Ecologia incepe aici - SalvaEco.org  

Colinde de Crăciun
Despre noi
Echipa
Activitati
Proteste
! Sfaturi Ecologice
Sarbatori Ecologice
Galerie Foto
Awards
Legislatia Ecologica
Turism
Finantari
Programe de finantare
Galerie Foto
Ecotopia Photo
Plante rare
Plante Medicinale
Insecte rare
Promovare

La Trebujeni vii ca turist si pleci ca prieten

Interviu cu Ala Benzin, directorul pensiunii agroturistice "Casa din Lunca" din Trebujeni, Orhei

- Din experienta unui an de activitate in domeniul turismului rural, care este viziunea dvs. despre acest tip de turism?
- Turismul rural se bazeaza pe valorificarea turistica a spatiilor rurale, a resurselor naturale, a patrimoniului arhitecultural si etno-cultural, a produselor agricole si a celor mestesugaresti, prin cazarea oaspetilor in locuinta localnicilor. Acest lucru il facem si la Trebujeni. Astfel, turistii au posibilitatea de a cunoaste nu doar mediul rural unde au poposit, ci si multe alte particularitati ale vietii cotidiene si culturale ale satenilor.
In dezvoltarea turismului modern, inclusiv a celui rural si ecologic, Trebujenii sunt la inceput de cale, iar experienta o preluam de la straini care au avansat in domeniu - Polonia, Romania, Bulgaria, Turcia.
- Cand si cum v-a venit ideea de a deschide prima gospodarie agroturistica din R. Moldova?
- Despre turismul rural auzisem in nenumarate randuri la televiziune, citisem multe articole in presa. Auzisem ca la Chisinau activeaza o organizatie neguvernamentala "ANTREC-Moldova" in fruntea careia se afla Svetlana Lazar. Anume dumneaei ne-a acordat un mare ajutor la infiintarea gospodariei agroturistice. Impreuna cu sotul Mihai, care de specialitate este inginer, am muncit mult pana ne-am vazut visul devenit realitate. Si iata ca in anul 2002, la 8 mai, in comuna noastra a avut loc un eveniment de mare semnificatie nu numai pentru judetul Orhei, dar si pentru intreaga republica. Cu sprijinul Asociatiei nationale de turism rural, ecologic si cultural "ANTREC-Moldova", Fundatiei "Soros-Moldova" si a programului "EAST-EAST", la Trebujeni a avut loc deschiderea primei pensiuni turistice rurale din republica: "Casa din Lunca".

- Ati avut posibilitatea sa cunoasteti turismul rural din alte tari?
- In anul 2001, gratie "ANTREC-Moldova", am avut fericita ocazie de a vizita Polonia, tara care la capitolul turismul rural are cu ce se lauda. In Polonia am vizitat cateva voievodate, unde am luat cunostinta de turismul rural.
- Dna. Ala Benzin de ce tocmai Trebujenii ar putea atrage turistii straini si autohtoni?
- Comuna Trebujeni este situata intr-o vale pitoreasca, de pe malul raului Raut, sub poalele strabunului Codru. Aici se afla complexul arheologic "Orheiul Vechi", cu o istorie milenara si care prezinta, cred eu, un interes deosebit pentru numerosii vizitatori.
Cat priveste cazarea lor, pot intra la "Casa din Lunca". Am muncit mult pentru ca gospodaria noastra sa devina loc de popas, de odihna. Dispunem de nivelul necesar de conditii ecologice si sanitare. Comuna Trebujeni este o localitate mare, insa nu toate gospodariile pot deveni gazda pentru turisti. Turismul rural este atractiv nu numai prin cunoscutele servicii traditionale, ci si prin oferirea, la solicitare, a diferitor activitati de productie: culesul si prelucrarea roadei, ingrijirea albinelor, prepararea branzeturilor, pregatirea bucatelor. Familia noastra a pregatit deja un program destul de atractiv pentru oaspeti, program care in mediul rural are un farmec deosebit.
- Care este capacitatea de cazare a "Casei din Lunca"?
- La momentul actual cazam pana la 10 persoane. Dispunem de toate conditiilor pentru a primi acesti oaspeti.
- Cand au sosit in casa domniei voastre primele "randunele"?
- Primii oaspeti i-am avut in primavara anului trecut. Este vorba despre un grup de 16 turisti din tara Cantoanelor. Desi oaspetii din Elvetia au la bastina lor locuri foarte pitoresti, localitatea noastra le-a lasat impresii uluitoare. I-au impresionat cele trei promontorii adiacente (Potarca, Selitra si Scoc), care sunt amplasate in lant, de la nord spre sud, complexul muzeistic "Orheiul Vechi". La despartire acestia au promis ca vor reveni cu mare placere la "Casa din Lunca".

