, Olanesti, Tudora, Palanca.
Deopotriva cu descoperirea acestor adevarate "Perle ale Moldovei", copii au fost familiarizati si cu problemele ecologice din aceste regiuni: pestera "Emil Racovita", care este pe cale de degradare si poate chiar de disparitie, stanca tiglau de la Corjauti, recifii de la Fetesti, Buzdujeni, Burlanesti, Branzeni, focarul de poluare pe care il reprezinta cariera de piatra de la Cobani si transformarea deseurilor intr-o sursa de poluare a apei, impactul barajului de la Costesti asupra ecosistemelor din bazinul raului Prut, amenintarea cu disparitia a monumentului "Suta de Movile" sau a coloniei de pasari din "Tara Batlanilor" si lacului "La Fontal". La fel si in bazinul fluviului Nistru: La Naslavcea monumentele naturale sunt lasate de izbeliste, "Farfuria Turceasca", care este impanzita de arbusti, isi pierde din frumusetea ei initiala, Manastirea rupestra de la Japca, defileul si cascadele de la Saharna, manastirea rupestra de la Tapova si defileul de la Tapova, care s-a transformat in campamentul consumatorilor de droguri, vara ei strang canepa din defileu, s.a.
Pe parcursul expeditiilor participantii au igienizat traseele, au amenajat si curatat izvoarele din care luau apa, la fiecare popas, programul expeditiilor a prevazut si organizarea de jocuri, concursuri de orientare, foc de tabara, cantece, poezii. Unul din rezultatele acestor expeditii este ca participantii au elaborat proiecte cu privire la salvarea monumentelor naturale din aceste regiuni. In acelasi scop, au fost elaborate si Declaratii inaintate Parlamentului, Ministerului Ecologiei, Constructiilor si Dezvoltarii Teritoriului si Miscarii Ecologiste din Moldova.
In cadrul acestor expeditii ecoturistice au fost identificate, marcate si parcurse primele cinci trasee ecoturistice din Republica Moldova:
Primul traseu, care are circa 120 km, incepe cu lacul de acumulare Stanca - Costesti, Reciful si Grota Duruitoarea, celebra si enigmatica "Suta de Movile", reciful Butesti, reciful coralier Cobani, "Stanca Mare", Rezervatia "Padurea Domneasca", cu "tara batlanilor" - una dintre cele mai mari colonii de pasari de balta din R. Moldova care cuibaresc pe stejari, cu lacul relict "La Fontal" si stejarii seculari care se afla pe teritoriul rezervatiei in apropierea satului Moara Domneasca.
Al doilea traseu, cu o lungime de circa 150 km, incepe la Sanatauca - Japca - Vadul lui Rascu - Stroienesti - Rascov - Valea Adanca - Socola - Rezina - Saharna - si ajungem in rezervatia peisagistica "Tapova", cu fermecatorul canion al rauletului Tapova, care este considerat locul cu cele mai impresionante landsafturi din bazinul raului.
Al treilea traseu, cu o lungime de circa 130 km, incepe cu albia veche a Nistrului, numita de cei din partea locului "Nistru chior". Apoi urmeaza "Gradina turceasca", Parcul de la Leuntea, un monument de arhitectura peisajistica din satul Gradinita. Apoi ajungem in dumbrava de la Talmaza, "Mlastinile Talmazului", insula Turunciuc si rezervatia Adana, Cioburciu, cu monumentul paleontologic "Rapa lui Albu", satul Olanesti, batranul dendrariu din Corcmaz, "Rapa de piatra" de la Tudora si satul Palanca, este si ultima asezare de pe teritoriul Moldovei actuale, situata langa trasa Bolgrad-Odesa, la hotar cu Ukraina.
Al patrulea traseu, cu lungimea de circa 200 km, incepe cu satul Criva, cu renumita pestera "Emil Racovita" - a treia ca lungime, intre pesterile de gips ale lumii.
Pe traseu vom parcurge: valea rauletului Lopatnic, cu defileele dintre satele Caracusenii Vechi si Corjeuti; Cheile Draghistei de la Trinca, de la Fetesti, cu "Stanca lui Bunic" si cele de la Burlanesti.
In preajma s. Buzdujeni, la confluenta Racovatului si Bogdei se afla si Cheile Racovatului de la Buzdujeni. Privelisti uluitoare ne ofera si defileul "La castel".
Urmeaza satul Branzeni (Edinet) cu Recifele si Grotele sale.
Apoi urmeaza valea Ciuhurului, cu reciful "Movila", stramtoarea Varatic, grotele de la Duruitoarea s.a. La sud de s. Proscureni, se intinde rezervatia "Suta de movile".
La cativa km de Suta de Movile, se afla Reciful Butesti care este strabatut de o multime de pesteri si grote. Apoi urmeaza recifii Cobani si monumentul natural "Stanca Mare".
Cel de al V-lea traseu identificat de Miscarea Ecologista din Moldova incepe la Naslavcea - poarta de intrare a Nistrului in Moldova.
De-a lungul Chisaraului, afluent al Nistrului, putem vizita cele trei rezervatii naturale: "Rapa lui Carp", "Rapa rocilor" si "33 de vaduri".
Traseul continua pe valea Nistrului prin satele Lencauti, Mereseuca, Calarasauca, mai jos pe cursul Nistrului se afla manastirea Calarasauca, Rezervatia naturala Rudi-Arionesti, cu monumentele naturale "La santuri", "La trei Cruci" si "Farfuria turcului" s.a.
Mergand pe malul Nistrului ajungem in s. Cosauti, un centru de artizanat, specializat in cioplitul pietrei.
La marginea de nord-vest a localitatii, langa un izvor in 1720 a fost fondata o manastire, desfiintata peste un secol. Asezamantul monastic a fost redeschis in ultimii ani pe malul opus al paraului, pentru a nu se intrerupe traditia venerarii vechiului asezamant, pe locul careia au fost instalate trei mese a tacerii din piatra, si ridicata o cruce cu candela mereu aprinsa.
Apoi urmeaza vechea urba medievala Soroca cu "Cetatea Sorocii", "Rapa lui Bechir" si alte monumente naturale si culturale.

