Intarzierea survine in conditiile in care nu avem perioade de tranzitie la acest capitol si restantele trebuie recuperate in sase luni, spre deosebire de capitolul referitor la poluarea aerului sau a apei, unde au fost obtinute perioade de gratie pana in 2013.
Tot la "protejarea naturii" ar trebui sa intre si renaturarea Luncii Dunarii si a zonelor desecate din Delta, proces la care Romania s-a angajat inca din 2000. Asa cum demonstra ziarul Adevarul, administratia locala din Tulcea este ferm hotarata sa se opuna renaturarii, din interese economice, ca urmare nici nu se poate vorbi de respectarea angajamentelor luate pe plan european.
In 2005, Mediul a avut stegulet rosu, dar, anul acesta, Comisia a acordat steguletul galben, raportul european fiind "indulcit" pentru ca ministerul a raportat ca in Romania a fost infiintata Agentia Nationala pentru Zonele Protejate, cu scopul de a coordona in viitor managementul acestor zone. In realitate, agentia exista doar pe hartie, iar infiintarea ei se va face abia
dupa intrarea in vigoare a noii legi a mediului. "Speram ca Agentia Nationala pentru Arii Protejate si Conservarea Biodiversitatii sa fie prinsa in bugetul pe 2007. Inca nu se stie cati oameni vor lucra in cadrul acestei agentii, pentru ca acum se face studiul de prefezabilitate", ne-a declarat Adriana Baz, directorul Directiei de Biodiversitate din Ministerul Mediului.
Se pare insa ca europenii au fost dusi de nas, astfel ca in Raportul de monitorizare se vorbeste chiar ca acestei agentii sa-i fie alocate responsabilitati clare, incluzand coordonarea cu alte autoritati ale statului.