CONVENTIA DE LA STOCKOLM: O SANSA PENTRU SANATATEA MOLDOVEI

Actualmente, o echipa de experti nationali si internationali, Ministerul Ecologiei si Resurselor Naturale (MERN) al R. Moldova si Unitatea de Implementare a Proiectului Bancii Mondiale ?Proiectului privind Managementul Durabil al Stocurilor Poluantilor Organici Persistenti?, lucreaza asupra conceptului unui nou proiect, ce va demara, estimativ, la mijlocul anului 2006. Potrivit lui Valentin Plesca, managerul proiectului, acesta va avea durata de trei ani si va urmari obiectivul de gestionare durabila si eliminare a acumularilor de POP pentru distrugerea lor ulterioara finala si asigurarea faptului ca poluarea cu POP nu va aparea din nou pe viitor. ?Proiectul va veni ca o complementare a activitatilor nationale in curs de desfasurare in acest domeniu, spune Valentin Plesca, in special cele realizate de MERN, Ministerul Apararii si Departamentul de Stat pentru Protectie Civila si Situatii Extreme, care colecteaza si depoziteaza pesticidele invechite, precum si activitatile Ministerului Energeticii in vederea inventarierii detaliate si depozitarii sigure a PCB. De asemenea, vor crea legaturi de sinergie cu alte proiecte sustinute de Banca Mondiala, care au legatura cu POP ? gestionarea imbunatatita a pesticidelor pentru culturi, monitorizare a importului / exportului de POP etc.?.

Arcadie Capcelea, expert pe probleme de mediu, Banca Mondiala, a remarcat ca acest proiect este important pentru ca are obiectivul global de a preveni poluarea cu POP a mediului, de a proteja sanatatea umana prin eliminarea si gestionarea sigura din punct de vedere ecologic a POP. In plus, proiectul va implica toate structurile care in activitatea lor au legatura cu POP, experti locali ce vor elabora proiectul si experti internationali care vor acorda asistenta tehnica in crearea capacitatilor nationale pentru implementarea cerintelor Conventiei de la Stockholm si a celor stipulate in alte conventii si protocoale internationale relevante, ratificate de R. Moldova. Proiectul privind Managementul Durabil al Stocurilor Poluantilor Organici Persistenti se va axa pe patru componente de baza: eliminarea sigura din punct de vedere ecologic a acumularilor de POP; gestionarea durabila a POP; informarea publicului cu privire la POP si activitati de replicare; gestionarea proiectului.

***
In prezent, in R. Moldova, potrivit ministrului Ecologiei si Resurselor Naturale, Constantin Mihailescu, 1700 tone de pesticide invechite au fost ambalate si stocate in depozite. Acestea din urma au fost selectate in 26 de raioane, iar lucrarile au fost finisate in noua dintre ele. In alte 11 depozite a inceput stocarea si ambalarea pesticidelor invechite. Andrei Isac, consultant local al ?Proiectului privind Managementul Durabil al Stocurilor Poluantilor Organici Persistenti?, spune ca daca inventarierea pe hartie in anul 2003 a aratat ca in Moldova ar fi 1700 tone de pesticide, apoi procesul de stocare si ambalare a dovedit ca volumele cresc in mod deosebit. Se presupune ca, impreuna cu volumul de pesticide de la ?mormantul? de la Cismichioi, in Moldova ar fi 6000 tone de substante toxice invechite. Acum, insa, sacii si butoaiele de plastic, in care sunt inchise ermetic aceste substante, nu sunt cantarite, volumul pesticidelor e estimativ, astfel ca nu se stie ce surpriza putem avea la final.
La una dintre consultarile cu publicul in cadrul studiului de evaluare a impactului asupra mediului inconjurator, care se va efectua in cadrul proiectului Bancii Mondiale privind Managementul Durabil al Stocurilor Poluantilor Organici Persistenti, Andrei Barannik, consultant international, a remarcat ca Moldova a inceput stocarea pesticidelor cu forte proprii, de aceea Banca Mondiala a ales sa sustina acest proiect. Sigur, specialistii sustin ca pesticidele ambalate nu pot fi pastrate in depozite, dar nici neutralizate, adica arse, pe teritoriul Moldovei.

Tatiana Stratulat, colaborator stiintific superior, sectia Toxicologie a Centrului national stiintifico-practic de medicina preventiva, spune ca daca se va decide ca pesticidele invechite sa fie neutralizate pe teritoriul tarii noastre si singura modalitate este arderea lor, atunci, ?va trebui, in mod obligatoriu, sa se efectueze o identificare minutioasa a acestor ramasite. In linii mari se poate de ars orice, in afara de ramasitele care contin metale grele?. ?Acum, spune Tatiana Statulat, apare problema identificarii substantelor care au fost deja ambalate de catre armata. Pentru ca nu s-au colectat de la bun inceput probe, specialistii nostri vor trebui sa deschida fiecare ambalaj, ceea ce este destul de irational si presupune un risc suplimentar. Ar fi bine, ca la urmatoarea etapa, sa se colecteze concomitent probele, care sa fie puse sub capacul butoaielor, ca mai apoi doar sa ridicam aceste probe. Astfel vom economisi si timpul, si banii?. Vom reveni la aceasta tema in urmatoarele numere ale revistei. Cert este ca in privinta sortii pesticidelor invechite adunate de pe tot teritoriul Moldovei inca este de discutat, se vor formula mai multe alternative, care urmeaza a fi consultate cu publicul, caci sunt importante nu doar aspectele tehnice ? stocarea si ambalarea pesticidelor, distrugerea, ci si procesul implicarii actorilor interesati, al populatiei. Iar impreuna trebuie sa intreprindem actiuni care ar preveni evoluarea lucrurilor in mai rau, respectand prevederile legislatiei nationale, dar si concordanta cu cea internationala.

Iulia AMARIEI