O alta grupa de turisti sositi din Franta au ramas incantati nu doar de locurile superbe ale meleagului nostru, dar si de pregatirea bucatelor nationale, de degustarile de vin in beciul nostru. Spaniolilor si portughezilor le-au cazut tronc la inima plimbarile cu caruta prin landsafturile din jurul Trebujenilor, natura frumoasa din imprejurimile satului. Ne straduim ca oaspetii sa fie primiti la cel mai inalt nivel.
- Ce le puneti la dispozitie turistilor care vin in ospetie la pensiunea agroturistica "Casa din Lunca"?
- La acest capitol avem cu ce ne lauda. Atat pentru turistii din R. Moldova, cat si pentru oaspetii din strainatate avem un program divers si foarte interesant. Cei care ne viziteaza gospodaria i-au cunostinta de complexul peisagistic, cultural, istoric de la Orheiul Vechi, apoi viziteaza "Casa Painii si a Florilor", "Casa mestesugarilor", "Casa din poveste".

In anotimpul de iarna turistii asista la sarbatorile Craciunului, Anului Nou, fac plimbari cu sania, primavara admira frumusetea naturii din imprejurimi. Vara se pot plimba cu barca pe Raut, iau parte la focul de tabara ce se face pe malul raului, sub poalele Codrului. Le oferim posibilitatea de a se implica la pregatirea bucatelor traditionale, fac degustari de branzeturi, a mierii de albine, degustarea vinului, isi procura la despartire diferite suvenire.
- Trebujenii sunt o localitate pitoreasca, care prezinta interes in toate cele patru anotimpuri ale anului. Aceasta este un avantaj mare pentru turismul rural...
- Asa este. In toate anotimpurile localitatea noastra isi are farmecul ei. De exemplu, primavara, infloresc copacii, arbustii decorativi. E o splendoare, la noi, la Trebujeni. Oaspetii prezenti pe acest picior de plan in miez de vara admira miresmele imbietoare ale teilor de langa sat, i-au cunostinta de recoltarea fructelor timpurii, iar toamna le lasa sufletele ravasite frumusetea codrului imbracat in vesmantul auriu. De asemenea, pot asista la recoltarea strugurilor, la stoarcerea mustului si nu in ultimul rand la fabricarea vinului.
Ne bucuram foarte mult ca majoritatea oaspetilor care ne-au vizitat gospodaria au venit ca turisti si au plecat de la Trebujeni ca adevarati prieteni.

Consemnare: Pavel BUJOR

  Sursa: Revista Natura
   
Ultimul numar al Revistei Natura

Publicatie de Ecologie, Turism si Cultura

Suntem datori, cat mai urgent, sa rezolvam problema poluantilor organici persistenti. detaliidetalii

"Spaima moliilor", imbatatoarea floare de levantica este totodata un remediu de sanatate, prea putin cunoscut detaliidetalii

Nedumerirea muzicantului Odata am fost intrebat de un muzicant: - Cum crezi, paianjenilor le place muzica? - N-am avut prilejul sa-i vad in calitate de melomani... detaliidetalii

Oamenii de cultura sunt alesii Celui de Sus pentru a lumina sufletele oamenilor detaliidetalii

Vezi arhiva Revistei Natura

 





 
Orice în favoarea naturii
Articolele si stirile de pe acest site nu angajaza decat responsabilitatea autorilor lor, si nu reflecta in mod necesar opinia SalvaEco. Reproducerea integrala sau partiala a oricarui material fara acordul scris echipei SalvaEco sau a autorului este interzisa.

© 2002-2024 All rights reserved "SalvaEco"
Gazduire și Domeniu - vt9 – Agence Web
Version 1.5.5,578