Comunităţile din întreaga lume încep să-şi schimbe modul în care gândesc şi acţionează atunci când este vorba de viitorul lor.
Oamenii sunt interesaţi să urmeze o nouă direcţie de dezvoltare comunitară, prin care se vizează în același timp protejarea mediului, eradicarea sărăciei, îmbunătăţirea sănătăţii publice şi a calităţii vieţii, precum şi asigurarea unei economii puternice şi dinamice.
Totodată, în ultimul timp se acordă o atenţie sporită autorităţilor locale – o verigă politică şi administrativă care posedă diverse instrumente de influenţare asupra dezvoltării comunităţilor locale şi un potenţial întru prevenirea şi soluţionarea eficientă a problemelor de mediu, astfel orientând comunitatea spre o dezvoltare durabilă.
Unele din aceste probleme au fost puse in discuție vineri, 23 aprilie 2010 in cadrul mesei rotunde cu genericul,, Parteneriat ONG-APL intru soluționarea problemelor de mediu ».
Mulțumim reprezentanților Companiei EcoExpert Dlui Radu Bajureanu şi Dlui Veaceslav Vlădicescu, care au acceptat solicitarea vicepreședintelui raionului Ștefan Voda, primarilor si reprezentanților ONG-urilor locale, pentru a organiza o întrunire prin care sa dea răspuns la un sir de probleme comunitare care îi frământa atât pe primari cât și pe băștinașii comunelor, cum ar fi construcția sau reconstrucția sistemelor de epurare, canalizare si aprovizionare cu apa potabila, gestionarea corecta a deșeurilor menajere, crearea si extinderea fondului forestier, protecția resurselor acvatice, conservarea energiei termice, promovarea turismului ecologic si rural etc.
In cadrul întrunirii participanții au fost impresionați şi curioși să facă cunoștința cu practicile obținute în satele Recea, r. Strășeni ce tine de instalarea sistemului bazat pe tuburi vidate pentru încălzirea apei calde la grădinița de copii, crearea unui EuroPark în s. Țiganca, r. Cantemir, efectuarea studiului de fezabilitate şi construcția sistemului de canalizare pentru obiectele sociale în satul Chetrosu, r. Drochia.
Intru implementarea proiectelor comunitare primăriile au nevoie de surse financiare externe, care ar contribui la sporirea participării băştinaşilor în participare activă la soluționarea problemelor menționate mai sus.
Oaspeții noștri au ținut cont de acest lucru şi au pus la dispoziția reprezentanților APL şi ONG un şir de finanțatori naționali şi internaționali disponibili de a acorda credite sau finanța programe de granturi.
Tatiana Marin,
Președintele OT Ştefan Voda a MEM.