Tari ca Suedia, Germania, Franta au reclamat de curind o crestere sensibila a radioactivitatii, sursa fiind centrala de la Cernobil. Pentru autoritatile romane, in acest moment lucrurile sint neclare.
Aceasta pentru ca, pe de o parte, Ucraina cere 760 de milioane de dolari pentru a reface "mormintul" deseurilor radioactive, dar pe de alta parte pretinde ca nu are nici o problema. Totusi, informatiile pe care se bazeaza Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare cind sustine ca la Cernobil totul este in regula provin de la autoritatea competenta din Ucraina (State Nuclear Regulatory Committee, Ucraina) si nu de la un observator neutru. Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, ne-a declarat ca statiile de masurare a radioactivitatii nu au inregistrat inca o crestere alarmanta, dar autoritatile romane urmaresc cu atentie sporita indicatorii. "Inca este o dilema", spune si seful de cabinet al ministrului, Raluca Grigoras.
"Ce s-a emis in momentul accidentului a echivalat, ca emanatie radioactiva, cu o bomba nucleara. Dupa ce reactorul a fost inchis in sarcofag, reactiile de fisiune au continuat", afirma Ionut Purica, specialist in energetica nucleara si consilier al ministrului Mediului. Purica mai spune ca nu se stie clar ce s-a intimplat la Cernobil, dar ca particulule sint la fel de radioactive ca in ’86.
Gilda Popa