2010-03-13/10:23 Mai mult de jumătate din populaţia Republici Moldova nu are acces la surse sigure de apă potabilă, iar în mediul rural acest indicator depăşeşte 83%, transmite Info-Prim Neo cu referire la echipa de implementare a proiectului elveţian Apă şi Sanitaţie în Moldova – ApaSan.
Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC) este în Moldova de zece ani, dar începând cu 2010 dă startul unei noi etape, a spus într-o conferinţă de presă directorul rezident Georgette Bruchez.
ApaSan promovează sistemele decentralizate de aprovizionare cu apă. Scopul general al proiectului este să contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii şi a sănătăţii publice printre prin sporirea accesului durabil la apă potabilă. “În următoarea perioadă SCD va sprijini două direcţii de bază: alimentarea cu apă, în special în mediul rural, şi sănătatea, mai exact cea maternă şi mintală”, a menţionat Georgette Bruchez.
Din 2001 şi până în 2009, SDC a implementat proiecte de apă şi sanitaţie în patru raioane din zona centrală: Hânceşti, Străşeni, Nisporeni şi Ialoveni. Proiectele au vizat 19 sisteme de alimentare cu apă potabilă pentru 25 de mii de oameni, edificarea staţiilor de tratare a apei uzate, construcţia blocurilor sanitare şi a toaletelor ecosanitare.
Potrivit lui Bernhard Hiller, coordonator local al proiectului, pentru perioada următoare au fost selectate alte trei raioane: Ungheni, Călăraşi şi Orhei. “Anume în aceste raioane problema aprovizionării cu apă în mediul rural este mai acută. Una dintre condiţiile de bază a finanţării proiectelor este ca oamenii, comunitatea locală, să acopere 20% din costul total al proiectului. Condiţia derivă nu doar din caracterul limitat al bugetului de care dispunem, ci şi din necesitatea ca populaţia să conştientizeze saltul calitativ pe care îl face odată cu obţinerea accesului la sursele de apă”, a spus Bernhard Hiller.
Bugetul ApaSan pentru anul curent este de 37,5 milioane de lei, dintre care 30,5 constituie contribuţia SDC, iar 7 milioane sunt oferite de Agenţia Austiacă de Dezvoltare.
Conferinţa de presă a anticipat Ziua Mondială a Apei, marcată anual pe 22 martie.