Rosia Montana

Premierul Tariceanu face prima sa vizita in strainatate Primul ministru, Calin Popescu Tariceanu, incepe astazi prima sa vizita oficiala.
Destinatia: Budapesta.

Printre ministrii care il insotesc se afla si ministrul mediului, Sulfina Barbu.

In Ungaria, problema proiectului Rosia Montana a declansat un val de critici in ultimul an. Cea mai dura luare de pozitie a venit din partea celui mai puternic partid din opozitie, Fidesz.

Ministrul roman al mediului, Sulfina Barbu, spune ca formalitatile privind aprobarea proiectului Rosia Montana din punct de vedere al protectiei mediului sunt abia la inceput.

[b]Impact ecologic[/b]

Firma Rosia Montana Gold Corporation, ramura a unei companii canadiene, a facut abia primul pas spre aprobarea exploatarii aurului in Muntii Apuseni. Adica a depus asa-numitul memoriul de prezentare. Potrivit legii, urmeaza studiul de impact ecologic. Sulfina Barbu: "Ministerul mediului poate avea un punct de vedere numai dupa ce primeste studiul de impact, care va fi evaluat de specialisti si se va face raportul la studiul de impact."
"Ministerul mediului nu va face rabat de la nici un fel de prevedere a legii. Suntem pentru promovarea investitiilor, dar pentru acele investitii care au cele mai bune tehnologii si cele mai bune metode astfel incat impactul asupra mediului sa fie minim."
Ministrul mediului spune ca Romania a notificat tarile vecine ca preconizatul proiect Rosia Montana ar putea avea impact ecologic dincolo de granitele Romaniei.
Autoritatile din Ungaria s-au oferit deja sa colaboreze la evaluarea impactului. Aceasta cu atat mai mult cu cat afacerea Gold Corporation a fost dur criticata in Ungaria.

[b]Critici[/b]
In decembrie, principala formatiune din opozitie, Fidesz a cerut guvernului socialist sa foloseasca dreptul de veto al Ungariei ca sa impiedice intrarea Romaniei in Uniunea Europeana daca proiectul firmei canadiene ar fi pus in practica. Premierul maghiar a respins o asemenea atitudine radicala, dar a insistat ca Romania sa-si respecte angajamentele europene.
Amenintarile de mediu care au rascolit opinia publica maghiara ar fi cu atat mai grave pentru Muntii Apuseni. Asociatia Alburnus Maior si 11 alte organizatii ecologiste romanesti
si internationale au atras atentia asupra pericolului reprezentat de o eventuala exploatatie moderna a aurului. Problema o reprezinta cianurile folosite pentru separarea aurului din minereu. Academia Romana s-a pronuntat impotriva proiectului: studiul sau – realizat in 2002 – arata ca zona muntoasa ar fi practic distrusa, cultura Apusenilor iremediabil afectata,
iar asezarile romane datand din primele secole dupa Hristos, ar fi facute una cu pamantul.