Articol preluat din Adevarul
Primarii din cateva orase din Delta si unele grupuri de interese fac presiuni pentru limitarea atributiilor Administratiei Rezervatiei Biosferei Deltei Dunarii (ARBDD) si exploatarea acestei zone in regim agricol.
La o recenta dezbatere publica de la Tulcea, pe problemele Deltei, mai multi participantii au vorbit de "rolul profund distructiv al Administratiei Rezervatiei Biosferei Deltei Dunarii (ARBDD)". La aceasta intrunire, s-a dat impresia ca pescarii sustin aceste proiecte, insa dl.
Radu Mihai, sef al Sindicatului Pescarilor, ne-a declarat ca aceia care s-au exprimat impotriva ARBDD au fost adusi acolo de patroni nemultumiti ca nu au si ei concesiuni in Delta. "Pescarii adevarati si-au dat seama ca din Delta trebuie sa traiasca si ei, si copiii lor. Braconajul, desi aduce profituri rapide, distruge Delta.
in anii ’90, am vazut cu ochii nostri ca de la an la an era mai putin peste in Balta. De cand Rezervatia a strans surubul, recolta a crescut. Multi au vazut o sansa si in agroturism. Au inceput sa vina turisti, dar hotelurile, pe care vor sa le construiasca orasenii care au luat teren in Delta, vor atrage ele turistii care se cazau la gazde", ne-a declarat Radu Mihai.
La presiunile autoritatilor locale, in Delta Dunarii, peste 80.000 de hectare au fost instrainate, prin trecerea lor din proprietatea publica de interes national in folosinta privata. Actualul primar PSD din Sulina, Aurel Dimitriu, a trecut 46 hectare din domeniu public de interes national in domeniu public de interes local, printr-o hotarare a Consiliului Local din 2002.
Apoi, intregul teren, de fapt ultima plaja litorala salbatica din Europa, a fost impartit in loturi si vandut la un pret de batjocura: 0,1 euro metrul patrat. "Pentru a obtine acordul ARBDD la lotizarile facute, primarul ne-a solicitat, in august 2003, avizul, sub pretextul "indepartarii vegetatiei ierboase de pe plaja".
Privatizarile fiind in afara legii, I-am somat sa retraga toate hotararile luate in acest sens", ne-a declarat Virgil Munteanu, guvernatorul Deltei. "Am sesizat Prefectura Tulcea pentru a dispune atacarea in contencios. Fara nici un rezultat. Am sesizat si PNA, pe acelasi temei", a mai spus Virgil Munteanu.
"In schimb, Consiliul Local din Sulina emite in 2004 o noua hotarare prin care aproba inventarul bunurilor de pe domeniul public de interes local, batand practic in cuie vanzarea celor 28 de hectare de plaja si a terenului de 18 hectare din zona UTR 1 oras Sulina", a mai declarat guvernatorul.
Pe lista proprietarilor plajei din Sulina se afla Cristian Ordean, fostul sef al Serviciului Contencios din Prefectura Tulcea, care detine lotul nr. 16. Beneficiarul este tocmai cel care ar fi trebuit sa atace hotararea Consiliului Local din Sulina, prin care se vindeau terenuri aflate intr-o zona de interes ecologic european.
Localnicii sustin ca au drept de preemtiune asupra terenurilor si apelor din zona, dar cei care vorbesc in numele lor nu au nici o legatura cu Delta. De exemplu, SC ENCCompt SRL, din Craiova, a pus mana pe 251.000 de metri patrati din plaja Sulina. Lotul 7 din aceeasi plaja il are titular pe proaspatul senatorul PNL, Daniel Ilusca, influent lider local al partidului de guvernamant.
Daca la Sulina, noii proprietari nu au apucat sa construiasca inca nimic, in schimb la Histria, a aparut Complexul de Turism si Agrement Ecologic, construit cu actionariat de 50,02 la suta de SC RAFO OIL SA Bacau, prin vandalizarea patrimoniului arhitectonic. Cel mai nou atac asupra Deltei s-a petrecut pe bratul Sfantul Gheorghe.
ARBDD a inaintat plangere penala impotriva Consiliului Judetean Tulcea, sub invinuire de fals si uz de fals, "pentru concesionarea unei suprafete de un hectar, pe bratul Sfantul Gheorghe, la kilometru 54, pe un teren care nu le apartine".
Carmen CHIHAIA, Valentin POPESCU
Adevarul – 19 februarie 2005
Ilie Sarbu a inchiriat ieftin si fara licitatie 19 fonduri de vanatoare in Delta
articol preluat din Romania Libera
Nu mai putin de 19 fonduri de vanatoare, care se intind pe 201.820 hectare din teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, au fost date in administrare, fara licitatie, la preturi modice.
Aceste contracte de inchiriere, aprobate prin ordin al ministrului Agriculturii pe parcursul anilor 2001-2004, difera semnificativ in privinta chiriilor. In timp ce pentru Fondul de Vanatoare nr. 38 Somova, Inspectia Silvica si Cinegetica Buzau a stabilit, conform contractului nr. 74/2001, o chirie anuala de 7,6 milioane de lei pentru o suprafata de aproape 9.000 de hectare, pentru inchirierea celor 10.000 de hectare ale Fondului de Vanatoare nr. 57 Uzlina, aceeasi Inspectie Cinegetica din Buzau, conform contractului nr. 96/2001, a stabilit o chirie de 454,8 milioane de lei pe an, desi ambele zone au acelasi potential cinegetic si sunt apropiate ca marime.
Numai ca Asociatia privata de vanatoare "Bradul" care a inchiriat fondul Uzlina se pare ca nu a beneficiat de pile si de aceea plateste anual o suma imensa fata de ceilalti administratori.
La randul ei, Asociatia "Jderul" plateste 25 milioane de lei pe an pentru un fond similar, situat in zona Salcioara, restul chiriilor pentru fiecare dintre fondurile de vanatoare din Delta fiind de numai 7-8 milioane de lei pe an.
Specialistii in domeniu sustin ca chiria pe un an pentru aceste zone ar trebuie sa insumeze cateva miliarde de lei, daca se are in vedere castigul imens realizat de administratori din organizarea partidelor de vanatoare.