Fenomenul "Halou"

soare_halouMii de moldoveni au urmărit către amiaza zilei de luni cel mai spectaculos fenomen optic “halou”. Unii omeni, care cunosc mai puţin legile fizicii, au fost şocaţi şi speriaţi de cercul mare creat în jurul soarelui şi luminat pe margini de curcurbeu. În timp ce unii au interpretat fenomenul drept un semn divin, alţii l-au considerat periculos pentru sănătate.“Halou” a creat ambuteiaje la traficul din capitală. Zeci de şoferi au oprit maşinele pentru a urmări fenomenul, iar în unele şcoli din Chişinău profesorii au recomandat elevilor să nu facă plimbări astăzi pe motiv că fenomenul optic ar fi o sursă mare de radiaţie.

Soliciatat de BASA-press Ilie Boian, vicedirector al Serviciului Hidrometeorologic de Stat, a explicat că acest fenomen se întâmplă în jurul soarelui o dată în 10 ani, iar în jurul lunii mai des. “Fenomenul optic “Halou” este o reflecţie şi refracţie a luminii prin cristali de gheaţă. Refracţiile în jurul soarelui se datorează norilor Circus, care au o înălţime de 6-12 kilometri şi sunt formaţi din cristali de gheaţă, care au o temperatură de minus 25-35 grade Celsius”, a mai spus Boian.

În cazul în care razele solare cad sub un anumit unghi, se formează în jurul soarelui sau a lunii focare luminoase în formă de inele sau arce“, a subliniat specialistul SHS.

Potrivit site-urilor internaţionale, în cazul în care fenomenul optic “Halou” are loc vara, se spune că acest anotimp va fi foarte cald însoţit de vânt, iar dacă fenomenul a avut loc iarna se prognozează o iarnă foarte friguroasă. Experţii prognozează că în acest an, vara va fi una secetoasă şi caniculară. Pentru luna iunie se prognozează temperaturi de până la 35 grade cu plus, fără precipitaţii esenţiale.
Termenul de “halou” acopera în limbajul curent două fenomene distincte: haloul propriu-zis şi coroanele. O coroană este o pată circulară cu unul sau doua inele colorate care inconjoară Soarele sau Luna. Dimensiunile sale sunt în general reduse; depind de picăturile de ploaie care o formează: cu cât acestea sunt mai fine, cu atât coroana va fi mai mare, dar fără să depăşească un diametru de câteva grade. Un halou este un inel circular, colorat, cu un diametru mult mai important, centrat pe Soare sau pe Luna, care este separat de un interval obscur destul de mare.

sursa: www.unimedia.md

ciprian

astazi 8 mai 2008 orele 13 soarele are halou in jurul lui … eu cred ca explicatia omenilor de stiinta e cam incompleta … crezand ca e vb numai de nori … dar eu cred ca are treaba si cu activitatea soarelui … probabil de acolo ciclul ala odata la 10 ani 😉

COCOREANU CORINA

este ora 20:42 si pe cerul TIMISOAREI se vede un halou in jurul LUNII de toata frumusetea. imi poate explica cineva mai pe larg fenomenul?multumesc

mihaela

Acelasi halou mare si superb este si pe cerul Moldovei, acum, 26 ian 2010, ora 20, 27, in jurul Lunii. Se vede minunat din Piatra Neamt

yonutz vatra dornei

kiar aku se vede cercul in jurul lunii(26.01.2010)e foarte mare (cel putin asa se vede de aici din vd) 23:42 pm

Bibi

– FOTO: Doi Sori la rasarit… NASA a construit un telescop special pentru Planeta X…
– A.I. Media (23 ianuarie 2010) – SUA: A aparut Raportul Academiei Nationale de Stiinte * SUA chetuieste 4 milioane $ degeaba * Nu se gaseste o solutie pentru “Deep Impact” * Rusii si americanii intra saptamana asta in sedinta cu usile inchise * Se zvoneste ca e vorba de planeta Nibiru-Eris, din vechile texte sumeriene si biblice, care ar fi provocat la ultima trecere Potopul lui Noe prin incalzire globala:
http://cristiannegureanu.blogspot.com/2010/01/obama-e-criticat-ca-nu-se-ocupa-de.html