Proiectul „Dezvoltarea reţelei de canalizare pentru obiectele sociale a s. Chetrosu, Drochia” a intrat în fază finală

Picture-011Primăria satului Chetrosu, r. Drochia în comun cu Compania EcoExpert în toamna anului 2008 a iniţiat un proiect de dezvoltare a reţelei de canalizare pentru obiectele sociale a satului. Activităţile în cauză au soldat cu un proiect de finanţare pentru CEI – Central European Initiative care ulterior a finanţat proiectul în cauză. Proiectul în cauză este o iniţiativă ce se află în strânsă legătură cu proiectul Băncii Mondiale referitor la Proiectul naţional de alimentare cu apă a localităților rurale selectate. În acest proiect a fost încadrat şi satul Chetrosu şi urmează a fi conectat la apeduct.

Scopul principal al proiectului finanţat de către CEI constă în îmbunătăţirea situaţiei ecologice şi conştientizarea populaţiei referitor la gestionarea durabilă a resurselor de apă. Activităţile prevăd conectarea obiectelor sociale la o reţea de canalizare şi epurarea apei prin intermediul unei staţii de tip Topas. Proiectul prevede şi întocmirea unui studiu de fezabilitate, instalarea echipamentului de epurare care va fi conectat la facilităţile sociale (grădiniţă, şcoală, centrul de sănătate, primărie şi alte unităţi), treningul personalului care va exploata staţia de epurare, elaborarea unei evaluării de mediu şi a unui plan de educaţie pentru sănătate.

Picture-014

Autoritatea publică locală Chetrosu s-a implicat activ la implementarea prezentului proiect instalarea staţiei de epurare aflându-se la etapa finală. Populaţia localităţii a fost implicată la etapa de săpare a şanţurilor. Primăria Chetrosu este de facto beneficiarul proiectului „Dezvoltare a reţelei de canalizare pentru obiectele sociale a satului” care odată cu finisarea activităţilor de construcţie va iniţia o entitate juridică care va gestiona reţeaua.

Partenerii acestui proiect sunt Compania EcoExpert şi Compania cehă Ircon care au avut o implicare deosebită în realizarea acestui proiect. EcoExpert a elaborat studiile de fezabilitate, de mediu, planul de educaţie pentru sănătate şi proiectul tehnic al reţelei. Ircon este compania care pune la dispoziţie staţia de epurare a apelor reziduale.

În urma implementării proiectului se prevăd două rezultate de scurtă durată

  1. Creşterea cunoştinţelor populaţiei în domeniul consumului şi protecţiei resurselor acvatice;
  2. Dezvoltarea reţelei de canalizare pentru obiectele sociale în localitate.

Au fost identificate 3 efecte de lungă durată anticipate, ele sunt:

  1. Dezvoltarea cunoştinţelor şi accesul populaţiei la serviciile de canalizare;
  2. Reducerea maladiilor şi efectului negativ al apei menajere asupra populaţiei;
  3. Protecţia mediului.

Odată cu implementarea acestui proiect încă un serviciul public va fi implementat şi anume colectarea apelor reziduale care va fi un exemplu de urmat pentru alte localităţi ale ţării noastre.

Sursa: R. Bajureanu,
Director Executiv EcoExpert