In Romania, virusul H5N1 e confirmat, dar pasarile infestate au trecut si prin Ucraina si Bulgaria

Un alt argument este acela ca in perioada de timp intre raportarea primelor cazuri de pasari ucise de virusul gripei aviare in Rusia si Kazahstan – 8 octombrie – si pana la semnalarea primei suspiciuni in Romania, pasarile migratoare au mai traversat si alte tari. Cu toate acestea, numai Romania si Turcia au raportat depistarea virusului gripei aviare ? H5N1.

Alte tari in care ar putea ajunge in curand pasarile migratoare infestate cu virsului gripei aviare ar putea fi Bulgaria, Ungaria, Grecia si Albania. Focarele de infectie pot izbucni in special in jurul lacurilor naturale din zonele de campie si deal, afirma specialistii.

Focarul principal de gripa – China
Primele cazuri de pasari moarte din cauza virusului gripei aviare au aparut in luna apilie, la lacul Qinghai din vestul Chinei. Atunci au murit circa 6.000 de pasari, toate infestate cu virusul H5N1. Pasarile migratoare au purtat apoi virusul catre capitala Tibetului – Lhasa, apoi spre vestul Mongoliei si spre Novobirsk – Rusia. Ulterior, au fost semnalate cazuri de imbolnaviri si in Japonia si in Coreea de Sud.

Din Indochina, unde a fost depistat virusul gripei aviare, ratele salbatice au migrat catre Siberia, dupa care au ajuns in Delta Dunarii.

Unde poate ajunge virusul?
Avand in vedere ca exista posibilitatea ca pasarile sa migreze catre vestul Europei, exista posibilitatea ca virusul sa se extinda si in aceasta regiune. Tarile expuse celor mai mari riscuri sunt Danemarca, Olanda si nordul Germaniei.
Totodata, pasarile din lacul Qinghai pot sa poarte virusul catre subcontinentul indian, unde ar putea fi infectate alte specii de pasari.

Specialistii romani vor preleva probe din Republica Moldova
Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur si omologul sau din Republica Moldova, Anatolie Gorodenco, au stabilit, ieri, la Galati, un plan comun de masuri pentru contracararea virusului H5N1. Luni, un specialist roman va pleca in Ucraina pentru a preleva probe de la pasarile gasite moarte in Republica Moldova. Acesta va pleca dinj tara cu cu 1.000 de doze de reactivi. "Maine (n.r.: astazi) am hotarat sa plece un specialist de-al nostru ca sa-i ajute la recoltarea unei serii de probe la pasari moarte care sunt in Republica Moldova si ne oferim serviciile de laborator de la Bucuresti pentru a diagnostica rapid ceea ce se poate si de pe teritoriul Republicii Moldova", a declarat Flutur, citat de Rador. In acelasi timp, ministrul Agriculturii din Republica Moldova a declarat ca aceasta tara nu este afectata de virusul gripsei aviare, dar "aceasta nu inseamna ca nu trebuie sa luam toate masurile si sa intreprindem toate actiunile". Luni cei doi ministri urmeaza sa se intalneasca la Suceava.

MAE va contacta autoritatile din Ucraina
Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a cerut Ministerului Afacerilor Externe (MAE) sa contacteze autoritatile ucrainene pentru a discuta in urmatoarele zile despre gestionarea situatiei din biosfera Deltei Dunarii, unde a fost deja confirmat primul focar de gripa aviara. Ministrul a mai precizat ca se are in vedere si contactarea autoritatilor bulgare pentru discutii pe aceasta tema. Flutur a precizat ca, potrivit informatiilor sale, pana in prezent nu a fost confirmat nici un caz de gripa aviara la om, in Ucraina. Surse din cadrul Autoritatii Sanitar-Veterintare sustin insa ca exista indicii ca ar putea sa fi aparut primele cazuri suspecte de gripa aviara si in partea ucraineana a Deltei.

Autovehiculele si trenurile, dezinfectate
Ministerul Transporturilor a instalat, ieri, echipamente de dezinfectie la patru puncte rutiere si unul CFR in zonele cu potential de risc al gripei aviare, a declarat secretarul de stat Ioan Andreica. Culoarele rutiere unde se instaleaza echipamentele sunt Braila, zona bacului, Harsova – podul de la Giurgeni, Fetesti si Ostrov, la care se adauga si statia CFR de la Fetesti. Pentru localitatile aflate in zonele aflate sub supraveghere (judetele Calarasi, Braila, Ialomita si Galati), care fac contactul cu interiorul tarii, sunt amplasate si covoare de dezinfectie.In acelasi timp, vor fi afisate mesaje pentru informarea populatiei in punctele cu circulatie intensa din zonele unde au fost stabilite masuri speciale de prevenire a gripei aviare. De asemenea, au fost luate masuri de protectie la aeroporturi si porturi pe durata nedeterminata.

Articol de: Consuela Stegarescu