Dar cum vremurile noastre civilizate au dus la reglementarea scrisa si obligatorie a tuturor aspectelor vietii, nici muntele nu a facut exceptie. In multe tari exista o legislatie detaliata in mai toate aspectele. La noi nu prea. Si ideal ar fi sa nu fie… caci ar ramane in picioare minunatul principiu de demult ?Auf den Bergen ist Freiheit? (?In munti domneste libertatea?).
Totusi, cu educatie s-ar putea rezolva multe. Trebuie si coercitie, dar la noi multi oameni pur si simplu nu stiu cum ar trebui procedat… Cu aceste ganduri am editat in 1996 pliantul ?Din Legile Muntelui?, in care am incercat sa sintetizam poruncile esentiale pe care ar trebui sa le cunoasca si respecte un om care merge la munte. Ne-am straduit sa le facem cat mai concise si totusi cuprinzatoare, ca in forma asta sa fie citite si retinute.
[b]Radu MITITEAN, Clubul de Cicloturism ?Napoca?[/]
? Fie ca esti drumet sau alpinist, schior sau parapantist, speolog sau ciclist montan sau un simplu indragostit de natura alpina, fie ca faci doar o scurta plimbare in imprejurimile unei statiuni montane sau pornesti intr-o expeditie pe creasta de mai multe saptamani, trebuie sa cunosti, macar pe scurt, legile muntelui. Ele sunt valabile pentru orice om, in orice munte, in orice clipa.
? Nu pleca pe munte decat intr-o perfecta stare de sanatate. Nu-ti supraestima rezistenta fizica si psihica.
? Pe munte trebuie sa stii ce, cat si cand sa mananci. Sa nu induri niciodata sete! Pleaca intotdeauna cu echipamentul adecvat anotimpului si activitatii pe care o planuiesti. Pentru o drumetie ia-ti intotdeauna rucsac, bocanci, pelerina, apa, ceva mancare si o minima trusa medicala. Pentru o tura de o zi intreaga sau mai multe, lanterna, hainele groase, caciulita si manusile nu trebuie sa-ti lipseasca, chiar daca este vara si se anunta vreme frumoasa.
? Nu pleca pe munte singur. In grup, orice problema se rezolva mai usor.
? Un grup are un conducator. Un grup nu se desparte. Grupul se adapteaza la posibilitatile celui mai putin pregatit.
? Informeaza-te asupra itinerarului ales. Harta, busola, descrierea locului este bine sa fie la tine, chiar daca traseul este marcat sau ati mai fost o data pe acolo.
? Pe munte, cuvantul cabanierului si al salvamontistului este lege.
? Invata masurile de prim ajutor si codul international de semnalizare in caz de accident pe munte. Ai datoria sa ajuti orice om in dificultate pe care il intalnesti.
? Mergi constant. Nu forta ritmul, nu taia serpentinele. Cruta-ti fortele.
? Porneste devreme in tura. Lasa-ti totdeauna timp de rezerva pentru situatii neprevazute.
? Nu consuma alcool pe traseu, sub nici un motiv.