Echipa ?Salvati Rosia Montana? pleaca de la PATRIR

Institutul Roman pentru Actiune, Instruire si Cercetare in Domeniul Pacii (PATRIR) este o organizatie non-guvernamentala infiintata in martie 2001. Foloseste metode democratice si participatorii pentru transformarea pasnica a conflictelor si a incalcarilor drepturilor omului. Promoveaza de asemenea dezvoltarea durabila, diversitatea si protectia mediului.

Gabriel Resources (TSX: GBU) este o companie miniera canadiana junior care, prin intermediul RMGC, intentioneaza sa realizeze la Rosia Montana cea mai mare exploatare de aur la suprafata din Europa. Proiectul implica, printre altele, stramutarea involuntara a peste 2000 de oameni, precum si distrugerea unor situri arheologice si naturale unice. Inca de la inceputul sau, propunerea de proiect a fost asaltata de scandaluri, probleme operationale si opozitie locala, nationala si internationala vehementa. Miscarea pentru salvarea Rosiei Montane a dat nastere celei mai mari coalitii a societatii civile din Romania, reunind numeroase ONG-uri, universitati, institutii academice, personalitati si lideri de opinie.

Incercand disperat sa isi obtina acordul de mediu, RMGC are nevoie sa incerce sa linisteasca opinia societatii civile ceea ce implica de asemenea asa-numitele ?dialoguri constructive? cu lideri ai societatii civile. Contributia PATRIR la campania Salvati Rosia Montana a constat in munca unei echipe de voluntari care, de peste doi ani, au stat regulat in Rosia Montana si sunt implicati activ in toate aspectele acestei miscari. O politica foarte importanta impartasita de toti cei implicati este aceea de a nu vorbi cu societatea miniera decat in cadrul intalnirilor oficiale si legal constituite cum ar fi consultarile publice. Separarea echipei ?Salvati Rosia Montana? se datoreaza faptului ca membrii ai staff-ului superior al PATRIR au avut intalniri private cu reprezentanti ai Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) si ai Gabriel Resources.

"Companiile miniere folosesc asemenea tactici peste tot in lume pentru a da o imagine ?verde? proiectelor lor murdare si pentru a-i descrie pe cei care refuza sa se angajeze in dialoguri ?constructive? ca si ?fundamentalisti.? Adevarul este ca a te intalni cu RMGC consta numai in a le asculta monologul," a declarat Bogdan Bindea de la Greenpeace ECE.

"RMGC nu are nici un fel de licenta sociala, nici in Rosia Montana si nici in Romania. Singura modalitate de a iesi din aceasta situatie este pentru ei aceea de a imita dialogul si responsabilitatea sociala," spune Eugen David, presedintele Alburnus Maior.

"Aceasta miscare este o actiune creativa si plina de culoare, cladita pe valori ca si integritatea si responsabilitatea. Este evident ca vom ii vom sprijini in continuare pe cei care apara asemenea valori," comenteaza Luminitia Dejeu de la grupul de lucru ?Salvati Rosia Montana? al Mindbomb.

"Decizia noastra de a pleca ne va face mai puternici. Asa cum este si cazul luptei pentru salvarea Rosiei Montane: daca lupti cu adevarat pentru lucrurile in care crezi, vei castiga," concluzioneaza Tudor Bradatan din cadrul echipei ?Salvati Rosia Montana?.