[img]"%%dir[1]%%cars.jpg" border="0" alt="image" name="image" hspace="5" vspace="5" align="left" width="250" height="165" /[/img] In prezent, potrivit surselor citate, vehiculele emana in atmosfera 85,5 la suta din volumul total de poluanti.
Specialistii in domeniu recomanda autoritatilor sa interzica importul de automobile cu un grad de uzura ce depaseste varsta de 7 ani, instituirea testarii tehnice a tuturor tipurilor de autovehicule si intensificarea controlului calitatii combustibilului importat.
Directorul Directiei transport auto din cadrul Ministerului Transporturilor si Comunicatiilor, Eugen Greceanai, a comunicat, joi, in cadrul mesei-rotunde "Promovarea transportului ecologic auto in Republica Moldova" ca, in prezent, majoritatea unitatilor de transport care circula in Republica Moldova sunt de tipul Euro-1 si mai putine de tipul Euro-2, Euro-3. Potrivit aceleiasi surse, anual, in Republica Moldova sunt importate aproximativ 2,5 mii unitati de transport, majoritatea fiind destul de vechi. In anii 1985-1991, s-au importat preponderent automobile din tarile CSI, al caror nivel de uzura a constituit 90 la suta. In anii 1992-2003, majoritatea vehiculelor au fost importate din tarile europene, avand un nivel de uzura de 53 la suta. In prezent, sunt inregistrate peste 413 mii unitati de transport.
Directorul Directiei principale prevenirea poluari mediului din cadrul Ministerului Ecologiei si Resurselor Naturale, Mihai Iftodi, a accentuat ca transportul auto are un impact negativ asupra bazinului aerian si, in consecinta, asupra sanatatii omului. Or, in ultimii 15 ani, numarul unitatilor de transport care circula in Republica Moldova a crescut de 2,5 ori, in special, in municipiul Chisinau. Iftodi a informat ca, din numarul total de unitati de transport inregistrate, 70 la suta au o vechime de 15-20 ani. Iftodi considera ca, pentru a imbunatati situatia, este necesar de a institui un control riguros asupra carburantilor importati si de a moderniza parcul de autobuze.
La randul sau, seful Sectiei logistica si securitate ecologica a Inspectoratului Ecologic de Stat, Alexandru Golic, a comunicat ca rezultatele testarii a 70 mii unitati de transport, efectuata in anul 2004, sunt nesatisfacatoare. In prezent, fiecare al treilea vehicul care circula pe teritoriul Republicii Moldova polueaza aerul cu o depasire considerabila a normativelor stabilite.
Referindu-se la factorii de risc pentru sanatatea umana, provocati de emisia, de catre automobile, a gazelor si a zgomotului, medicul igienist din cadrul Centrului National Stiintifico-Practic de Medicina Preventiva, Gheorghe Tarsu, a mentionat ca, potrivit unui studiu, pe parcursul anilor 2003-2004, s-a inregistrat majorarea numarului bolnavilor de boli de piele, de urechi, precum si al persoanelor care sufera de boli respiratorii.
Ecologistii precizeaza ca impactul indirect al emisiilor autovehiculelor este modificarea functiilor atmosferei, mentinerea temperaturii inalte in oras, ceea ce provoaca reducerea umiditatii relative cu 2-8 la suta; conditioneaza formarea mai frecventa a norilor deasupra oraselor, fapt ce mareste cantitatea de precipitatii atmosferice cu 5-10 la suta si numarul de zile cetoase iarna – cu 30-100 la suta.