Tot mai des auzim la radio sau televiziune vorbindu-se despre diferite cataclisme „naturale” ce aduc cu sine mari pierderi băneşti şi omeneşti. De multe ori activităţile noastre din prezent sunt cataclismele de viitor. Cu o mai bună informare şi unindu-ne forţele avem şansa să schimbăm viitorul sumbru. Pentru a acţiona trebuie să ştii cum, când, unde să acţionezi.
SalvaEco te invită la 21, 28 martie, şi 4, 11 aprilie începând cu ora 10:00 să afli mai multe despre Încălzirea Globală, Gazele de seră, Apa potabilă etc. în cadrul unui festival al Filmului Documentar Ecologic.
Proiecţiile de film vor avea loc în incinta Universităţii Libere Internaţionale din Moldova (ULIM ) etaj 2, sala 213.
Spre vizionare vă propunem următoarele documentare:
21 MARTIE – „Un adevăr incomod” (An Inconvenient Truth), un documentarul realizat de Al Gore, ce trage un semnal de alarma vizavi de încălzirea globala. Filmul prezintă într-un limbaj cât mai simplificat, fenomenul încălzirii globale şi necesitatea reducerii emisiilor de CO2, a obţinut premiul Academiei Americane de Film (Oscar) pentru cel mai bun documentar de lung metraj, iar melodia de pe coloana sa sonoră (“I need to wake up” – Melissa Etheridge) premiul pentru cea mai bună melodie dintr-un film. Filmul subliniază prin grafice creşterile concentraţiei de dioxid de carbon din atmosferă, înregistrările din ultimii ani depăşind cu mult orice altă concentraţie înregistrată în istoria planetei.
28 MARTIE – filmul “Al 11-lea ceas” – Leonardo DiCaprio a scris, produs şi narat „The 11th Hour“,un documentar prin care a reaprins discuţiile despre salvarea Planetei, la un an distanţă de filmul lui Al Gore, „An Inconvenient Truth“. Din dorinţa de a face economie de pelicula, documentarul nu va putea fi văzut în sălile de cinema din Europa, fiind disponibil pe Internet, la cerere. Zeci de specialişti defilează prin fata telespectatorilor, oprindu-se asupra problemelor cu care se confrunta mediul, încercând să determine cauze şi să propună soluţii.
4 APRILIE – “Întunecarea globala” în engleză “Global Dimming” este un termen mai puţin cunoscut decât încălzirea globală, dar asta nu înseamnă ca este mai puţin periculos. Fenomenul este creat de reducerea graduala a cantităţii de lumina care ajunge la suprafaţa Pământului, observata de-a lungul câtorva decade, de când au început măsurătorile sistematice in anii ’50. Se crede ca se datorează creşterii numărului de particule poluante (fum, praf etc) eliberate in atmosfera prin activitati umane. Efectul variază de la o locaţie la alta, dar global cantitatea de lumina care atinge suprafaţa Pamantului a scăzut cu 4% intre 1960 si 1990. Întunecarea globala creează un efect de răcire asupra Pământului care ar fi putut masca parţial efectul de sera si al încălzirii globale. Acest lucru îl face deosebit de periculos.
11 APRILIE – “Pamantenii” – este un documentar de lung metraj despre cruzimea oamenilor fata de animale, despre dependenta absoluta a umanităţii fata de animale ( pentru companie, mancare, … all » îmbrăcăminte, si cercetare ştiinţifica) dar ilustrează in acelaşi timp totala noastră lipsa de respect pentru aşa zişii “furnizori ne-umani”. Filmul este povestit de către Joaquin Phoenix (GLADIATORUL), nominalizat la premiile Oscar, iar coloana sonora este asigurata de către Moby, artistul câştigător al discului de platina.
Sunteţi bine veniţi în fiecare din aceste zile.
[…] Rodica Negură http://ro.greenmedia.md/filmfest-ecologic-1638.html […]