SCRISOARE DESCHISA referitor la pozitia Romaniei privind centrala nucleara de la Belene

Stimata Doamna Ministru Sulfina Barbu,

Ne aratam profund ingrijorati de dezinvoltura cu care Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor din Romania, prin intermediul dumneavoastra, isi da acceptul in cazul unui proiect atat de controversat precum centrala nuclear?electrica de la Belene.

Nu se cunoaste concret nici macar tipul de tehnologie ce va folosit in aceasta centrala, de aceea ne uimeste increderea pe care o acordati omologului bulgar, Ministrul Mediului Dzhavedet Chakarov, afirmand ?Daca bulgarii vor aduce la Belene cea mai noua tehnologie in materie de centrale nucleare nu cred ca vor fi probleme?. Exista in acest sens un acord scris
intre parti prin care vecinii nostri se angajeaza la o asemenea investitie costisitoare?

Organizatia noastra monitorizeaza de multa vreme acest proiect si dorim sa va aducem la cunostinta ca societatea civila din Bulgaria si Romania se opune constructiei acestui nou Cernobil.

In acest sens, va prezentam motivele furnizate de ONG-urile din Bulgaria pentru abandonarea proiectului Belene la re-punerea pe tapet a acestui proiect:

1. Centrala Belene nu este necesara ? eficienta energetica in Bulgaria poate acoperi usor si mult mai economic necesarul pe care se spune ca centrala Belene trebuie sa-l satisfaca, si chiar cererea externa. Belene nu functioneaza drept inlocuitor pentru reactoarele Kozloduy 3 si 4. Aceasta capacitate este deja inlocuita de alte unitati, non-nucleare.

2. Belene este scumpa ? cele 3 miliarde de euro ar putea fi investite mult mai bine in dezvoltarea eficientei energetice si a capacitatilor de productie din surse regenerabile in Bulgaria.

3. Belene este periculoasa ? modelul de reactor VVER 1000 are probleme de siguranta. Germania nu ar acorda niciodata licenta de functionare acestui model.

4. Belene are o locatie necorespunzatoare ? este situata intr-o zona seismica activa, unde cutremurul din 1977 a facut victime umane.

5. Belene, ca orice unitate nucleara, este o posibila tinta a unui atac terorist.

6. Belene va produce deseuri radioactive, o problema nerezolvata, care va constitui o povara extraordinara pentru generatiile viitoare.

7. Belene va pune in pericol dezvoltarea activitatilor agricole, turistice si ale intreprinderilor mici in nordul Bulgariei.

Va aducem la cunostinta ca in data de 8 septembrie 2004 a avut loc la Turnu Magurele o runda de consultari publice privind proiectul Belene si ca populatia locala s-a opus vehement acestei constructii, iar Presedintele Consiliului Judetean Teleorman, dl. Nicolae Dragnea, a difuzat un apel public privind oprirea construirii centralei. (Va putem pune la dispozitie materiale pentru documentare.)

In data de 29 noiembrie 2004, prin adresa 60073 a MMGA, ni se raspunde la o cerere de informatii privind pozitia ministerului cu privire la centrala de la Belene ?Pozitia MMGA si a Guvernului Romaniei se va definitiva o data cu terminarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului in context transfrontier.? Cu aceasta ocazie dorim sa va intrebam: A fost definitivat Studiul de Evaluare a Impactului asupra Mediului pentru centrala nucleara de
la Belene? Care sunt rezultatele acestui studiu?

Suntem absolut contrariati de mesajele confuze ale MMGA si va supunem atentiei declaratia facuta in februarie 2005 de dl. Secretar de Stat Constantin Popescu ? expert in probleme de energie nucleara, asa cum am gasit-o noi pe site-ul [url=http://www.test1.ru/rom/more/801_0_3_0_M78:]http://www.test1.ru/rom/more/801_0_3_0_M78:[/url] ?Secretarul de stat, Constantin Popescu a declarat ca proiectul Belene este
unul din cele patru amenintari majore de mediu pentru Romania, printre care se numara constructia canalului Bistroe si proiectul minelor de aur de la Rosia Montana. La finele lui 2004, cand Bulgaria semna ultimele acorduri cu compania Parsons E&C Europe Ltd. pentru constructia celei de-a doua centrale nucleare din Bulgaria, Romania a prezentat un raport asupra problemelor de mediu ridicate de acest proiect, in care se preciza ca portul Belene este situat la 13 kilometri de Zimnicea si la mai putin de 100 de kilometri de Bucuresti. /ROMPRES/ 10 feb 2005/www.newsnow.co.uk?

In data de 8 martie 2005 se anunta faptul ca Albena Simeonova, o cunoscuta opozanta a proiectului, este amenintata cu moartea. Albena Simeonova detine una din cele mai mari ferme organice din Bulgaria, iar terenurile sale sunt in zona de 30 km din jurul centralei proiectate la Belene. Este un critic cunoscut al proiectului iar pentru eforturile sale si activitatile remarcabile in domeniul protectiei mediului, a primit in 1996 prestigiosul Goldman Environmental Prize.

Incheind in acelasi spirit, dorim sa va spunem ca sunt oameni atat in Romania cat si in Bulgaria care isi risca pana si viata pentru a apara dreptul la un mediu curat, garantat prin constitutie. Dumneavoastra ce faceti, doamna ministru?