Cu rucsacul in spate pe malurile batranului Tiras. Expediatia ecoturistica Perlele Nistrului
Expeditiile ecoturistice ale MEM concepute ca un program national de educatie ecologica a generatiei tinere si de implicare a autoritatilor locale si a comunitatilor la protejarea patrimoniului natural si cultural a declansat un proces, care necesita o sustinere permanenta din partea statului si a organismelor internationale, fiindca este nevoie ca toti elevii si studentii Moldovei sa aiba posibilitate sa vada si sa simta cu sufletul lor frumusetile si maretia naturii basarabene. Suntem siguri ca opera de pionerat inceputa de Miscarea Ecologista din Moldova va gasi sprijin din partea organismelor internationale si traseele identificate de noi vor deveni adevarate centre de educatie si instruire ecologica pentru tineretul acestei tari.

Ioana BOBANA,
sefa expeditiilor ecoturistice
"Perlele Moldovei 1999-2003"

  Sursa: Revista Natura
   
Ultimul numar al Revistei Natura

Publicatie de Ecologie, Turism si Cultura

Suntem datori, cat mai urgent, sa rezolvam problema poluantilor organici persistenti. detaliidetalii

"Spaima moliilor", imbatatoarea floare de levantica este totodata un remediu de sanatate, prea putin cunoscut detaliidetalii

Nedumerirea muzicantului Odata am fost intrebat de un muzicant: - Cum crezi, paianjenilor le place muzica? - N-am avut prilejul sa-i vad in calitate de melomani... detaliidetalii

Oamenii de cultura sunt alesii Celui de Sus pentru a lumina sufletele oamenilor detaliidetalii

Vezi arhiva Revistei Natura

 





 
Orice în favoarea naturii
Articolele si stirile de pe acest site nu angajaza decat responsabilitatea autorilor lor, si nu reflecta in mod necesar opinia SalvaEco. Reproducerea integrala sau partiala a oricarui material fara acordul scris echipei SalvaEco sau a autorului este interzisa.

© 2002-2024 All rights reserved "SalvaEco"
Gazduire și Domeniu - vt9 – Agence Web
Version 1.5.5,1538