Este o solutie care rezolva doua mari probleme. Pe termen scurt, 400 de milioane de oameni ar putea fi ajutati!
Un studiu IBM a dezvaluit ca vechile baterii de laptopuri au suficienta energie in ele astfel incat sa lumineze casele care nu au curent. Analizand bateriile aruncate, cercetatorii au descoperii ca 70% dintre ele au energie pentru a tine o lumina LED aprinsa pentru 4 ore pe zi timp de un an!
Cercetatorii spun ca folosirea bateriilor la care s-a renuntat este o solutie mai ieftina decat oricare alta. Conceptul a fost incercat in orasul Bangalore din India anul acesta. Se asteapta ca metoda sa fie populara cu furnizorii de energie electrica, precum si pentru familiile sarace care locuiesc in cartiere izolate.
Studiul efectuat de echipa din India a celor de la IBM va fi discutat la o conferinta ce va avea loc in San Jose, California, conform celor de la Technology Review a celor de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts.
Echipa IBM a creat ceva caruia ii spun UrJar – un device ce foloseste celule lithium-ion de la vechile baterii pentru a porni device-uri DC cu consum mic, precum lumina. Cercetatorii vor sa ajute cei aproximativ 400 de milioane de oameni din India ce nu au curent.
Alte solutii precum energia solara sunt mult mai costisitoare si mai dificil de implementat in acest moment. Daca acest UrJar este produs intr-un volum suficient de mare, cercetatorii estimeaza ca pretul pe unitate va fi de aprox 7 lire.
Feedback-ul primit dupa teste a fost pozitiv, sustine echipa care a dezvoltat UrJar. Printre imbunatatirile cerute insa se afla si sugestia folosirii unor cabluri ce nu pot fi roase de soareci.
Solutie de urgenta
Pe langa problema curentului electric, UrJar ar mai putea rezolva o alta – e-waste. Adica device-urile care nu mai functioneaza si sunt aruncate, desi componentele sunt in continuare utile. Acest lucru se intampla in primul rand in tarile aflate in dezvoltare unde ajunge tehnologia care nu mai e folosita in Vest.
Studiul IBM spune ca 142.000 de calculatoare sunt aruncate in Statele Unite in fiecare zi! Iar India se afla intr-o stare critica. Nu numai ca primeste mult electronic waste de la alte tari, dar domeniul IT este si el in expansiune in aceasta tara, generand propriul e-waste – aproximativ 32 de tone zilnic!
Cei de la Computer Aid, o societate caritabila din Marea Britanie care redistribuie tehnologia ce nu mai este dorita, a aplaudat initiativa.
“Credem ca este o initiativa excelenta in linie cu practicile noastre de a refolosi si reconditiona in loc de a recicla. Credem ca reconditionarea are un efect pozitiv asupra mediului si mai multe companii ar trebui sa fie incurajate sa adopte aceasta practica” a spus CEO-ul companiei, Keith Sonnet, citat de BBC.
Sursa: ecomagazin