Agentia Ecologica Centru, reiesind din rezultatele inspectarii in teritoriul municipiului Chisinau, constata un nivel insuficient de organizare a gestiunii deseurilor. Actiunile intreprinse sunt inadecvate cerintelor legislatiei in vigoare: Legea Republicii Moldova nr.123?XV din 18.03.2003, privind administratia publica locala (art.10-11); Legea nr.1515?XII din 16.06.93, privind protectia mediului inconjurator (art.9 si art.69) cu modificarile si completarile Legii nr.1539?XIII din 25.02.98; Legea nr.787?XIII din 26.03.96 cu privire la resursele materiale secundare (MO nr.31, art.320, a.1996); Legea nr.1347?XIII din 09.10.97, privind deseurile de productie si menajere (art.6?8); Legea nr.1236-XIII din 03.07.97, cu privire la regimul produselor si substantelor nocive si Hotararea Guvernului nr.606 din 28.06.2000, cu privire la aprobarea Programului National de Valorificare a Deseurilor de productie si menajere (MO nr.78-80, din 08.07.2000).
Aceasta situatie rezulta din lipsa delimitarii reale a competentei si obligatiilor intreprinderilor municipale si altor servicii ale Primariei, abilitate in domeniul gestionarii deseurilor (inclusiv deseului de constructie si rocilor de excavatie) cat si lipsa unui mecanism real de realizare a prevederilor legislative in domeniul mentionat. Prin urmare, se perinda inadmisibila stare a lucrurilor.
Deseurile nu sunt colectate si evacuate sortat. Predarea, receptia lor nu este confirmata prin acte, care sunt strict necesare, pentru ca persoanele fizice ori juridice sa posede dovezi despre evacuarea corecta a deseurilor. La platourile autorizate pentru deseuri nu este mentinuta evidenta stricta a volumelor receptionate. Lipsesc punctele de receptie, registrele de stricta evidenta si paza permanenta cu orarul 24/24. Prin urmare, din lipsa evidentei miscarii volumelor de deseuri de la formare pana la depozitare finala ori predare, prin act de confirmare, agentilor economici licentiati in domeniul utilizarii ? prelucrarii, nu pot fi create dovezile pentru despagubire, atunci cand deseurile sunt aruncate in afara platourilor autorizate. Deseurile materie prima secundara totalmente raman in afara preocuparilor administratiei publice locale. Faptul, ca unele deseuri, materie prima secundara sunt colectate si predate de catre persoane nevoiase, nu poate fi acceptat drept actiune de administrare a acestora.
Din aceleasi motive, deseurile vegetale din municipiu, pentru care a fost autorizata depozitarea in cadrul carierei ?Purcel? a CMC ?Macon?, in majoritatea lor nu ajung la acest poligon. Diverse volume a acestuia sunt incarcate in urnele menajere, incinerate (arse) la locul ingramadirii, ori aruncate in cadrul spatiilor verzi si alte terenuri publice. Modalitatea de administrare a acestui deseu necesita a fi stabilita printr-un regulament, care ar permite si utilizarea acestuia pentru compostare. In scop de comoditate, economie si ecologie ar fi posibil de-a amenaja inca un platou pentru frunzis in sectorul Buiucani, insa asemenea necesitate n-a fost argumentata de catre Primaria mun. Chisinau.
Lucrarile de reconstruire si reparatie a cladirilor si locuintelor, unde se formeaza volume enorme de deseuri de constructii, in majoritatea cazurilor decurg in lipsa autorizarii speciale a unei instante, care pana-n prezent nu este nominalizata, obligata sa impuna beneficiarilor si administrarea deseurilor de la momentul formarii si pana la depozitarea finala. Astfel, deseurile in cauza, in cel mai bun caz, sunt aruncate in lazile pentru deseul menajer. In rest, acesta este aruncat in spatiile proprietate publica. Transportarea lui are loc cu mijloace proprii, ori prin intermediul parcului de autobasculante din sectorul particular. Aceste autobasculante sunt principalul partas si faptas al situatiei de poluare a terenurilor cu deseuri de constructie. Existenta acestui autoparc clandestin este o problema aparte, multilaterala, care nu mai poate fi amanata intru solutionare.
Existenta modalitate de autorizare a noilor constructii, care admite inceperea lucrarilor de fundatie si edificare a obiectivelor in lipsa avizului pozitiv al Expertizei Ecologice de Stat pentru proiectul de executie, are ca rezultat nimicirea solului fertil si spatiului verde din aria santierului. Ulterior decurge poluarea terenurilor publice si agricole, respectiv nimicirea solului fertil din aceste arii prin descarcarea samavolnica (ilicita) a rocilor de excavatie de la respectivele santiere. Ca regula, lucrarile de initiere a constructiilor in municipiu, sunt cu incepere de vineri seara.
Sectoarele de locuinte particulare ale municipiului, reiesind din starea lucrurilor din teritoriu, par a fi totalmente in afara programelor edilitare si de salubrizare ale Primariei municipiului Chisinau. Din lipsa sistemului de canalizare, apele reziduale sunt descarcate in subterana prin haznale fara amenajare tehnica, astfel are loc poluarea masiva a apelor subterane, concomitent fiind agravat pericolul de alunecare a zonelor de panta. Deseurile sunt aruncate in spatiile de folosinta comuna ori arse. Gospodariile comunale capabile sa gestioneze deseurile in volumele real formate, nu sunt nici in una din localitatile suburbiei municipiului. De asemenea, lipseste mecanismul de impunere a contractelor de salubrizare pentru persoanele fizice din acest sector. Situatie analogica se creeaza si la Asociatiile de Proprietari ai Locuintelor Privatizate.
La insistenta Agentiei si sub controlul ei sistematic, cu incepere de la a. 1994, a fost relansat procesul de colectare si prelucrare a deseului asfalt?betonic, insa, din lipsa strictei evidente a procesului de formare-predare, eficienta lucrarilor este minima. Totodata, aceasta situatie lipseste organele controlului de Stat pentru ecologie de posibilitatea stabilirii contravenientilor si efectuarea calculelor de prejudiciu adus mediului. Prin urmare, o parte considerabila a deseului nominalizat este aruncat in terenurile de folosinta comuna iar responsabilitatea pentru aceasta stare a lucrurilor ar trebui sa revina gestionarilor – Inspectoratul Tehnic al Directiei Transport Public si Cai de Comunicatie si trustului ?Edilitate? S.A.
Agentia a coordonat un program de masuri la domeniul vizat, prezentat de Directia Socio?Ecologica a Primariei mun. Chisinau, insa care n-au fost stabilite in proces de realizare.
In scop de redresare a situatiei din domeniul deseurilor, este necesara asigurarea masurilor urgente de imbunatatire a starii ecologico ? sanitare a municipiului. De asemenea, este stricta necesitate de a elabora un Regulament de gestionare a tuturor formelor de deseuri, prin care se va stabili competenta si modul de conlucrare pe verticala si orizontala a organele abilitate in domeniul vizat.