Ecologia incepe aici - SalvaEco.org  

Colinde de Crăciun
Despre noi
Echipa
Activitati
Proteste
! Sfaturi Ecologice
Sarbatori Ecologice
Galerie Foto
Awards
Legislatia Ecologica
Turism
Finantari
Programe de finantare
Galerie Foto
Ecotopia Photo
Plante rare
Plante Medicinale
Insecte rare
Promovare

MACIESUL

Denumirea plantei: Maces (Rosa Canina)
Fam. Rosaceae

Denumiri populare: cacadar, calcaderiu, cecadar, cascadin, ciucuri de maracine, maracinele cioarei, maracinele cotofanei, macies, rasura, rug de maces, rug salbatic, rugul-vacii, ruja, rujita, scoabe, scochin, scorus nemtesc, sipica, suies, trandafir, trandafir de cimp, trandafir salbatic, tufa de rug, zgorghin.

Ecologie si raspindire: Este foarte raspindit in tara in rarituri de paduri de foioase sau pe marginea acestora, prin poieni, pe coastele cu expunere insorita, in pasuni si finete, pe vaile si luncile riurilor, pe marginea drumurilor.

Perioada de vegetatie: planta multianuala.

Perioada de recoltare: Fructele se recolteaza in lunile august-septembrie, inainte de caderea brumei, cind macesele capata culoarea rosu-inchis.

Bolile in care se utilizeaza: se recomanda in avitaminoze, enterocolite, calculoza renala, tulburari de circulatie periferica, antihelmintic, litiaza biliara, helmintiaza, deschinezie biliara, sedativ.

Retete:
a) Decoct-2 lingurite de fructe zdrobite la 500 ml apa, se fierb 10 min. Fructele se introduc in momentul cind apa incepe a clocoti - pentru conservarea vitaminei C. Dupa ce se raceste, ceaiul se strecoara printr-o pinz si se indulceste dupa gust. Se bea caldut sau rece, in decursul unei zile.
b) Sub forma de bautura racoritoare obtinuta prin amestecarea a 100 g macese spalate si zdrobite, cu un litru de apa rece. Se lasa la macerat 12 ore, se strecoara prin pinza deasa, se adauga 100 g zahar si se completeaza cu apa pina la un l. Se pastreaza la rece.
c) Fructele de maces, din care s-au eliminat simburii si perii, pulverizate si amestecate cu miere de albine, se recomanda pentru eliminarea viermilor intestinali.
d) Pulpa maceselor, suculenta si dulce, mai ales dupa caderea brumelor, se utilizeaza pentru prepararea jeleurilor, a pastei de fructe - se recomanda tuturor, mai ales convalescentilor.

 

MACIESUL
Cine sunt plaiesii ce-si
Fac de lucru in Maces?

Poate-or fi stigletii,
Guresii, istetii,
Ciripind de zor
La divanul lor?

Poate-or fi botgrosii
Cu maniste rosii,
Adunind avizii,
Niscaiva provizii?

Isi cam rup plaiesii
Pe aici camesile,
Ca-s ghimposi Macesii
Insa dulci macesele.

-Ah! Si mie tare-mi
Plac, firtati de doba.
Hai, lasati-mi baremi
Citeva de proba?

V.Rosca

 
 




Plante Medicinale, Terapii Naturiste, Tratarea bolilor, Tratament naturist, Medicina Naturista, Medicina alternativa
Anghinaria
Brusturele dulce
Catina-alba
Cicoarea
Cimbrisorul
Coada soricelului
Deditel
Dudul
Feriga dulce
Fragul
Galbenele
Gorunul Stejar
Hameiul
Ienupar
Izma-buna
Lacramioara
Leurda
Maciesul
Musetel
Nalba mare
Nemtisor de cimp
Un stil de viata sanatos

Informatii despre terapia cu plante medicinale, produse apicole si alte terapii naturale.

Vezi gasi o lista cu plantele medicinale, descrierea detaliata a acestora si modul de folosire

Utilizarea plantelor pentru prevenirea si tratarea bolilor reprezinta cea mai veche forma de medicina cunoscuta. Cunoscatorii in domeniu afirma ca echilibrul natural al principiilor active din plante este mult mai putin nociv si chiar mai eficace decat in cazul medicamentelor de sinteza cu ingredient activ unic.



 
Orice în favoarea naturii
Articolele si stirile de pe acest site nu angajaza decat responsabilitatea autorilor lor, si nu reflecta in mod necesar opinia SalvaEco. Reproducerea integrala sau partiala a oricarui material fara acordul scris echipei SalvaEco sau a autorului este interzisa.

© 2002-2023 All rights reserved "SalvaEco"
Gazduire și Domeniu - vt9 – Agence Web
Version 1.5.5,706