Dincolo de frig, presa si manipulare Rosia Montana nu e de vanzare

Sambata, 28 ianuarie 2012, a avut loc in Piata Constitutiei din Bucuresti cea mai importanta actiune de strada a ultimilor ani pentru Campania Salvati Rosia Montana. La manifestatie au participat peste 500 de romani din intreaga tara, care au protestat alaturi de localnici din Rosia Montana impotriva deciziei iminente a ministrului Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, de emitere a acordului de mediu pentru proiectul minier propus la Rosia Montana.

Protestul a început la ora 11 în Piaţa Constituţiei şi a continuat ulterior în Piaţa Universităţii, la borna kilometrului zero al democraţiei româneşti. Manifestaţii de susţinere a protestului din Bucureşti au avut loc concomitent şi în Cluj-Napoca, Braşov, precum şi în alte oraşe din ţară. Evenimentul din Bucureşti a fost deschis de preşedintele Asociaţiei Alburnus Maior, domnul Eugen David, care a mulţumit celor prezenţi pentru sprijinul lor. Solidaritatea celor ce susţin campania este deosebit de importantă în aceste momente cruciale pentru soarta Roşiei Montane şi pentru continuarea luptei de rezistenţă a localnicilor, care de 15 ani îşi apără drepturile în ciuda ignoranţei autorităţilor locale şi a presiunilor constante ale companiei Roşia Montană Gold Corporation.

Discursul lui Eugen David a fost urmat de intervenţii ale altor membrii ai Asociaţiei Alburnus Maior din Roşia Montană şi Bucium, dar şi de cele ale unor activişti, reprezentanţi ai organizaţiilor cu un rol cheie în Campania Salvaţi Roşia Montană.

„Ne exprimăm stupefacţia şi dezaprobarea faţă de efortul, de dimensiuni până acum nemaiîntâlnite, al unor televiziuni, publicaţii on-line şi chiar agenţii de ştiri pentru a dezinforma privitor la numărul de participanţi, mesajul şi ecoul public al demonstraţiilor de sâmbătă din Bucureşti şi al mişcării Salvaţi Roşia Montană în ansamblu. Chiar dacă suntem invizibili pentru presă, noi tot vom continua să transmitem că Roşia Montană nu e de vânzare. Noi nu vom pleca şi nu ne vom vinde pământurile, bisericile şi mormintele străbunilor. Aş vrea să văd acest lucru menţionat de presă şi discutat în talk-show-uri, nu poveşti despre profituri aberante şi locuri de muncă inventate”, a declarat Eugen David, preşedintele Asociaţiei Alburnus Maior.

„Viitorul nostru, al tuturor, depinde în mare măsură de modul în care vom şti să tratăm problema de la Roşia Montană. Corupţia, cenzura media, impunerea unei voinţe politice în detrimentul voinţei cetăţenilor, protejarea intereselor unui investitor străin în detrimentul proprietăţii oamenilor şi a patrimoniului naţional sunt probleme acute care se vor generaliza şi se vor acutiza dacă nu vom lupta cu toţii împotriva lor. Viitorul Roşiei Montane este viitorul României. Cum îl vom construi depinde doar de noi” a declarat Claudia Apostol, voluntar al Campaniei Salvaţi Roşia Montană.

Ca reacţie, ministrul mediului, deşi a fost invitat să participe şi să dialogheze cu cei prezenţi la manifestaţie, a emis un comunicat de presă prin care atenţia era îndreptată spre Ministerul Economiei şi problema locurilor de muncă. „Constatăm cu îngrijorare şi tristeţe, că la 12 ani de accidentul de la Baia Mare, ce se împlinesc pe 30 ianuarie, Ministerul Mediului alege o dată în plus să transfere responsabilitatea către alte autorităţi şi să ignore problemele grave de mediu pe care proiectul minier le-ar implica”, a completat Călin Caproş, vicepreşedinte Alburnus Maior.

Piaţa Constituţiei a răsunat de vocile celor peste 500 de participanţi la protest care au scandat mesaje adresate atât ministrului mediului, Laszlo Borbely, cât şi preşedintelui Traian Băsescu şi ministrului culturii, Kelemen Hunor care încearcă să grăbească avizarea proiectului minier: “Borbely, nu semna să dispară Roşia!”, “Munţii Apuseni sunt furaţi de Kelemen!”, “Băsescule nu uita, Roşia nu e a ta!”, “Săriţi cu toţii şi strigaţi tare, Roşia Montană nu e de vânzare!” precum şi multe altele.

Atasat gasiti comunicatul de presa: comunicat_dupa_Demonstratie RM_28ian

 

Cu respect,
Eugen David,
Presedinte Alburnus Maior

Anda

Nu sunt nici pro, nici contra acestui proiect, dar nu pot sa nu ma gandesc la manifestatia din Rosia Montana, pro proiect, a minerilor din zona. Parerea mea este ca localnicii sunt in mai masura sa decida pt soarta lor, iar daca ei isi doresc proiectul, cred ca ar trebui sa ne dea de gandit.

Radu

Nu este de vanzare este de exploatare si nicidecum de muzeu.Pentru ce sa o tinem inchisa si sa stam pe o mina de aur iar noi sa murim de foame si locuri de munca lipsa.Nu inteleg cum inca este posibil sa se discute despre el si nu se da startul odata

Radu

Cine a spus ca este de vanzare? este de exploatat in parteneriat ca sa castige toata lumea de pe vanzarea lui si sa se vanda la pretul care o sa il aibe aurul in momentul ala nu acum