Iata ca, in urma unei recente vizite la Chisinau, o delegatie a UNESCO si-a propus ca in cel mai scurt timp sa treaca pe lista patrimoniului mondial si Complexul Muzeal "Orheiul Vechi", cea mai importanta institutie de acest gen din Basarabia.
Situl arheologic se afla la cativa kilometri de orasul Orhei si se intinde in preajma satelor Butuceni si Trebujeni, strabatute de raul Raut. Se pare ca primii oameni s-au stabilit aici cu aproximativ 40.000 de ani in urma. In secolele V-II i.d.Hr. aici s-a dezvoltat o cetate a geto-dacilor, vadind o civilizatie destul de avansata. In interiorul acestei cetati au fost remarcate urme ale unui sanctuar al mai multor sate de suprafata construite din lemn. In una din etapele de creare-reconstructie a cetatii, chiar la intrare, a fost inaltat un zid de blocuri mari de piatra, din care s-a pastrat un singur bloc al maiestuosului portal ce se inalta odinioara la intrarea in cetate. In Evul Mediu Orheiul a devenit din targ cetate. Tot in etapa initiala a construirii Orheiului medieval timpuriu (sec. IX-XII) se desfasurau infiintarea si amenajarea schiturilor si manastirilor cu spatii sapate in stanca.
La inceputul veacului al XIV-lea tinuturile din sudul si centrul Moldovei au fost cotropite de Hoarta de Aur. Tataro-mongolii au cucerit si Orheiul, pe care l-au numit Sahr-al-Djedid, adica Orasul Nou. Ocupatia Orheiului de catre tatari a durat pana la inceputul anilor ’60 ai veacului al XIV-lea. Orasul, pradat si distrus, a ramas in ruine.
Dupa izgonirea tatarilor de catre lituanieni si moldoveni orasul a inceput sa se refaca. Voievodul Moldovei a instituit acolo una dintre parcalabiile tarii si a numit un parcalab. Dupa acest eveniment cetatea de piatra a fost renovata si s-au reparat si planificat palatul. De atunci orasul a capatat o noua viata. Palatului parcalabului i-a fost adaugat un cerdac, element caracteristic pentru orasele moldovenesti, iar cripta fostei moschei a fost transformata in beci pentru pastrarea resurselor de hrana.
Cea mai recenta descoperire arheologica de la Orheiul Vechi consta intr-un bogat tezaur de lingouri de argint.
Previous
Next