Afaceri singeroase cu specii protejate

Recent, Uniunea Europeana a interzis tarilor membre sa importe trofee de urs si lup din Romania. Rezolutia emisa de Scientic Group Review (SRG) s-a bazat pe informatii primite de la Asociatia pentru protectia animalelor AVES. Presedintele organizatiei, Laszlo Szabo-Szeley, ne-a declarat ca in Romania nu a fost ascultat de nici o institutie atunci cind a tras semnale de alarma privind scaderea populatiei de ursi. "Adrian Nastase este unul dintre vinovati"

"Guvernul PSD nu m-a bagat in seama pentru ca Adrian Nastase este unul dintre cei vinovati. El este vinator si presedinte de onoare al Asociatiei Generale a Vinatorilor si Pescarilor Sportivi (AGVPS). Atunci am trimis informatiile in Europa", ne-a spus Szabo-Szeley. Interdictia UE cu privire la trofee a intrat in vigoare pe 13 decembrie, dar reactia autoritatilor romane s-a lasat asteptata. Ministerele Mediului si Agriculturii s-au aratat surprinse ca hotarirea a fost luata unilateral si nici macar nu au primit-o. Documentul nu va ajunge insa in Romania prea curind. Actul a fost trimis doar tarilor membre UE, mai exact la fiecare vama. Trofeele vor putea iesi din Romania fara probleme, dar nu vor intra in nici o tara din Uniunea Europeana.

Bani grei din trofee
Cum era normal, cei mai suparati pe rezolutie sunt cei care fac bani grei din vinatoare. Unul dintre liderii in domeniu este Arpad Sarkany, de la "Abies Hunting". El are o cifra de afaceri de aproape 3.000.000 de euro anual, iar de la intrarea in vigoare a restrictiei a primit plingeri din partea clientilor care nu mai pot intra ?n Europa cu trofeele cumparate.

Flutur, preocupat de urs
Pentru rezolvarea situatiei de criza (care va dura pina la mijlocul lui martie, cind expira termenul rezolutiei), patronul de la "Abies Hunting" a convocat prin Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) o intilnire intre ONG-uri si asociatiile de vinatoare. Sedinta a fost prezidata de ministrul Gheorghe Flutur.

Cote exagerate de vinat
Sedinta a avut un scop precis: demersuri din partea Guvernului Tariceanu pentru ridicarea restrictiei. Presedintele AGVPS, Nicolae Selaru, recunoaste ca a scazut calitatea populatiei de ursi pentru ca se practica vinatoarea "la nada", metoda prin care sint ucisi masculii dominanti. De partea cealalta, asociatiile de protectia animalelor s-au plins de lipsa de transparenta din partea institutiilor de stat, de exagerarea cotelor de vinat, de scaderea populatiei de ursi si de umflarea numarului de animale in actele oficiale. "Domnule ministru, va rog sa schimbati echipa PSD si de fosti comunisti din institutie daca nu vreti ca Traian Basescu sa fie scuipat in Franta, cum s-a intimplat cu Adrian Nastase. Ei nu vor spune adevarul niciodata", a avertizat presedintele AVES. In replica, oamenii de afaceri din vinatoare au spus ca rezolutia a fost
luata la propunerea Ungariei si Sloveniei, "tari care au cei mai multi ursi la gradina zoologica". Ministrul Flutur le-a promis participantilor ca va organiza o comisie mixta (functionari publici si societatea civila) pentru renumararea ursilor, dar si pentru finantarea unui studiu privind impactul vinatorii asupra speciilor protejate.

Vinatul de crescatorie este mai rentabil
Spania cistiga 500 de milioane de euro anual. Germania – 380 de milioane. Ungaria – 100 de milioane.

Toti acesti bani provin din vinatoare. Nici una dintre tarile care cistiga de zeci de ori mai mult decit Rom?nia nu are calitatea si numarul mare de exemplare al vinatului nostru. Justificarea lipsei de profit a afacerii autohtone este simpla. In tarile UE nu sunt ucise speciile protejate, iar la noi asta se cauta cel mai mult. Exista Conventia de la Berna (1979) privind conservarea vietii salbatice, iar Parlamentul Romaniei a adoptat Legea 462/2001 pentru protejarea habitatelor
naturale, a faunei si florei. In documentele mentionate se precizeaza si restrictiile de vinat. Respectarea legislatiei in domeniu este mai greu de facut. "Vinarea ursilor si lupilor are caracter de exceptie", ne-a declarat presedintele AGVPS, Nicolae Selaru. Tocmai de aceea, vinatorii straini vin pe fondurile noastre de vinatoare pentru a pune mina pe un trofeu interzis de capturat in UE. Succesul financiar al altor tari este criticat in mediile de vinatoare. Nu sunt ucise specii protejate, dar sint vinate foarte multe animale, cum ar fi iepurii, mistretii si prepelitele.

"Animalele sunt crescute in tarcuri, apoi sunt impuscate acolo sau duse in padure pentru cei care au o asemenea pasiune. Din punctul meu de vedere, nu este etic. Este asemanator cu vinatoarea la nada in Romania, numai ca animalele de acolo sunt aproape domesticite. Pe scurt, afacerea poate fi comparata cu un abator bine pus la punct", ne-a mai spus Selaru, dezamagit de practica unor tari ?n ceea ce priveste vinatoarea. Pina la rezolvarea problemelor de etica a tarilor UE, Romania va trebui sa demonstreze ca nu vineaza excesiv speciile protejate. In caz contrar, restrictia UE va ramine valabila si dupa 15 martie, zi cind se va intruni grupul stiintific care a avut mai multa incredere intr-un ONG decit in institutiile romane.