?Unda Verde? se extinde

Profesorii care sunt incadrati in ?Unda Verde?, cerc care activeaza din anul 2002, au reusit sa-i convinga pe copii ca un mediu curat este unul sanatos, iar sanatatea reprezinta viitorul nostru, al tuturor. In cadrul acestei asociatii activeaza clubul ?Clopotel?, care include in jur de 250 de copii de diferite varste, incepand cu clasa a IV-a si pana in a XII-a, din cinci scoli ale municipiului: Liceul ?Petru Rares?, Liceul ?Mihai Eminescu?, Scoala nr. 47 din capitala, Liceul ?Hyperion? din Durlesti si Gimnaziul nr. 80 din Stauceni. De fiecare data cand se programeaza o actiune, de la bun inceput se intocmeste un plan de activitate. Dupa ce sunt stabilite toate punctele de rigoare copiii isi incep actiunile avand un scop bine definit, pana la urma dorind sa ajunga la un succes cat mai mare. Deja al doilea an, la 28 februarie se organizeaza concursul ?Martisori din deseuri?, la care copiii participa cu o deosebita placere. La acest concurs, imaginatia proprie joaca rolul cel mai important ajutandu-i sa creeze cele mai neobisnuite martisoare. Din cele 250 de martisoare confectionate s-a ales cel mai frumos. O actiune ce a devenit deja traditionala are loc in fiecare primavara de Ziua apelor curate, pe 22 martie. In aceasta zi copiii sunt imobilizati la efectuarea curateniei in oras. Fiecare institutie isi are sectorul sau de lucru, terenul propriu de amenajare. Liceul ?Hyperion?, spre exemplu, face curatenie la izvoarele din centrul orasului Durlesti, Liceul ?Petru Rares? face ordine la izvorul Mihai Eminescu, care se afla in parcul silvic Buiucani. Scoala nr. 47 ingrijeste izvorul ?Prieteniei? de pe soseaua Balcani. Elevii de la liceul ?Mihai Eminescu? ingrijesc izvoarele din parcul Valea Trandafirilor. Fiecare are o zona de care se ocupa in permanenta. Un alt concurs, tot traditional, care are priza la publicul mic este ?Moda din deseuri?. Copiii confectioneaza diferite lucruri din deseuri, din saci de polietilena, din saci de carton, din sticle de plastic, din pelicula. ?Spre exemplu o domnita de la Liceul ?Petru Rares? a confectionat o palarioara din cutia de la tort, iar pantofii din sticle de plastic, ne spune dna Stavila. Opera creata reprezenta o adevarata arta mesterita cu mainile unui om mic, dar cu o imaginatie destul de mare?.

Acest concurs se organizeaza cel mai interesant la Liceul ?Hyperion?. Dna profesoara Lucia Lozov, are aceasta ocupatie de mai bine de 10 ani. Dumneaei a organizat la acest concurs ?Moda din deseuri?, colectia de haine pentru toate anotimpurile anului. Cand se fac totalurile concursurilor, chiar daca exista un juriu format din maturi, totusi cei care hotarasc cine sa devina invingatori sunt copiii din clubul ?Clopotel?. Pentru cei maturi cel mai mult conteaza parerea elevilor. In luna ianuarie anul acesta la Gimnaziul nr. 80 din Stauceni s-a organizat pentru prima data concursul ?Cantece ecologice?. Participantele la festival au prezentat 25 de cantece ecologice , toate reprezentand creatia lor proprie . La acest concurs pe primul loc s-a situat Liceul ?Petru Rares?, urmand apoi si celelalte scoli, de la Stauceni, apoi Liceul ?Hyperion?, apoi Liceul ?Mihai Eminescu? si Scoala nr. 47. Locurile mentionate au fost simbolice. Toti copiii s-au prezentat la un nivel foarte inalt. ?Ne straduim ca dupa fiecare actiune sa mentionam copiii cu cate un mic cadou, un premiu banesc, sau diplome, spune dna Tamara Stavila, ca munca lor sa nu fie zadarnica?. Aceste premii ii determina pe copii sa continue actiunile incepute. Sursele financiare necesare sunt obtinute in urma colaborarii cu fondurile ecologice local si national. Toate aceste actiuni si activitati ale copiilor nu se creau in cadrul clubului, daca nu erau organizatori ca Niculina Scripnic, profesoara la Liceul ?Hyperion?, dna Raisa Calmas, profesoara la Liceul ?M. Eminescu?, dna Maria Tabacaru de la Liceul ?Petru Rares?, dra Aliona Luganov de la Scoala nr. 47, profesoara Vera Cuzmenco de la Gimnaziul nr. 80 din Stauceni.

?Ceea ce ne bucura pe noi, spune dna Tamara Stavila, este faptul ca daca pana acum nimeni nu stia despre actiunile marete ale copiilor nostri, atunci astazi intreaga republica este la curent cu activitatile ecologice intreprinse de copii?. La fiecare sfarsit de an se organizeaza excursii in natura. Copiii au vizitat aproape toate locurile pitoresti din R. Moldova, asa ca rezervatiile ?Codru?, Padurea Domneasca, Manastirea Hancu, Manastirea Capriana, Orheiul Vechi si multe alte locuri ce nu lasa indiferent pe nimeni ce le vede macar o singura data.